fbpx Τζέφρι Πάιατ: Μία δυνατότερη και ασφαλέστερη Ελλάδα είναι στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Τζέφρι Πάιατ: Μία δυνατότερη και ασφαλέστερη Ελλάδα είναι στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τζέφρι Πάιατ
ΗΠΑ
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Νίκος Παναγιωτόπουλος

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία είναι το πρόβλημα στην υπόθεση

Θανάσης Τσολάκης

«Δίγλωσσο» μήνυμα πήρε χθες η Τουρκία από την Αλεξανδρούπολη αναφορικά με τις επιχειρούμενες αυθαιρεσίες της στο Νότιο Αιγαίο, που από το μεσημέρι της Τρίτης έχουν θέσει σε συναγερμό αφ’ ενός την ελληνική κυβέρνηση και τις εν Ελλάδι ένοπλες δυνάμεις, αλλά εν τέλει και την ευρωπαϊκή κοινότητα, όπως επίσης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Επισκεπτόμενοι την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, αναφέρθηκαν στο φλέγον μεσογειακό ζήτημα που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία χαρακτηρίζοντας την ως «πρόβλημα» και καλώντας την να υπαναχωρήσει.

Οι Παναγιωτόπουλος και Πάιατ βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για να υποδεχτούν τον ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό που έφερε στο λιμάνι της πόλης το αμερικανικό μεταγωγικό AR ENDURANCE και να παρακολουθήσουν την προώθηση του στη Ρουμανία και την άσκηση Atlantic Resolve 2020. Η μεταγωγή του υλικού και των στρατιωτών στη βαλκανική χώρα θα γίνει μέσω σιδηροδρόμου και αυτή ουσιαστικά είναι η πρώτη συνδυασμένη μεταφορά (πλοίου-τρένου) που γίνεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο φέτος συμπληρώνει 150 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας.

Νίκος Παναγιωτόπουλους: «Το πρόβλημα στην περιοχή είναι η Τουρκία»
Από το πόντιουμ του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην κρίση που προκάλεσε η Τουρκία λέγοντας ότι «επιδιώκουμε (εν. οι Έλληνες) πάντα συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας. Έχουμε όμως καταστήσει σαφές και προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα έχει πάντα την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά εφόσον απαιτηθεί και το γεγονός ότι αυτή την ώρα το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει αναπτυχθεί στο νότιο Αιγαίο αποδεικνύει αυτά που είπα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ, από την οποία αναδείχθηκε και πάλι η σημασία της Αμυντικής Συμφωνίας που έχουν υπογράψει ΗΠΑ - Ελλάδα, ενώ ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να διορθωθεί η περίφημη φράση «αμφισβητούμενα ύδατα» στην προ ολίγων ημερών ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ, όπερ και εγένετο.

Λίγο αργότερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, εξήγησε: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις» και ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Μετά και την διόρθωση του όρου «αμφισβητούμενα ύδατα» στην αμερικανική ανακοίνωση προκύπτει κατά δήλωση του υπουργού ότι «το πρόβλημα στην υπόθεση είναι η Τουρκία».

Τζέφρι Πάιατ: Μία δυνατότερη και ασφαλέστερη Ελλάδα ενδιαφέρει τις ΗΠΑ
Με λίγα λόγια, ο Αμερικανός διπλωμάτης με τα λεγόμενά του ξεκαθάρισε ότι η χώρα του «έχει διαλέξει πλευρά» στην ελληνοτουρκική κρίση, που είναι ακόμη σε εξέλιξη παρά τις όποιες ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Ο κος Πάιατ είπε μεταξύ άλλων ότι «μία δυνατότερη και ασφαλέστερη Ελλάδα ενδιαφέρει τις ΗΠΑ» και μεταφέροντας ένα «ξεκάθαρο» μήνυμα από την Ουάσινγκτον παρότρυνε τις τουρκικές αρχές να μην κάνουν επιχειρήσεις που «ανεβάζουν την ένταση στην περιοχή», όπως «τα σχέδια για έρευνες φυσικών πόρων». Τόνισε δε ότι το σημείο που έχει επιλέξει η Τουρκία είναι ένα «σύνθετο στρατηγικό σημείο» ακριβώς επειδή έχουν δικαιώματα εκεί περισσότερες από μία χώρες και επέμεινε ότι «η δουλειά που κάνουμε μαζί (εν. Ελλάδα και ΗΠΑ) βαθαίνει μία πολύ σημαντική, αμοιβαία σχέση και ενδυναμώνει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, παρέχοντας ευημερία και ασφάλεια στην περιοχή, για όλους τους πολίτες».

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: 150 χρόνια πορείας
Η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη πάντως, ουδεμία σχέση είχε με την ελληνοτουρκική κρίση στο νότιο Αιγαίο, καθώς είχε προγραμματιστεί από πολύ νωρίτερα.

Επρόκειτο για μία επίσκεψη με θέμα την οικονομική ανάπτυξη του λιμανιού με αφορμή τον ελλιμενισμό του σκάφους AR ENDURANCE το οποίο μετέφερε ανθρώπους και εξοπλισμό για την άσκηση Atlanic Resolve 2020 και είναι το μεγαλύτερο πλοίο που έχει δέσει στην Αλεξανδρούπολη από καταβολής λιμένα. 

«Το 1870 η Εταιρία των Ανατολικών Σιδηροδρόμων επιλέγει τη σημερινή περιοχή της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να δημιουργήσει Τερματικό Σταθμό στο Αιγαίο Πέλαγος. […] Σήμερα, εκατόν πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου λιμανιού, ερχόμαστε μαζί να υλοποιήσουμε ξανά τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του λιμένα πραγματοποιούμε μαζί συνδυασμένη μεταφορά πλοίου-τρένου, επανενεργοποιώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο του νομού Έβρου και διασφαλίζοντας για τον λιμένα ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη.

Σήμερα, διασφαλίζουμε την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη του Έβρου και της σπουδαίας Αλεξανδρούπολης για τα επόμενα εκατόν πενήντα χρόνια», σχολίασε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κώστας Χατζημιχαήλ, ενώ λίγο αργότερα ο Τζέφρι Πάιατ επέμεινε στο γεγονός ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ «προτρέπει επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Αλεξανδρούπολη».

Άλλωστε, το ότι το λιμάνι μπορεί να φιλοξενήσει πλοία όπως το ENDURANCE και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της 101 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ, είναι ένα γεγονός που από μόνο του λέει πολλά και «εναπόκειται πλέον σε μας να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες για ανάπτυξη και εξωστρέφεια όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη, αλλά για όλη τη Θράκη και τη βόρεια Ελλάδα» όπως παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πριν από δέκα μήνες άλλωστε, η ίδιοι άνθρωποι είχαν ξαναβρεθεί στον ίδιο χώρο και παρακολουθούσαν την ανέλκυση του ναυαγίου «ΟΛΓΑ» από το σημείο του λιμανιού όπου προχθές έδεσε το ENDURANCE και η οποία είχε γίνει με οικονομική στήριξη των ΗΠΑ. «Είναι φανερό ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργικότητα του λιμενικού και η δυνατότητα ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων, όπως αποδεικνύει η παρουσία του μεταγωγικού πλοίο ENDURANCE», σχολίασε ο ΥΕΘΑ και εν συνεχεία άνοιξε την εικόνα για να πει ότι «η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει λόγω της γεωστρατηγικής θέσης του λιμανιού της μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκατάσταση του τερματικού σταθμού επαναεριοποίσης, την διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, την Εγνατία Οδό και τη σχεδιαζόμενη στην περιοχή επέκταση του νατοϊκού αγωγού καυσίμων. Οι επενδύσεις αυτές θα συνδράμουν στην τόνωση της επιχειρηματικότητας. Θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα αναδείξουν τις ομορφιές και τη σημασία αυτής της περιοχής».

Η εκδήλωση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με πλήρη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σε αυτή τη χώρα δέκα μέρες κοσκινίζει. Και όταν δεν έχεις και το απαιτούμενο αλεύρι για τη ζύμη, καλύτερα να μην κάνεις τίποτα, γιατί εκτίθεσαι τελικά.