fbpx Αν. Βαφειάδης: «Η αγορά της Κομοτηνής ζει δράμα - οι φορείς είναι απόντες!»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, 2020 - 01:00
ΟΙ ΚΑΦΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΡΙΞΗ

Αν. Βαφειάδης: «Η αγορά της Κομοτηνής ζει δράμα - οι φορείς είναι απόντες!»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανέστης Βαφειάδης
Σωματείο Ζυθεστιατόρων Ροδόπης
Σπύρος Θυμικιώτης

Επιστολή Βαφειάδη-Θυμικιώτη για το αναγκαστικό κλείσιμο στις 00:00 παρότι η Ροδόπη είναι δύο εβδομάδες δίχως επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού

Κοινή επιστολή συνέταξαν το Σωματείο Ζυθεστιατόρων & Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας και το Σωματείο Καφεποτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφερείας. Οι πρόεδροι των Σωματείων Ανέστης Βαφειάδης και Σπύρος Θυμικιώτης απέστειλαν την κοινή επιστολή τους στους τρεις βουλευτές του ν. Ροδόπης, τον αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους Κομοτηνής, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ζητούν απαντήσεις για το λόγο που η Ροδόπη -παρότι δεν έχει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού τις δύο τελευταίες εβδομάδες- έχει ακόμη τα αυξημένα μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα καταστήματα αναγκαστικά κλείνουν κάθε μέρα στις 00:00. Ζητούν, επίσης, πίεση ώστε το μέτρο να αρθεί από εδώ και στο εξής.

Αυτούσια η επιστολή τους έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε,

Όπως γνωρίζετε, η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης τελεί υπό καθεστώς ιδιαίτερων υγειονομικών μέτρων, που πλήττουν κυρίως τους κλάδους της εστίασης και καφέ με την απαγόρευση λειτουργίας τους από τις 12 το βράδυ ως τις 7 το πρωί.

Είστε γνώστες του γεγονότος ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης δεν υπήρξε, ούτε είναι πλέον επιδημιολογικά επιβαρυμένη καθώς τις τελευταίες δώδεκα μέρες τουλάχιστο, δεν παρουσίασε κάποιο κρούσμα του νέου κορωνοϊού.

Γνωρίζετε επίσης ότι ποτέ δεν έγινε κατανοητό ούτε δόθηκε κάποια εξήγηση για τους λόγους που η ΠΕ Ροδόπης μπήκε στον χάρτη των περιοριστικών μέτρων. 

Αντιλαμβάνεστε πλήρως ότι οι κλάδοι τους οποίους εκπροσωπούμε (εστίασης – καφέ) πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλον και μάλιστα από τον Μάρτιο του 2020, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την τοπική κοινωνία (μειωμένος τζίρος, ανεργία, κτλ).

Αξιότιμε κύριε,

Θα θέλαμε την άμεση και πιεστική συμβολή σας προς την πολιτική προστασία ώστε να αρθούν αυτά τα άδικα και αναίτια περιοριστικά μέτρα για την ΠΕ Ροδόπης και οι αποφάσεις πλέον να λαμβάνονται  σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου και όχι σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την περιοχή μας σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Με τιμή, για το Σωματείο Ζυθεστιατόρων & Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας ο πρόεδρος Βαφειάδης Ανέστης, για το Σωματείο Καφεποτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφερείας ο πρόεδρος Θυμικιώτης Σπυρίδων.

Αν. Βαφειάδης: «Οι φορείς είναι απόντες»

Τοποθετούμενος επί της επιστολής στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Ανέστης Βαφειάδης πρόταξε την απουσία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ροδόπη, σε συνδυασμό με το ότι «ποτέ δεν πήραμε αιτιολόγηση» για το μέτρο των 00:00 και ζητάει «να φύγει το τοπικό lockdown ωραρίου στη Ροδόπη». «Δεν γίνεται να βλέπουμε νομούς μπλε στον χάρτη (δηλαδή με αρκετά κρούσματα το τελευταίο δεκαήμερο) και τη Ροδόπη λευκή (δηλαδή χωρίς κρούσμα για περισσότερες από δέκα ημέρες) και να έχουμε εμείς περιοριστικά μέτρα (κι όχι αυτοί)», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ζήτησε την στήριξη των φορέων της περιοχής, για τους οποίους είπε: «Οι φορείς είναι απόντες. Στο δράμα που ζει η αγορά οι φορείς είναι απόντες! Εντελώς απόντες. Πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων σε προσωπικό επίπεδο που μιλάμε ο καθένας μεταξύ μας. Αλλά επίσημα δεν έχουμε κανέναν θεσμικό φορέα. Δεν υπάρχει τίποτα, δυστυχώς, από κανέναν. Οι άλλες Περιφέρειες βγάζουν προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Η δικιά μας είπε ο κος περιφερειάρχης ότι είναι έτοιμη από τον Ιούνιο, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα».

Μέτρα στήριξης ή λουκέτα

Νομοτελειακά, σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη, «τα μαγαζιά θα οδηγηθούν σε λουκέτα, η ανεργία θα αυξηθεί κι εμείς είμαστε σε στάση αναμονής και προς την κυβέρνηση και προς την τοπική αυτοδιοίκηση». Ο πρόεδρος των Εστιατόρων και της ΟΕΒΕΣ, μάλιστα, διαμήνυσε: «η αγανάκτηση και η οργή των επαγγελματιών αρχίζει να ξεχειλίζει».

Όπως έχει ήδη διατυπωθεί, οι επαγγελματίες αναμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για το τι μέλλει γενέσθαι με το περιορισμό ωράριο και τις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το εάν θα υπάρξει πακέτο στήριξης της Εστίασης. «Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης και από την κυβέρνηση και από την αυτοδιοίκηση», ξεκαθάρισε ο κος Βαφειάδης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάνθηκε  για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία,  την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία.