fbpx Α. Βαφειάδης: «Πάλι η εστίαση καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2020 - 10:00
«ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ» ΟΙ ΚΑΦΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ

Α. Βαφειάδης: «Πάλι η εστίαση καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανέστης Βαφειάδης
Επαγγελματίες
ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Τι πήραν τελικά οι επαγγελματίες εστίασης από τα νέα μέτρα;

Διονύσης Βοργιάς

Κατώτερη των προσδοκιών των καφε-εστιατόρων ήταν τελικά η βοήθεια που ανακοίνωσε ότι θα δώσει η κυβέρνηση στην Εστίαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Περιμέναμε εναγωνίως την εξαγγελία των μέτρων στήριξης αν και όπως είδαμε ήταν αφιερωμένες μόνο στον κλάδο του Τουρισμού. Η εστίαση έμεινε απ’ έξω παρά τις συζητήσεις, τις διαβουλεύσεις, τις πιέσεις», λέει ως ένα γενικό σχόλιο στον «Χ», ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης και των Ζυθεστιατόρων του νομού Ανέστης Βαφειάδης.

Ούτε και η αναγγελθείσα μείωση του ΦΠΑ κρίνεται ικανοποιητική καθώς «η μείωση του ΦΠΑ ήταν προεκλογική εξαγγελία. Ωστόσο δεν έγινε πραγματική μείωση. Η μείωση έγινε μόνο στον καφέ και τα αναψυκτικά. Ό, τι τρώγεται είναι στο 13%, όπως ήταν και πριν. Ωστόσο δεν πρέπει να μπερδευόμαστε γιατί ο κόσμος νομίζει ότι εμείς πήραμε μειώσεις. Δεν πήραμε. Ενώ είχαμε ζητήσει να πέσει είτε σε μονοψήφιο ποσοστό, είτε τουλάχιστον κατά δύο μονάδες. Επίσης, αυτή η μείωση που ανακοινώθηκε, είναι δύσκολο να φτάσει στον καταναλωτή λόγω της συνολικής οικονομικής κατάστασης», παρατηρεί ο κος Βαφειάδης.

Έμειναν με την ελπίδα
Η γενική άποψη στον συγκεκριμένο χώρο είναι ότι «περιμέναμε κάτι πιο γενναίο» σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Βαφειάδη καθώς είχαν γίνει πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις με το κυβερνητικό επιτελείο όλο αυτό το διάστημα.

Το μόνο θετικό μέτρο που βλέπουν οι εστιάτορες είναι το πακέτο των εργασιακών, αλλά και εκεί υπάρχουν «πολλές υποσημειώσεις» λέει ο κος Βαφειάδης και διερωτάται: «Ποιοί θα μπούμε στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ; Πώς θα καλύπτονται οι εισφορές των εργαζομένων; Τι θα γίνει με τις αναστολές εργασίας, τι θα γίνει με την εκ περιτροπής εργασία;».

Ειδικότερα για τη Θράκη τώρα, οι επαγγελματίες του κλάδου νιώθουν ακόμη πιο αδικημένοι καθώς ούτως ή άλλως η κίνηση μέσα στην πόλη είναι σχεδόν μηδενική.

Σε κάθε περίπτωση, ο κος Βαφειάδης υπογραμμίζει ότι «για άλλη μία φορά η εστίαση καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», ενώ πλέον αποτελεί κοινό τόπο ότι οι επαγγελματίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο αν σκεφτεί κανείς ότι όλες τους οι υποχρεώσεις έχουν μεταφερθεί για εκείνο το διάστημα.

Αντίστροφη μέτρηση με ερωτηματικά
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα καταστήματα ετοιμάζονται να ξαναλειτουργήσουν από Δευτέρα 25/05 με όσες πληροφορίες έχουν προς το παρόν και τελώντας εν αναμονή διευκρινίσεων και οδηγιών.

«Το μόνο που ακούσαμε ήταν παρότρυνση στις τράπεζες για να μειώσουν χρόνους και να δώσουν δάνεια. Το μόνο καλό είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά και πάλι δεν μιλάμε για “χάρισμα”. Όλες μας οι υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο», σημείωσε ακόμη ο κος Βαφειάδης, παρατηρώντας και την απουσία των φοιτητών που αιμοδοτούν σημαντικά την οικονομία της Κομοτηνής.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και το γεγονός ότι οι επαγγελματίες ενημερώθηκαν μόνοι τους για το τι πρέπει να κάνουν για να ανοίξουν τα καταστήματά τους στις 25/05 και ποιους κανόνες πρέπει να τηρούν, είτε παρακολουθώντας τα ΜΜΕ είτε μέσα από τις ενημερώσεις που προσπάθησαν να κάνουν τα τοπικά σωματεία και τα συνδικαλιστικά όργανα.

Ωστόσο, υπάρχουν και «κάποιες επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν καθόλου (γιατί δεν έχουν καθόλου εξωτερικό χώρο. Και γι’ αυτές δεν υπήρξε καμία μέριμνα από την κυβέρνηση. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι επιχειρηματίες; Αυτοί δεν πρέπει να πάρουν αποζημιώσεις;» κατέληξε ο κος Βαφειάδης.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ