fbpx Τροχονόμος για τον τουρισμό η Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τροχονόμος για τον τουρισμό η Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ινστιτούτο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
Δήμος Κομοτηνής

Η απουσία στοχευμένου σχεδίου για την Κομοτηνή, από Δήμο Κομοτηνής και Περιφέρεια ΑΜ-Θ, έχουν αφήσει την πόλη τουριστικό «φάντασμα»

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την τριετία 2016 – 18 δείχνουν αύξηση των τουριστικών ρευμάτων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Διονύσης Βοργιάς

Σε τροχονόμο τουριστών έχει «μεταμορφωθεί» η Κομοτηνή τα τελευταία χρόνια. Έξι χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από την παράδοση σε χρήση του κάθετου άξονα Μακάζα – Νυμφαία. Αμιγώς τουριστικά (καθώς επαγγελματικά υπάρχουν καταγεγραμμένες πληγές για πολλούς κλάδους), ο κάθετος άξονας έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην τουριστική άνθηση πολλών περιοχών της ΠΑΜ-Θ, μεταξύ των οποίων και περιοχές της Ροδόπης – για να μην εθελοτυφλούμε – όπως ο οικισμός Φαναρίου, όπου κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνισή τους περισσότεροι Βούλγαροι, μεταξύ άλλων.

Αυξάνονται οι τουρίστες «φάντασμα» η Κομοτηνή
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα που έδωσε πρόσφατα σε δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Στην έρευνα αποτυπώνονται αναλυτικά στοιχεία της τουριστικής κινητικότητας σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την τριετία 2016 – 2018. Η πραγματικότητα, όμως, της πόλης είναι γνωστή σε όλους, με τους τουρίστες να διοχετεύονται σε συγκεκριμένους προορισμούς. Ασφαλώς, όσοι κάνουν λόγο για «ναυαρχίδα» τουρισμού, αναφερόμενοι στην Κομοτηνή, σφάλουν ισομερώς με όσους δεν προσπαθούν καθόλου για την τουριστική προώθηση του τόπου. Το θέμα, όμως, είναι μία μικρή μερίδα τουριστών να αρχίσει να αφήνει αποτύπωμα μέσα στην πόλη.

Τα στοιχεία της έρευνας αναφορικά με τις αφίξεις:
Το 2018 μόνο στην ΑΜ-Θ έφτασαν: 429.500 άτομα από Τουρκία, 875.100 Βουλγαρία, 118.500 Γερμανία, 127.300 Ρουμανία, 379.600 Άλλες χώρες, δηλαδή σχεδόν 2εκ τουρίστες μπήκαν στην ΑΜ-Θ, αφήνοντας συνολικά 321,6εκ ευρώ σε εισπράξεις.

Το 2017: 448.600 Τουρκία, 418.300 Βουλγαρία, 99.900 Γερμανία, 74.400 Ρουμανία, 308.000 Λοιπές χώρες, σε σύνολο περί των 1,35εκ τουριστών, αφήνοντας συνολικά 282εκ ευρώ σε εισπράξεις.

Το 2016: Τουρκία 359.800, Βουλγαρία 535.700, Γερμανία 115.600, Ρουμανία 96.100, 256.000 Λοιπές χώρες, σε σύνολο περί των 1.36εκ τουριστών, αφήνοντας συνολικά 288εκ ευρώ σε εισπράξεις.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσίαζε η αποτύπωση των ποσών που έχει κερδίσει η αγορά της Κομοτηνής συγκεκριμένα, από τις άνω ροές. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει επιχειρηθεί κάποιου είδους αποτύπωση αν και υπάρχουν φορείς που θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας μία τέτοια αποστολή. Ο λόγος για τον οποίο αυτό δεν συμβαίνει, παραμένει άγνωστος, αλλά σίγουρα εμπεριέχει και το φόβο της αποκάλυψης ότι η «βασίλισσα (εν προκειμένω η Κομοτηνή), είναι γυμνή». 

Τίποτα προς την σωστή κατεύθυνση
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η πρωτεύουσα του νομού και έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Κομοτηνή, δεν έχει κερδίσει σχεδόν τίποτα – πάντα αμιγώς τουριστικά – από την ύπαρξη του κάθετου άξονα. Οι αριθμοί των διελεύσεων μέσω Νυμφαίας, που έχει αναδείξει κατά καιρούς ο «Χ», αποδεικνύουν την δυναμική του άξονα, αλλά και την «μιζέρια» της Κομοτηνής, που δεν έχει καταφέρει (με ευθύνες της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού αλλά και των ίδιων των φορέων) ούτε να προσελκύσει μία μικρή μερίδα τουριστών, για ένα μικρό μεν αλλά σημαντικό αποτύπωμα στην αγορά της. Την ίδια ώρα παραμένει η αναίτια απαγόρευση διέλευσης λεωφορείων από τα σύνορα Μακάζα – Νυμφαία, παρά τα συχνά αιτήματα των τοπικών φορέων να επιτραπεί, έστω και για μικρά λεωφορεία. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Κομοτηνή θα μπορούσε να προσελκύσει, έστω και για μονοήμερες στάσεις προς άλλους προορισμούς, μία μικρή μερίδα του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος, προς όφελός της.

Οι κατά καιρούς έρευνες του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής αποτυπώνουν ότι οι έμποροι της πόλης μόνο από την τουριστική κίνηση δεν έχουν να υπολογίζουν, καθώς το αποτύπωμα του τουριστικού τζίρου στο μέσο κατάστημα είναι πολύ κάτω του 10%, σε σχέση με τον συνολικό. Πολλά εκ των άνω στοιχεία αναδείχθηκαν και πέρσι, στο πλαίσιο ημερίδας για τα πέντε χρόνια από το άνοιγμα του κάθετου άξονα, στην οποία τοποθετήθηκαν γνώστες του ζητήματος. Ήταν ακόμη μία εκδήλωση, όμως, τα πορίσματα της οποίας τοποθετήθηκαν στα συρτάρια και δεν εισακούστηκαν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ