fbpx Τηλεφωνικές και δια ζώσης απάτες και στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 26 Απριλίου, 2018 - 10:00
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΗΛΙKIΩΜΕΝΟΥΣ

Τηλεφωνικές και δια ζώσης απάτες και στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο ΚΑΠΗ
Αστυνομική Διεύθυνση Νομού Ροδόπης
Ηλικιωμένοι

Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι ηλικιωμένοι καλούνται να είναι λίγο πιο "πονηρεμένοι" αναφορικά με απάτες και κλοπές όπως ζήτησε ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάμπρος Τσιάρας

Διονύσης Βοργιάς

Τους ηλικιωμένους του 1ου Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, ενημέρωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, πραγματοποιώντας το πρωί της Τετάρτης 25 Απριλίου, στον χώρο του ΚΑΠΗ, εκδήλωση με θέμα "Κοινωνικό έργο των αστυνομικών της γειτονιάς - ο ρόλος και οι αρμοδιότητές τους  - Χρήσιμες συμβουλές για υπερήλικες προς αποφυγή εξαπάτησης τους". 


Επικεφαλής της ενημέρωσης ήταν ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης Λάμπρος Τσιάρας, ο οποίος αναγνώρισε ότι "έχουμε πολλά κρούσματα στην περιοχή μας με τηλεφωνικές απάτες και μέσα από τα ATM" και κάλεσε όλους "να πονηρευόμαστε και να μπούμε στο πνεύμα της εποχής. Αν δείτε κάτι παράξενο, πάρτε το 100.

Όχι εκ των υστέρων. Πάντα το έργο μας γίνεται σε συνεργασία με τους πολίτες, που μας ενημερώνουν έγκαιρα και δρούμε". Γενικές συμβουλές ασφάλειας μετέφερε ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κομοτηνής Κωνσταντίνος Λούκας, ενώ για το ρόλο του αστυνόμου της γειτονιάς ο προϊστάμενος Κωνσταντίνος Παρίσης. Προς το ακροατήριο διανεμήθηκε κι έντυπο υλικό με όλες τις συμβουλές που ακούστηκαν.


ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας. Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.


Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού - συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. 


Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.


ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Ενδιαφέρον παρουσίασε ο διάλογος με τους ηλικιωμένους, που ακολούθησε της παρουσίασης, με έναν ηλικιωμένο να ζητάει λιγότερη προστασία σε "αυτούς που είναι πολύ πάνω", και περισσότερη στους πολίτες, για να λάβει την απάντηση ότι η Ροδόπη έχει πολλούς χώρους που χρήζουν συνεχούς φύλαξης, όπως το προξενείο. Μία ηλικιωμένη ζήτησε πιο γρήγορη ανταπόκριση όταν αυτοκίνητα κλείνουν ράμπες κλπ γιατί πολλές φορές δεν μπορούν να περάσουν οι πεζοί.

Μία άλλη κυρία μοιράστηκε το περιστατικό που της έτυχε, όταν όπως είπε "με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ‘μαμά μαμά σκότωσα ένα παιδί’ αλλά κατάλαβα ότι ήταν απάτη και πήρα τον γιο μου, μου είπε ότι είναι καλά και μετά πήρα την αστυνομία". Άλλο παράπονο είχε να κάνει με την ελλιπή αστυνόμευση στην περιοχή της Εκτενεπόλ, με τους αστυνομικούς να απαντούν ότι θα επιληφθούν του ζητήματος.


Ζητήματα της αρμοδιότητας του Δήμου επίσης τέθηκαν επί τάπητος, όπως φανάρια εντός της πόλης, αδέσποτα σκυλιά, κ.ά.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προτροπή των προέδρων των επιμελητηρίων ΑΜΘ στον περιφερειάρχη « να γίνει Τζιτζικώστας»,  ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που  πλήττονται απ