fbpx Τρίτο έργο για το ιστορικό κέντρο της πόλης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τρίτο έργο για το ιστορικό κέντρο της πόλης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Καρασταύρου
Δήμος Κομοτηνής
Ανάπλαση

Ανάπλαση οδού Κανάρη, «άπλωμα» της πλατείας Ηφαίστου, βελτίωση μικρών πεζόδρομων

Διονύσης Βοργιάς

Τη μορφή των οδών Σωκράτους, Ν. Γρηγορά, Σοφούλη αναμένεται να πάρει προσεχώς και η οδός Κανάρη, συμπληρώνοντας το «παζλ» αναπλάσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Αυτό θα είναι και το τρίτο συνολικά έργο στο ιστορικό κέντρο.

Τι έχει προηγηθεί
Σε φάση εκτέλεσης, συγκεκριμένα στην οδού Σοφούλη, βρίσκεται η παρέμβαση με τίτλο «έργο προσπελασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας σε οδούς πέριξ του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής» προϋπολογισμού 1.220.000€. Το έργο, σε πρώτη φάση περιλαμβάνει ανάπλαση των οδών Σωκράτους και Ν. Γρηγορά (έχει ολοκληρωθεί) και Σοφούλη (υλοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση).

Συγχρόνως, σε φάση δημοπράτησης βρίσκεται το έργο με τίτλο «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής» προϋπολογισμού 435.000€, που περιλαμβάνει τη διάνοιξη περιπατητικής διαδρομής πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, παράλληλα με το φρούριο και μέχρι τον πεζόδρομο Βενιζέλου.

Το νέο έργο - τι περιλαμβάνει
Το τρίτο έργο, το οποίο εισάγεται πλέον επίσημα στο δημόσιο διάλογο, έχει ως τίτλο «Ανάπλαση οδού Κανάρη και πέριξ οδών στον ιστορικό τόπο του εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής» προϋπολογισμού ύψους 1.500.000€, (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%). Η πρόταση αναμένει έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, ενώ αναμένεται να βρει χρηματοδότηση μέσα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα τρία έργα συμπληρώνουν το «παζλ» ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει αντίστοιχη ανάπλαση στο κατ’ εξοχήν εμπορικού κέντρου της πόλης.

Πιο αναλυτικά, με το νέο υποέργο με τίτλο «Ανάπλαση οδού Κανάρη και πέριξ οδών στον ιστορικό τόπο του εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής» θα πραγματοποιηθεί η ανάπλαση της οδού Κανάρη και των πέριξ οδών στον ιστορικό τόπο του εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής. Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας η ανάπλαση συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων με την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στο μέγιστο εφικτό και την διατήρηση του οδοστρώματος σε ελάχιστο πλάτος 3.50m (στην οδό Κανάρη) με κάποιες οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης και θέσεις φορτοεκφόρτωσης.

Επίσης η ανάπλαση συμπεριλαμβάνει την διατήρηση του γρανιτικού παραδοσιακού λιθόστρωτου στην περιοχή του οδοστρώματος και την αντικατάσταση των λευκών πλακών πεζοδρομίων με κυβόλιθο Καβάλας, κεραμικό κυβόλιθο, μάρμαρο, ενώ η οδός Κανάρη  θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Στο τμήμα της οδού Βασιλέως Παύλου, Μπακάλμπαση, Κρητών, Ανδρούτσου, Κιλκίς και των μικρών πεζόδρομων πίσω από την Ερμού, η ανάπλαση αφορά την αντικατάσταση των (διάφορων) υλικών επιστρώσεων πεζοδρομίου με κυβόλιθο Καβάλας και των μπετονένιων κρασπεδορείθρων με μαρμάρινα καθώς και την επανατοποθέτηση του οδοστρώματος με τον υφιστάμενο παραδοσιακό γρανιτικό κυβόλιθο. Οι διαστάσεις των πεζοδρομίων θα διαπλατυνθούν τουλάχιστον στο 1.50m από την οικοδομική γραμμή όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση σε ΑμεΑ, όδευση τυφλών κλπ.

Στην οδό Κανάρη θα τοποθετηθούν μεταλλικά, κολωνάκια ιδίου σχεδίου με την οδό Ιωαννίνων για την αποφυγή στάθμευσης σε επιλεγμένα σημεία του πεζοδρομίου ενώ σε όλους τους δρόμους θα τοποθετηθούν κατάλληλα φωτιστικά σώματα και θα γίνει  υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ.

Ανάπλαση της Κανάρη - «άπλωμα» της πλατείας Ηφαίστου
Σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία, σκοπός του έργου είναι η συμβολή στην συνολική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου του ιστορικού τόπου μέσω: 

 • της αρχιτεκτονικής συνέχειας (μέσω των υλικών) της διαδρομής στον ιστορικό τόπο από την είσοδο στην λεωφόρο Ηρώων μέσω της οδού Κανάρη,
 • της αναβάθμισης και βελτίωση της ζώνης κίνησης των πεζών με τη διάθεση περισσότερου δυνατού χώρου,
 • της δημιουργίας  μιας πλατείας στην «πλατεία» Ηφαίστου,
 • του σχεδιασμού των πεζοδρομίων  όπου αυτό είναι εφικτό για την συνεχή, ασφαλή και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία των πεζών,
 • της αισθητικής και οπτικής βελτίωση της περιοχής με την ανάδειξη των υλικών, παραδοσιακοί γρανιτικοί κυβόλιθοι, μαρμάρινα κράσπεδα, κλπ,
 • της δημιουργίας καθιστικών περιοχών σε χώρους με σκίαση και πράσινο,
 • της  αναβάθμισης  του αστικού εξοπλισμού π.χ.  κρήνη, κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια κλπ,
 • της αποτροπής στάθμευσης οχημάτων πάνω στα πεζοδρόμια με διακριτικά κιγκλιδώματα σε σημειακές θέσεις,
 • της αποσυμφόρησης από παρκαρισμένα οχήματα στην οδό Κανάρη και τον χαρακτηρισμό του δρόμου ως ήπιας κυκλοφορίας,
 • της δημιουργίας σημειακών θέσεων στάθμευσης στην οδό Κανάρη και χώρου φορτοεκφόρτωσης για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων,
 • της ανάδειξη του υπάρχοντος πράσινου και της δημιουργία παρτεριών όπου αυτό είναι εφικτό,
 • της αντικατάστασης των υπαρχόντων φωτιστικών με φωτιστικά LED για την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής,
 • της υπογειoποίησης του δικτύου της ΔΕΗ.

Δ. Καρασταύρου: «Το τρίτο υποέργο “κλείνει” το ιστορικό κέντρο»
Πως με αυτή την παρέμβαση «ερχόμαστε να συμπληρώσουμε το σχέδιο» δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Καρασταύρου, που σημείωσε πως «το τρίτο υποέργο “κλείνει” το ιστορικό κέντρο» αναφορικά με τις παρεμβάσεις εξωραϊσμού του.

Έμφαση του έργου είναι η οδός Κανάρη, η οποία σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο «θα γίνει ήπιας κυκλοφορίας» και «θα αντικατασταθούν οι κυβόλιθοι όπως στην οδό Σοφούλη», ενώ συγχρόνως «δεν επηρεάζεται η κυκλοφορία οχημάτων» και «δεν θα μειωθούν οι θέσεις πάρκινγκ», πάντα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο. Αναφορικά με τους κάθετους μικρούς πεζόδρομους, θα υπάρξει η αναβάθμισή τους όπως καταγράφηκε παραπάνω, ενώ στη γενική φιλοσοφία του έργου βρίσκεται η εξής διαπίστωση του κου Καρασταύρου:  «δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε την πόλη από την αρχή, αλλά πρέπει να διαχειριστούμε τους χώρους, να τους κάνουμε πιο όμορφους, πιο λειτουργικούς, με καινούργια υλικά και περισσότερα προσβάσιμους, με όλους τους κανόνες μίας σύγχρονης πόλης».

Μετά το ιστορικό, το εμπορικό κέντρο
Μετά την ανάπλαση του ιστορικού κι ευρύτερου ιστορικού κέντρου της πόλης, σειρά έχει το εμπορικό κι ευρύτερο εμπορικό κέντρο. «Θα συμπληρώσουμε το έργο με το επόμενο σχέδιο, που περιλαμβάνει την ανάπλαση 22 δρόμων, στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο».

Το ευρύτερο εμπορικό κέντρο, γεωγραφικά, αφορά τους δρόμους και πεζόδρομους μεταξύ Λεωφόρου Ηρώων και Σοφούλη (Ανατολικά έως Δυτικά του κέντρου) και μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Νικολάου Ζωίδη (Βόρεια και Νότια του κέντρου). «Όλο αυτό το κομμάτι, αφαιρώντας τους δρόμους που ήδη έχουμε υλοποιήσει ή θα υλοποιήσουμε με το νέο έργο (της Κανάρη), θα γίνει στην ολική ανάπλαση των 22 δρόμων», δήλωσε ο κος Καρασταύρου.

Επικουρικά στα παραπάνω, «έρχεται κι η πρόταση του πάρκου και της πλατείας», που κατέγραψε πρόσφατα ο «Χ» και προσεχώς αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά από το αρχιτεκτονικό γραφείο, κατόπιν σχετικού ερωτηματολογίου που απάντησαν ενδιαφερόμενοι δημότες.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.