fbpx Β. Μαυρίδης για επέκταση ΠΡΟΚΕΚΑ: «Δεν θα το δεχτούμε αμάσητα»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Β. Μαυρίδης για επέκταση ΠΡΟΚΕΚΑ: «Δεν θα το δεχτούμε αμάσητα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βασίλης Μαυρίδης
ΠΡΟΚΕΚΑ
Δήμος Ορεστιάδας

«Σημαντική νίκη» σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας η μη επέκταση του ΚΥΤ - εν αναμονή διευκρινίσεων για τις νέες εξαγγελίες

Δήμος Μπακιρτζάκης

Όπως διαβάσατε αναλυτικά στον χθεσινό «Χ» η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επεκτείνει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου, αλλά να επεκτείνει το όμορο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) κατά 240 θέσεις και να βελτιώσει-επεκτείνει τις υποδομές των ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ.

Αναλυτικά αποφασίστηκαν τα εξής:
Δημιουργία χώρου διαμονής 20 θέσεων, για λόγους καραντίνας. Αύξηση χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού. Αναβάθμιση εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι. Δημιουργία μονάδος επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθορισμός). Δημιουργία μονάδος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας. Ουσιαστική αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας. Ενίσχυση περίφραξης με τοίχο 3 μέτρων. Εκπόνηση νέας Μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών.

Σημαντική αλλά όχι επαρκής νίκη
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης. Αρχικά έκανε λόγο για «μία σημαντική νίκη», αναφερόμενος στη μη επέκταση του ΚΥΤ, που ήταν «ένα από τα κύρια αιτήματά μας».

Υπογράμμισε, λέγοντας πως θέλει να αξιολογεί πάντα αντικειμενικά την κατάσταση, πως αίτημα της τοπικής κοινωνίας ήταν να μην γίνει καμία αύξηση, ούτε του ΚΥΤ ούτε του ΠΡΟΚΕΚΑ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 240 θέσεις. Εδώ ξεκαθάρισε πως «το ΠΡΟΚΕΚΑ είναι καθαρά κλειστού τύπου δομή σαν φυλακές, που οδηγούνται εκεί άνθρωποι που είναι για απέλαση, άρα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κυκλοφορήσουν εκτός, μέχρι να γίνει η απέλασή τους».

Επίσης, μετέφερε το επιχείρημα της κυβέρνησης για την εξαγγελλόμενη αύξηση χωρητικότητας του ΠΡΟΚΕΚΑ, ότι δηλαδή αυτή γίνεται «με ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα, ότι θα αποσυμφορηθούν τα επτά συνοριακά τμήματα στο νομό, εκεί όπου στοιβάζονταν οι άνθρωποι κι απασχολούσαν ένστολο δυναμικό». Εδώ, τόνισε όμως πως «θα πρέπει να δεσμευτούν ότι αυτές τις εικόνες δεν θα τις ξαναδούμε (εν. συνωστισμού κρατουμένων στα τμήματα συνοριακής φύλαξης. Μόνο τότε μπορούμε να πάμε σε μία συζήτηση για το ΠΡΟΚΕΚΑ» και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν επαρκείς και σαφείς εγγυήσεις πως δεν θα μπορέσει μελλοντικά η επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ να μετατραπεί σε επέκταση του ΚΥΤ ή δομή άλλου τύπου.

«Ξεκάθαρα πράγματα, για να ξέρουμε πως θα είναι και μελλοντικά οι υποδομές», είπε χαρακτηριστικά.

Εν αναμονή διευκρινίσεων
Η τοπική κοινωνία κι η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας τελούν εν αναμονή διευκρινίσεων σε πολλά θέματα. Γενική θέση της Επιτροπής δια στόματος κου Μαυρίδη είναι η εξής: «δεν θα δεχτούμε αμάσητα αυτό που αναφέρθηκε (από την κυβερνητική εκπρόσωπο). Όταν ξεκαθαρίσουν όλα αυτά, θα συζητήσουμε την πρόταση και θα αποφασίσει η τοπική κοινωνία, εάν συμφωνεί ή όχι, με αντικειμενικότητα κι όχι προκατειλημμένοι θετικά ή αρνητικά».

«Η τοπική κοινωνία παραμένει σε εγρήγορση, ελέγχει με σχολαστικότητα τις ανακοινώσεις κι είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στις επάλξεις», διαμήνυσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές