fbpx Τριάδα μαθητριών πήρε το εισιτήριο για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Επιστημών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΘΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Τριάδα μαθητριών πήρε το εισιτήριο για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Επιστημών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαθητές
Επιστήμες
Διάκριση

Μπλούχου Αικατερίνη, Ράπτη Ιωάννα, Σαββάκη Γαβριέλλα-Νεφέλη από το 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής διακρίθηκαν στον τοπικό διαγωνισμό που διεξήγαγε το ΕΚΦΕ Κομοτηνής

Δήμητρα Συμεωνίδου

Δοκιμάστηκαν σε πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας και το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν το εισιτήριο για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Επιστημών, με απώτερο στόχο την συμμετοχή τους στην 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2019.  Οι Μπλούχου Αικατερίνη, Ράπτη Ιωάννα, Σαββάκη Γαβριέλλα-Νεφέλη από το 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής είναι οι μαθήτριες που διακρίθηκαν στον τοπικό διαγωνισμό που διεξήγαγε το ΕΚΦΕ Κομοτηνής το περασμένο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. "Με ενδιαφέρουν οι θετικές επιστήμες και το θεώρησα μία πολύ καλή ευκαιρία για μάθω περισσότερα", είπε για την συμμετοχή της στο διαγωνισμό η Αικατερίνη Μπλούχου. Για μία πολύ ωραία εμπειρία, έκανε λόγο η Ιωάννα Ράπτη, που είναι μαθήτρια θετικής κατεύθυνσης και ενδιαφέρεται για τις ιατρικές σχολές. Μαθήτρια θετικής κατεύθυνσης είναι και η Γαβριέλλα-Νεφέλη Σαββάκη, που έλαβε τα ερεθίσματα χάρη στην καθοδήγηση των καθηγητών της. 

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κομοτηνής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών διοργάνωσε τον τοπικό μαθητικό διαγωνισμό με σκοπό την επιλογή μιας τριμελούς ομάδας μαθητών Λυκείου που θα πάρει μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή στην 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2019.

Ο τοπικός διαγωνισμός έγινε σε πειραματικές δεξιότητες και πρακτικές και είχε τρεις φάσεις. Σε κάθε φάση, τριμελείς ομάδες μαθητών από τα Λύκεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης διαγωνίστηκαν σε πειραματικές διατάξεις της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας αντίστοιχα.


Έλαβαν μέρος οι ομάδες:

  1. 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής: Μπλούχου Αικατερίνη, Ράπτη Ιωάννα, Σαββάκη Γαβριέλλα-Νεφέλη. Την ομάδα του 2ου ΓΕΛ Κομοτηνής συνόδευσε ο καθηγητής τους Χατζηκυριακίδης Αναστάσιος, ενώ την προετοίμασαν οι καθηγητές τους Ρομπόλα Ανδρεάνα (Φυσικός), Σερπάνου Βασιλική  (Βιολόγος) και Χατζηκυριακίδης Αναστάσιος (Χημικός).
  2. Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής: Ζερβούλης-Ιωάννου Παναγιώτης, Ράπτης Αναστάσιος, Τσιπλακίδου Ασημένια, αναπληρωματικός: Σαββουλίδης Μιχαήλ. Την ομάδα του Μουσικού Σχολείου προετοίμασε και συνόδευσε ο καθηγητής τους Κάπουας Νικόλαος (Χημικός).
  3. ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών: Νταβίδου Χριστίνα, Παπαδόπουλος Στέφανος, Σαμπάζε Ρουσλάν, αναπληρωματικοί: Γκουροβανίδης Νίκος και Νικηφορίδης Βασίλης. Την ομάδα του ΓΕΛ Σαπών προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγητές τους Τσιακός Μανώλης  (Βιολόγος) και Κοπασάκης Αντώνης (Φυσικός).

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο ΕΚΦΕ Κομοτηνής, από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι, με την Σοφία Κυριαζοπούλου φυσικό, πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του τοπικού διαγωνισμού και υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής, να παρατηρεί ότι "όλοι οι μαθητές έδειξαν καθ' όλη τη διάρκεια των πειραματικών δοκιμασιών αγωνιστικό πνεύμα, όρεξη,  πνεύμα άμιλλας, συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς. Εφάρμοσαν επιστημονικές μεθοδολογίες και ανταπεξήλθαν επιτυχώς σε ιδιαίτερα απαιτητικές πειραματικές διεργασίες". Όσο για τις επιδόσεις αυτών "και οι τρείς ομάδες είχαν πολύ καλή επίδοση. Εντέλει πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Κομοτηνής και προκρίθηκε για να συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που θα γίνει στις Σέρρες (για τη Βόρειο Ελλάδα) και στην Αθήνα (για τη Νότια Ελλάδα) στις 26 Ιανουαρίου 2019".

Την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού αποτέλεσαν ως πρόεδρος η Σοφία Κυριαζοπούλου, φυσικός υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής, Αποστολίδου Χριστίνα, χημικός και Δρόσος Γεώργιος, βιολόγος.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον πανελλήνιο διαγωνισμό EUSO 2017 στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα από το 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής κατέκτησε την πρώτη θέση και εκπροσώπησε ακολούθως την χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EUSO 2017, στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Με αφορμή το καλό παρελθόν του ΕΚΦΕ Κομοτηνής και μαθητών της Ροδόπης σε αυτόν τον διαγωνισμό η κα Κυριαζοπούλου επισήμανε το εξής "παρόλο που αυτός ο διαγωνισμός και όσοι παίρνουν πανελλήνιο βραβείο σε αυτόν, δεν έχουν, δυστυχώς, στην Ελλάδα κάποια οφέλη, στο εξωτερικό αυτό θεωρείται πολύ σημαντικός και εκεί έχουν οφέλη. Παράδειγμα αποτελεί ένα από τα παιδιά που συμμετείχε με την ομάδα του 1ου ΓΕΛ και κατέκτησε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό EUSO 2017 στη Θεσσαλονίκη εισήχθη κατ' εξαίρεση σε κρατικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, στην Ιατρική Λευκωσίας, έχοντας μεγάλη σημασία η νίκη του σε αυτόν τον διαγωνισμό".

Η Σοφία Κυριαζοπούλου ευχήθηκε καλή επιτυχία στις μαθήτριες που έλαβαν την πρόκριση και συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν. Από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό θα επιλεγούν δύο τριμελείς μαθητικές ομάδες που θα λάβουν μέρος στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUSO 2019 στην Almada της Πορτογαλίας, από τις 4 ως τις 11 Μαΐου 2019.

Ο τοπικός διαγωνισμός στην Κομοτηνή έγινε με την στήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.