fbpx Τι υποστηρίζουν ότι έκαναν για τη Ροδόπη Χρ.Μέτιος και Ν.Τσαλικίδης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2018 ΕΚΑΝΑΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Τι υποστηρίζουν ότι έκαναν για τη Ροδόπη Χρ.Μέτιος και Ν.Τσαλικίδης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρήστος Μέτιος
Νίκος Τσαλικίδης
Απολογισμός
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Πυρά από την αντιπολίτευση προς την Διοίκηση Χρ. Μέτιου και στους αντιπεριφερειάρχες

Διονύσης Βοργιάς

Δεόντως ικανοποιημένη για το έργο που έχουν παράξει στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, παρουσιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης 31/1, σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Η τοποθέτηση του περιφερειάρχη
Έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της ΠΑΜ-Θ, ανέδειξε ο κος Μέτιος χαρακτηρίζοντας το 2018 "σημαντική χρονιά", κατά την οποία "ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν ώστε να αλλάξει το κλίμα στην Περιφέρειά μας και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε βήματα μπροστά".

Ανέφερε επιγραμματικά τα εξής: "Η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου που θα αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουμε ενέργεια στα σπίτια και στις επιχειρήσεις μας. Οι δράσεις μας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, με τις οποίες δείχνουμε ότι θέλουμε να είμαστε μια ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια, και ότι στηρίζουμε στην πράξη όσους επενδύουν τα χρήματά τους στον τόπο μας.

Η υλοποίηση της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, που αναδεικνύει ότι η πολιτιστική μας ποικιλομορφία είναι στοιχείο της ιστορικής μας ταυτότητας αλλά και ισχυρό πλεονέκτημα για τον τουρισμό και την οικονομία μας. Η επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ως ένα σημαντικό βήμα για να μπει η Περιφέρειά μας στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής. Τα έργα οδικής ασφάλειας και οδικών μεταφορών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα ο δρόμος Μαρώνεια-Δίκελλα. Η χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μια σειρά από νέες μελέτες και νέα έργα σε σημαντικούς τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας και η οδική ασφάλεια (37 εκατ. €).

Η αλλαγή του κλίματος για την Περιφέρειά μας φαίνεται και στην εξέλιξη του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος. Έχουμε σημαντική βελτίωση των δεικτών επίδοσης στις εντάξεις νέων έργων και στην απορροφητικότητα", πρόσθεσε και πρόταξε τους εξής αριθμούς: "Εντάξεις: Ποσοστό: 67,56% (9η θέση μπροστά από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο). Ποσό: 345.000.000 € (4η θέση πίσω από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα). Πληρωμές: Ποσοστό: 18,87% (9η θέση μπροστά από την Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία). Ποσό: 98,5 εκατ. € (3η θέση πίσω από την Κεντρική Μακεδονία και την Αττική)".

Μέσα σε μία εισήγηση άνω των 3.000 λέξεων, για την Ροδόπη, επιγραμματικά πάντα, κρατάμε τα εξής:
Υλοποίηση της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο οικοτουριστικό πάρκο Φαναρίου (το οποίο εντάχθηκε το 2018), στο ιστορικό κέντρο Κομοτηνής, ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Μαρώνειας, Μεσηβρίας - Ζωνης και Μάκρης (εντάχθηκε το 2018). Προχωράει ο σχεδιασμός της ΟΧΕ οροσειράς Ροδόπης και ποταμού Νέστου. Επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, στόχος να παραμείνει λειτουργικό. Φεστιβάλ Via Egnatia και Θρακικού Πελάγους με εκδηλώσεις στην Ροδόπη.

Τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, με επίγειες και εναέριες παρεμβάσεις. Διοργάνωση εβδομάδας υγείας με εκδηλώσεις στην Ροδόπη. Σε φάση ολοκλήρωσης το φράγμα Ιασίου. Συγκεκριμένα, για τα αρδευτικά δίκτυα του φράγματος Ιασίου, ο διαγωνισμός ξεκίνησε ήδη από τον Ιανουάριο του 2019  (1,8 εκατ. €). Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για κατασκευή αναβαθμού που θα προστατεύσει τις δύο γέφυρες στον ποταμό Κομψάτο, αυτήν του ΟΣΕ καθώς και τη νέα που θα κατασκευαστεί (2 εκατ. €). Μελέτη - διαχειριστικό σχέδιο οριοθέτησης και διευθέτησης της λίμνης Βιστωνίδας (650.000 €).

Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Ροδόπης
Τον Φεβρουάριο υπογράφεται η σύμβαση για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο νότιο τμήμα της Ροδόπης (2,5 εκατ. €). Οι παρεμβάσεις θα γίνουν: Από τον κόμβο Υφαντών μέχρι το 5ο χιλιόμετρο δυτικά της Κομοτηνής και από τη Σχολή Αστυφυλάκων μέχρι τον κόμβο Αιγείρου. Στο δρόμο μέσα στον οικισμό Πόρπης καθώς και στον κόμβο Μέσης-Γλυφάδας. Στον δρόμο Κομοτηνή - Παραλία Μαρώνειας, σε όλους τους κόμβους από το Κόσμιο μέχρι την παραλία της Μαρώνειας. 

Τον Απρίλιο δημοπρατούνται τα παρακάτω έργα για την Ροδόπη: Συντήρηση του δρόμου Πανεπιστημιούπολη - Κάλχα - Γρατινή - Δοκό - Φιλλύρα - Αρριανά (2,75 εκατ. €) Κατασκευή 3 νέων ιρλανδικών διαβάσεων στον δρόμο Πανεπιστημιούπολη - Κάλχα - Γρατινή - Δοκό - Φιλλύρα - Αρριανά στα σημεία: Βοσβόζης (Ήφαιστος): 500.000 €. Αμυγδαλόρεμα (Γρατινή): 500.000 €. Ποντικόρεμα (Αρριανά): 1.250.000 € (Σύνολο: 2,25 εκατ. €). Κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Λίσσο στο ύψος των Αρριανών (5 εκατ. €).

Τον Απρίλιο δημοπρατούνται: Η Κατασκευή του δρόμου Μαρώνεια – Δίκελλα που εντάσσεται στην ΟΧΕ Εγνατίας Οδού (13,5 εκατ. €). Η Κατασκευή του δρόμου Σώστη - Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτου – Κερασιά που εντάσσεται στο ΠΔΕ της Περιφέρειας (1,6 εκατ. €).

Ν. Τσαλικίδης: Πολλή δουλειά και υπομονή
Εισήγηση άνω των ...7000 λέξεων θέλησε να κάνει ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος διεκόπη από την πρόεδρο. Εν πολλοίς ανέλυσε όσα είπε ο κος Μέτιος, ειδικά για την Π.Ε. Ροδόπης.

Κόμισε και μερικές ειδήσεις, τις οποίες θα δούμε σημειακά σε προσεχή έκδοση του "Χ". "Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, την έλλειψη στήριξης και χρηματοδότησης από την κεντρική ηγεσία και την έλλειψη προσωπικού σε πολλές περιπτώσεις, τη δυσκίνητη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων, όπως αυτή διαμορφώθηκε με την εφαρμογή του σχετικού Νόμου και των νέων νομοθετικών δεδομένων, πιστεύουμε ότι αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει και επιτελούμε έργο, αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και καθημερινού κόπου.

Σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον προσπαθούμε σε σωστή διαχείριση, διεκδικήσεις με μελέτες και προγράμματα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες", είπε μεταξύ πολλών άλλων, κι αναφέρθηκε ενδεικτικά στα εξής:  Στα αντιπλημμυρικά έργα, στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, σε δράσεις για την ενίσχυση του χαρακτήρα της περιοχής μας ως ενεργειακού κόμβου και την αποκομιδή οφέλους για την ΠΕ Ροδόπης, στην εξασφάλιση διόδου από την Εγνατία Οδό, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα και λεωφορεία μετά την πτώση της γέφυρας Κομψάτου πέριξ του Δήμου Ιάσμου, και σε άλλα. Δήλωσε πεπεισμένος ότι παρά τις δυσκολίες, το έργο του θα συνεχιστεί και το 2019.

Πυρά από την αντιπολίτευση προς την Διοίκηση Μέτιου
Τα πυρά της έστρεψε της αντιπολίτευση κατά της διοίκησης Χρ. Μέτιου, ενώ δεν έμειναν στο απυρόβλητο ούτε οι αντιπεριφερειάρχες της διοίκησης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φ. Καραλίδης κατηγόρησε αρχικά ότι την τελευταία στιγμή τους δόθηκαν οι εισηγήσεις, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ενημερωθούν πλήρως. Κατηγόρησε επίσης, ότι η διοίκηση μόνο εξαγγέλλει έργα και μιλάει επί χάρτου, χωρίς να έχει ένα ολοκληρωμένο έργο να δείξει. Κατηγόρησε για χαμηλή απορροφητικότητα, ελάχιστες πληρωμές και γενικώς ότι η διοίκηση προσπαθεί να εξωραΐσει, χρησιμοποιώντας πολλά λόγια, το έργο της, το οποίο είναι ελάχιστο.

Πως η διαδικασία γίνεται χωρίς βουλευτές και δημάρχους παρόντες, άρα χάνει την αξία της, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σπ. Τουρτούρης. Κατηγόρησε την διοίκηση ότι δεν έχει όραμα για τον τόπο, αντιθέτως απλώς διαχειρίζεται κάποια χρήματα, ενώ εξήγησε πως όλα τα μεγάλα έργα γίνονται χάρη στην κρατική πρωτοβουλία. "Δράσεις από υπηρεσίες, έργα από το παρελθόν και πολλά ΄θα’. Αυτό δεν είναι απολογισμός!", κατηγόρησε σχηματικά. 

Για έλλειψη στήριξης στον πρωτογενή τομέα κατηγόρησε μεταξύ άλλων την διοίκηση ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής Χρ. Κιτσόπουλος, ενώ για μπάχαλο στην διοίκηση και διατήρηση της περιφέρειας ως μία από τις φτωχότερες στην ΕΕ κατηγόρησε ο επικεφαλής της Γνώσης και Συνεργασίας Β. Τραϊφόρος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.