fbpx Β. Λαμπάκης: "Είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα, το καταφέραμε με δουλειά"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2019 - 10:00
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΑΜ-Θ ΣΤΟΝ "Χ"

Β. Λαμπάκης: "Είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα, το καταφέραμε με δουλειά"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαγγέλης Λαμπάκης
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Έργα

Προτάσσει μία σειρά έργων και μιλάει για την ανάγκη οι ν. Έβρου και Ροδόπης να συναναπτυχθούν

Διεκδικεί τρίτη θητεία στην δημαρχεία και συμβουλεύει υποψηφίους δημάρχους να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ευρωπαϊκό χρήμα

Διονύσης Βοργιάς

Το 2006 δημιούργησε την δημοτική παράταξη "Πόλη και Πολίτες" διεκδικώντας τον  Δήμο Αλεξανδρούπολης, κατά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Μετά από τέσσερα έτη στην ελάσσονα αντιπολίτευση του Δήμου, συμμετείχε εκ νέου στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, τις οποίες και κέρδισε. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, επανεκλέχθηκε δήμαρχος του νέου διευρυμένου καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης. Στις εκλογές του Μαϊου του 2019 διεκδικεί την τρίτη θητεία του, προκειμένου να συνεχίσει το όραμα του ιδίου και της ομάδας του. Πρόκειται για τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της περιφερειακής ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος μίλησε στον "Χ" για μία σειρά ζητημάτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της ΠΕΔ ΑΜ-Θ.

Προτάσσει την συνανάπτυξη ν . Έβρου και Ροδόπης
Την ανάγκη περιφερειακής συνείδησης και συνανάπτυξης των όμορων νομών Έβρου και Ροδόπης, προτάσσει ο κος Λαμπάκης, και λέει: "Πρέπει να αντιληφθούμε και στην Ροδόπη και στον Έβρο, ότι οι δύο αυτοί όμοροι νομοί είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν μαζί και να αναπτύξουν πλεονεκτήματα που πρέπει να συνυπογράψουμε όλοι". Δεν κρύβει ότι οι Δήμοι Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης έχουν πάρα πολλές διαφορές, γι' αυτό και πρέπει να αλληλοσυμπληρωθούν στον ευρύτερο χάρτη της ενδοπεριφερειακής συνείδησης. "Εμείς με περιφερειακή συνείδηση πρέπει να τα αναπτύξουμε και εάν είναι δυνατό να τα ενώσουμε (σ.σ. τα χαρακτηριστικά των δύο Δήμων), για να γίνουμε οι μεν Εβρίτες θιασώτες της ανάπτυξης της Ροδόπης και ανάποδα".

Δεν κρύβει, πάντως, ότι αυτή η συνανάπτυξη "είναι κάτι τραγικό δύσκολο ...γιατί δεν είμαστε πολιτισμένη χώρα και λαός". Παρατηρεί, άλλωστε, ότι σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο οι πολιτικοί αναλώνονται σε μάχες κυριαρχίας και δεν κοιτούν να υποστηρίζουν κοινές αποφάσεις περί ανάπτυξης.

Οι δύο πυλώνες ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Σύμφωνα με τον κο Λαμπάκη δύο είναι οι πυλώνες ανάπτυξης κάθε Δήμου, η δημιουργία υποδομών και η οικονομική ανάπτυξη. Και στα δύο, είναι πεποίθηση του δημάρχου, είναι ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης "τα κατάφερε στο έπακρο".

Από άποψη υποδομών "τολμώ να πω ότι είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ", λέει ο κος Λαμπάκης, και πληροφορεί ότι "αυτή την στιγμή τρέχουν πάνω από 170εκ σε έργα υποδομών, ενέργειας, ΕΣΠΑ, κλπ, στον Δήμο Αλεξανδρούπολης". 

Από άποψη οικονομικής ανάπτυξης προτάσσει "μία πολλαπλότητα έργων", φέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα αυτό της τηλεθέρμανσης στις Φέρες. "Όλα αυτά συνοπτικά αναδεικνύουν τον Δήμο Αλεξανδρούπολης σε έναν από τους πρώτους στην Ελλάδα, κι αυτό το κατακτήσαμε με πάρα πολύ κόπο, με καθημερινή δουλειά και χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος των συκοφαντών και των αρνητών", δήλωσε κατόπιν ο κος Λαμπάκης, για να συμπεράνει: "Γι' αυτό και τολμώ να διεκδικώ για τρίτη θητεία την δημοτική αρχή, νομίζω ότι ο λαός του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχει αντιληφθεί ότι η ομάδα μας είναι η πιο δυνατή σε όλη την Ελλάδα". 

Ανακαλεί, μάλιστα σε αυτό το σημείο, την από το 2006 απόφασή του να δημιουργήσει "αυτή την ομάδα (σ.σ. Πόλη και Πολίτες) με μερικούς ...'τρελούς', κόντρα στη Νέα Δημοκρατία τότε και το ΠΑΣΟΚ", για να παρουσιαστεί δικαιωμένος από αυτή του την απόφαση, χωρίς να κρύψει το εξής: "...Και γιατί δεν έχω κατηγορηθεί. Έχω φάει τόσους τόνους λάσπη που δεν με ενδιαφέρει πια, γιατί ένα προς ένα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα".

Η κρατική υποχρηματοδότηση και το ευρωπαϊκό χρήμα
Δήμαρχος εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ο Βαγγέλης Λαμπάκης κάνει λόγο για κρατική χρηματοδότηση μειωμένη κατά 67% σε σχέση με τις προ κρίσης εποχές, γι' αυτό και συμβουλεύει τους υποψήφιους δημάρχους, που θα κληθούν να διοικήσουν τους Δήμους τους, να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από το ευρωπαϊκό χρήμα, επιδεικνύοντας ετοιμότητα σε όλες τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. "Αυτό που μας μένει είναι να δημιουργήσουμε ανάπτυξη μέσα από την εισροή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση", λέει.

Σε ανάπλαση η παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης
Σε μία εξέλιξη συναφούς περιεχομένου, από χθες Τετάρτη, σε τελικό στάδιο βρίσκονται πλέον τα έργα ανάπλασης της παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης. 

Πρόκειται για ένα συνολικό έργο διαμόρφωσης ποδηλατοδρόμου, ζώνης περιπάτου με πεζοδρόμηση, τοποθέτηση δέντρων και εν γένει ανάπλασης της παραλιακής. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.