fbpx Την πλατφόρμα του Περπατώ θα αξιοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Την πλατφόρμα του Περπατώ θα αξιοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περπατώ
ΑμΕΑ
Δήμος Κομοτηνής

Οργάνωση, καταγραφή και δικτύωση που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών


Σύλλογοι τα μέλη των οποίων ανήκουν στο φάσμα των ατόμων με αναπηρία όπως και μεμονωμένα ΑμεΑ μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τον Περπατώ ή τον Δήμο Κομοτηνής

 

Διονύσης Βοργιάς

Την πλατφόρμα που 'τρέχει' εδώ και αρκετούς μήνες ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περπατώ Ροδόπης, θα αξιοποιήσει τελικά ο Δήμος Κομοτηνής, προκειμένου να χαρτογραφήσει τα άτομα με αναπηρία της περιοχής, για την καλύτερη δυνατή προστασία τους και τον συντονισμό ενεργειών σε περίπτωση κρίσιμων καταστάσεων.


Συναφή πρόταση είχε καταθέσει, και είχε γίνει αποδεκτή, το σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης, στο πλαίσιο του τελευταίου συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής. Η πρόταση είχε γίνει αποδεκτή άνευ γνώσης, όπως αποδείχθηκε, ότι  ο Περπατώ έχει προβεί σε μία αντίστοιχη διαδικασία από πέρσι. Πρόκειται για το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο "Ηλεκτρονική χαρτογράφηση ΑμεΑ νομού Ροδόπης". Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Σημεία Στήριξης", το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το κοινωφελές ίδρυμα ΤΙΜΑ, τη φιλανθρωπική οργάνωση Hellenic Hope και το ίδρυμα Μποδοσάκη.


Καινοτόμος πρωτοβουλία στον Δήμο Κομοτηνής
Έτσι, τα χέρια έδωσαν χθες Παρασκευή 4/1 στο δημαρχείο ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, με τους ανθρώπους του συλλόγου, τον πρόεδρο του Περπατώ Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, την κοινωνική λειτουργό Βιλντάν Γιουσούφ και την υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης Λίτσα Αργυροπούλου.


"Σε συνέχεια μίας καινοτόμας επιλογής που κάναμε στην πολιτική προστασία του Δήμου Κομοτηνής, για να επεμβαίνουμε πιο άμεσα - σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών - για την εξυπηρέτηση και διάσωση ανθρώπων με κινητικά και άλλα προβλήματα, που έχουν δυσκολία μετακίνησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είχαμε συμφωνήσει στο τελευταίο τοπικό συμβούλιο πολιτικής προστασίας, να δημιουργήσουμε ένα μητρώο ατόμων με προβλήματα στον Δήμο μας", τοποθετήθηκε σχετικά ο κος Πετρίδης, αναγνωρίζοντας "ο Περπατώ μας έχει προλάβει, γιατί έχει κάνει μία εφαρμογή και μία δουλειά πρόσφατα, στην οποία έχει καταγράψει έναν σημαντικό αριθμό, σε επίπεδο νομού, τέτοιων περιπτώσεων".

 
Άμεση πρόσβαση της Πολιτικής Προστασίας
Άξιο αναφοράς είναι πως στο συγκεκριμένο μητρώο θα έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κομοτηνής Θέμης Τζενετίδης καθώς και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης Δημήτρης Παπαλεξίου. Έτσι, την κρίσιμη στιγμή μπορεί να γίνει καλύτερη δυνατή διαχείριση της όλης κατάστασης, υπό τον συντονισμό των αρμοδίων.


Ανοιχτό παραμένει το μητρώο, διαρκής η καταγραφή
"Όταν ξεκίνησε η ιδέα αυτή και χρηματοδοτήθηκε από τα Σημεία Στήριξης του ιδρύματος Λάτση, εμείς κάναμε κάλεσμα με όλους τους συλλόγους", πληροφόρησε ο κος Ταξιλδάρης, διευκρινίζοντας "όλοι οι σύλλογοι ΑμεΑ και συναφούς περιεχομένου ήταν ενημερωμένοι", δίνοντας το παράδειγμα του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων ν. Ροδόπης Δύναμη Ψυχής που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Θύμισε μάλιστα πως "η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει ενημερωμένα στοιχεία για το ποιοι, που και πόσοι άνθρωποι με αναπηρία βρίσκονται σε όλες τις περιοχές. Εμείς θέλαμε να γνωρίζουμε τουλάχιστον τι συμβαίνει στην περιοχή μας".

Έδωσε το παράδειγμα ότι πρέπει να ξέρει η πολιτική προστασία αν σε ένα σπίτι υπάρχει άνθρωπος που χρησιμοποιεί ιατρική συσκευή που χρειάζεται ρεύμα, ώστε να δράσει άμεσα σε ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος.
Πρόκειται για ένα "ανοιχτό μητρώο", όπως το χαρακτήρισε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι ο Δήμος Κομοτηνής θα συνεισφέρει με την καταγραφή που έχουν κάνει τα τέσσερα Βοήθεια στο Σπίτι Δήμου Κομοτηνής (Κομοτηνής, Αιγείρου, Ν. Σιδηροχωρίου, Φαναρίου). Κάλεσε μάλιστα συλλόγους να συνεισφέρουν σε αυτό το εγχείρημα, όπως και ιδιώτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα να έρθουν σε επαφή είτε με τον Περπατώ είτε με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής.


"Έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής 260 άτομα σε Κομοτηνή και σε απομακρυσμένες περιοχές", πληροφόρησε η κα Γιουσούφ και συνέχισε "σκοπός μας είναι να ενημερώνεται συνεχώς η πλατφόρμα", εξηγώντας επίσης πως "κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης ενημερώνουμε τους ανθρώπους και για τα δικαιώματά τους - κοινωνικές και οικονομικές παροχές που υπάρχουν". "Έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση κι όλα τα κόστη για τα επόμενα δύο χρόνια είναι καλυμμένα", υπενθύμισε η κα Αργυροπούλου, υπογραμμίζοντας πως "είναι κάτι ανταποδοτικό και για τον Δήμο Κομοτηνής".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φυσικός και νομοτελειακός όρος στη ζωή, προφανώς είναι να διεκδικεί πάντοτε τα δίκια του ο κάθε άνθρωπος και  να προσπαθεί να καλυτερέψει  τη ζωή του και τις συνθήκες εργασίας.