fbpx Τροχονόμος ο Αδ. Γεωργιάδης για Μέτιο-Τοψίδη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Τροχονόμος ο Αδ. Γεωργιάδης για Μέτιο-Τοψίδη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Άδωνις Γεωργιάδης
Μέτιος Χρήστος
Τοψίδης Χριστόδουλος

Απίστευτα πράγματα εξελίσσονται στο πολιτικό παρασκήνιο του τόπου

Διονύσης Βοργιάς

Απίστευτα πράγματα εξελίσσονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με επίκεντρο για ακόμη μία φορά την εταιρία ΔΕΣΜΟΣ και μνηστήρες τους Χρήστο Μέτιο και Χριστόδουλο Τοψίδη. Οι δύο πολιτικοί άντρες διεκδικούν μετ’ επιτάσεως τον τελευταίο χρόνο τα «ηνία» της ΔΕΣΜΟΣ, με κάθε πλευρά να ισχυρίζεται πως η «μάχη» που δίνει είναι για τους επαγγελματίες του τόπου. Την ίδια ώρα, όμως, οι επαγγελματίες του τόπου απορούν για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω απ’ όλα.

Οι αψιμαχίες των δύο αντρών έχουν χρονική αφετηρία προ των εκλογών, όταν Χρήστος Μέτιος και Χριστόδουλος Τοψίδης διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών. Έκτοτε, οι δύο τους σε ελάχιστα έχουν συμφωνήσει τόσο μέσα στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και υπό τις ιδιότητες του περιφερειάρχη (Χρήστος Μέτιος) και του προέδρου των Επιμελητηρίων ΑΜΘ (Χριστόδουλος Τοψίδης). Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο γύρω από την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, στον χορό μπήκε κι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ταφόπλακα» στη ΔΕΣΜΟΣ;
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδώσαμε χθες επί του πιεστηρίου, σε κρυφή τηλεδιάσκεψη με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τη διοίκηση της ΔΕΣΜΟΣ (Διαχειριστική Έργων Στήριξης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Οικονομική-Συμβουλευτική), ο υπουργός πρότεινε ως συμβιβαστική λύση στον περιφερειάρχη την τοποθέτηση προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στην εταιρία από τον ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας). Ειδάλλως, «απείλησε» πως η διαχείριση των προγραμμάτων θα σταλεί απευθείας στον ΕΦΕΠΑΕ. Την πρώτη λύση αποδέχονται –κατά δήλωσή τους και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ΑΜΘ- αλλά ο περιφερειάρχης φαίνεται να επιμένει πως πρέπει να ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες, με τον ορισμό προσωρινού προεδρείου, μέχρι να υπάρξουν μόνιμες λύσεις.

Μήλο της έριδος εδώ και πολλούς μήνες αποτελεί η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣΜΟΣ, με Περιφέρεια ΑΜΘ και Επιμελητήρια ΑΜΘ να διεκδικούν την πλειοψηφία, άρα και τη Διοίκηση, η οποία πλέον είναι στα «χέρια» των Επιμελητηρίων ΑΜΘ, που έχουν ορίσει ως προσωρινό πρόεδρο της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ τον Παντελή Χαβιαρά, ο οποίος –μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm- αναγιγνώσκει ως «ταφόπλακα» στη ΔΕΣΜΟΣ την απόφαση του περιφερειάρχη να μην βάλει «νερό στο κρασί του» έστω και την ύστατη στιγμή, αν κι ευελπιστεί σε αλλαγή στάσης της ΠΑΜΘ έστω και στο 90’. Ο κος Χαβιαράς, ο οποίος έχει αναλάβει προσωρινά την προεδρεία της ΔΕΣΜΟΣ –αμισθί- περιμένει, όπως κι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του τόπου, τα χρήματα από τη Μη Επιστρεπτέα και την πρόοδο των υπολοίπων προγραμμάτων που διαχειρίζεται η εταιρία. Καλεί την Περιφέρεια «να αναλάβει τις ευθύνες της» και ισχυρίζεται: «σε ενάμιση μήνα κάναμε πράγματα που δεν είχαν γίνει έναν χρόνο, τον κόσμο δεν τον νοιάζει ποιος και τι, τον νοιάζει τι έχει στο ταμείο του. Αλλά τώρα το πρόβλημα είναι μόνο από έναν πραγματικά (εν. τον περιφερειάρχη)».

Λίγες ώρες νωρίτερα όμως, το βράδυ της Μ. Δευτέρας 26/04 ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος δήλωνε επί του μικροφώνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ΔΕΣΜΟΣ μόνο το εξής (κατόπιν ερώτησης του Χρήστου Χατζηπέμου): «Δεν έχω να προσθέσω κάτι αλλά τα περισσότερα από αυτά που είδα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» χωρίς όμως να επιχειρηματολογήσει περαιτέρω.

Επιμελητήρια ΑΜΘ: «Αποκλειστικός υπεύθυνος ο περιφερειάρχης» αν κλείσει η ΔΕΣΜΟΣ
Περίπου στις 11 το βράδυ της Μ. Δευτέρας 27/04 και μετά το δημοσίευμα του xronos.gr για το περιεχόμενο της κρυφής τηλεδιάσκεψης, θέση έπαιρναν δημόσια για το θέμα τα Επιμελητήρια ΑΜΘ. Με κοινή ανακοίνωσή τους οι έξι πρόεδροι (Τοψίδης, Γραβάνης, Αγγελίδης, Μωραϊτης, Δέμπας, Γεωργιάδης) βάλλονταν κατά του περιφερειάρχη, επιρρίπτοντάς του πολιτικές ευθύνες για το ενδεχόμενο ναυάγιο της ΔΕΣΜΟΣ και χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της εταιρίας και τα προγράμματα που αυτή διαχειρίζεται. «Σε επικίνδυνες ατραπούς βάζει πλέον την εταιρία ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜ-Θ, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος με την αδιαλλαξία του!» ξεκινάει η επιστολή και αναφέρει μεταξύ πολλών τα εξής:

«Η συμπεριφορά του εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον έχει δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ΔΕΣΜ-ΟΣ και η κατάσταση αυτή πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στην τοπική επιχειρηματικότητα, αντανακλά πλέον σε εθνικό επίπεδο καθώς αμαυρώνει συνολικά την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο συναγερμός σήμανε εδώ και λίγες μέρες όχι μόνο από τον ΕΦΕΠΑΕ (εταίρος του οποίου είναι και η ΔΕΣΜ-ΟΣ), αλλά και από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα υπήρξε σύσταση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επομένως ο ΕΦΕΠΑΕ πρότεινε ολοκληρωμένη λύση για το διοικητικό αδιέξοδο της ΔΕΣΜ-ΟΣ, με την οποία τα Επιμελητήρια συμφωνήσαν εξ αρχής. Δυστυχώς όμως σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Περιφερειάρχης αρνήθηκε να αποδεχτεί την μέση λύση που πρότειναν οι Υπουργοί κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Τσιακίρης. Η άρνηση αυτή, όπως τον προειδοποίησαν ξεκάθαρα ο Υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης, θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρει ο ΕΦΕΠΑΕ από την ΔΕΣΜ-ΟΣ τα προγράμματα των επιχειρήσεων, και επομένως να κλείσει. Σε περίπτωση που γίνει πράξη η αναστολή λειτουργίας της ΔΕΣΜ-ΟΣ, τα εν εξελίξει προγράμματα θα ανατεθούν για αξιολόγηση σε Φορέα άλλης Περιφέρειας με μέριμνα του ΕΦΕΠΑΕ. Για όλη αυτή την κατάσταση, τα Επιμελητήρια καθιστούμε ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον Περιφερειάρχη.

Τα Επιμελητήρια άλλωστε, εδώ και μήνες εργάζονται για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με γνώμονα πάντα την επιχειρηματικότητα και την τοπική μας οικονομία. […] δηλώνουμε για άλλη μία φορά ότι δεχόμαστε την προτεινόμενη λύση από τον ΕΦΕΠΑΕ και το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς εξ αρχής ήμασταν υπέρ μίας ξεκάθαρης διοικητικής λύσης, για να προχωρήσει η αξιολόγηση των προγραμμάτων το γρηγορότερο δυνατό. Δυστυχώς ο Περιφερειάρχης, επιμένοντας στην αρνητική του στάση, οδηγεί τον ΔΕΣΜ-ΟΣ σε αναστολή λειτουργίας […]».

«Φιλοδοξίες Τοψίδη» βλέπει ο Κ. Σιμιτσής
Στην αντίπερα όχθη, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΠΑΜΘ Κωστής Σιμιτσής ουδόλως συμμερίζεται τα επιχειρήματα των Επιμελητηρίων ΑΜΘ και κατηγορεί τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χριστόδουλο Τοψίδη για «φιλοδοξίες» οι οποίες κρύβονται πίσω από την πολύμηνη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών. «Αυτές οι εξελίξεις στην ουσία αδρανοποιούν το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο», είπε για την κρυφή τηλεδιάσκεψη, χαρακτηρίζοντας «λυπηρά» τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί και μεταφέροντας την προσωπική του θέση πως «δεν μου αρέσουν αυτές οι εξελίξεις».

Στο γιατί οδηγηθήκαμε ακόμη και στο διαφαινόμενο λουκέτο της ΔΕΣΜΟΣ, απάντησε: «φτάσαμε στο σημείο αυτό, διότι δεν υπήρχε συνεννόηση. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη τον τελευταίο χρόνο. Κι ακούω από κάποια στελέχη της παράταξης Τοψίδη, να λένε πως τόσα χρόνια δούλευε καλά η ΔΕΣΜΟΣ και τώρα που δεν δουλεύει φταίει ο Μέτιος. Ο Μέτιος όμως ήταν περιφερειάρχης πολύ πριν το 2019, δυόμιση χρόνια, και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα όσο υπήρξε περιφερειάρχης κατά διαδοχή του Γεωργίου Παυλίδη. Υπήρξε τότε πρόβλημα; Κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα προέκυψε πολιτικά, από τις φιλοδοξίες που μπήκαν στο μυαλό ορισμένων πολιτικών που συμμετέχουν και στο Επιμελητήριο κι εννοώ ότι παρασύρθηκε ο κος Τοψίδης. Μικρό παιδί όμως δεν είναι…». Σύμφωνα με τον κο Σιμιτσή, από τις «φιλοδοξίες» του κου Τοψίδη συμπαρασύρθηκαν κι οι υπόλοιποι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ΑΜΘ.

Ως προς την επιμονή του κου Μέτιου να μην αποδεχθεί την προτεινόμενη από τον υπουργό λύση, ο κος Σιμιτσής επικαλέστηκε λόγους νομιμότητας: «η Περιφέρεια είναι ο μέγιστος θεσμός σε μία περιοχή, ως αυτοδιοικητικός οργανισμός. Κι οφείλει να τηρεί τη νομιμότητα και μάλιστα ελέγχεται όταν δεν την τηρεί. Τα Επιμελητήρια είναι μεν νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ελέγχου που υφίστανται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης». Σύμφωνα με τον κο Σιμιτσή η Περιφέρεια δεν παίζει «παιχνίδια» με ζητήματα νομιμότητας, εν προκειμένω με την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ.

Στον αστερισμό των προγραμμάτων που έχουν λαμβάνειν οι επαγγελματίες, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης εκτίμησε πως –εάν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής- «η δουλειά (ελέγχου των προγραμμάτων) θα ανατεθεί σε έναν άλλο ενδιάμεσο φορέα, έτσι ακούστηκε, δεν έχω μάθει λεπτομέρειες. Θα γίνει ό, τι είναι να γίνει και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα οι επαγγελματίες θα πάρουν τα χρήματα αυτά που ανακοινώθηκε ότι θα πάρουν (από τη Μη Επιστρεπτέα) κι από εκεί και πέρα θα τρέξουν και τα άλλα προγράμματα».

Μεταπτυχιακό στην υπομονή
Το μόνο σίγουρο είναι την ώρα που τα παραπάνω συμβαίνουν, με κάθε πλευρά να προβάλλει τα δικά της επιχειρήματα, πολλαπλασιάζονται τα παράπονα που δέχεται ο «Χ» από επαγγελματίες για τα «κολλημένα» προγράμματα και τα λεφτά που όλο ακούν και πολύ-πολύ αργά εκταμιεύουν.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.