fbpx Τι θα κάνουν οι Κομοτηναίοι συνταξιούχοι με τον «μποναμά» Τσίπρα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2016 - 11:00
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΛΗΨΗΣ ΤΗΣ «13ΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ» ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τι θα κάνουν οι Κομοτηναίοι συνταξιούχοι με τον «μποναμά» Τσίπρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κομοτηνή
Συνταξιούχοι
Συντάξεις
Αλέξης Τσίπρας

Επιφυλακτικοί οι συνταξιούχοι ως την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς τους

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ως κεραυνός εν αιθρία –με την καλή έννοια για την Ελλάδα, με την κακή για την Ευρώπη-  έπεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την καταβολή μιας άτυπης 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει των γιορτών. Η 13η σύνταξη ήταν η μία από τις δύο εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης προκαλώντας χαμόγελα, απορία και προβληματισμό. 


Τα χαμόγελα φυσικά ανήκουν στους συνταξιούχους που θα δουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά τι φουσκωμένους γι’ αυτόν το μήνα, η απορία χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση που βλέπει πίσω από την εξαγγελία σενάρια εκλογών και ο προβληματισμός κυρίευσε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι διαρρέουν στα διεθνή ΜΜΕ ότι δεν ήταν ενήμεροι για την συγκεκριμένη παροχή που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση διά του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα προ της λήξης της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. 


Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως αιτιολόγησε την απόφασή του ως εξής: «Η υπεραπόδοση των εσόδων, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προβεί σε κοινωνική αναδιανομή, και πρώτα, προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, εκείνους που από το 2010 και μετά έβλεπαν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Με την αποψινή της εξαγγελία, η κυβέρνηση κάνει πράξη την παλαιότερη εξαγγελία της για 13η σύνταξη, αφού το σημερινό μέτρο έρχεται λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων»


Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, περίπου 1.600.000 συνταξιούχοι θα μοιραστούν το ποσό των 617 εκ ευρώ. Βασική προϋπόθεση για να λάβει ο συνταξιούχος το «μπόνους» είναι η σύνταξή του να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ και μάλιστα όσο μικρότερη είναι η σύνταξη, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το μπόνους. Σίγουρα πάντως –είπε ο πρωθυπουργός- το μπόνους δεν πρόκειται να είναι μικρότερο των 300 €. 


ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΤΟ «ΜΠΟΝΑΜΑ»
Φυσικά, το πρωί της Παρασκευής ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» του πρωθυπουργού ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης. «Αυτό είναι ένα καλό νέο» σχολιάζει ο κύριος Νίκος που άκουσε αποβραδίς τον Αλέξη Τσίπρα και προβληματίζεται: «εγώ παίρνω περίπου 750 ευρώ σύνταξη. Πόσα θα μου δώσουν τώρα επιπλέον; Δεν ξέρω». Και καταλήγει: «Τώρα γιορτές έρχονται, τα λεφτά χρειάζονται. Αλλά, πάλι λίγα θα είναι».


Δίπλα του κάθεται ο κύριος Μεμέτ. Αυτός όμως είναι άτυχος: «Εγώ παίρνω 900 ευρώ το μήνα σύνταξη. Δηλαδή, δεν θα πάρω αυτά που είπε ο πρωθυπουργός», λέει και τονίζει με έμφαση: «εγώ έπαιρνα 1.600 ευρώ το μήνα και κόψε-κόψε έφτασα 900!». 


Η κυρία Καλλιόπη κάνει ψώνια ενόψει Χριστουγέννων: «Βλέπεις; Αυτές οι σακούλες κόστισαν 200 €» λέει και συμπληρώνει: «Μου μένουν άλλα 300 για να περάσω τις γιορτές». Ερωτώμενη για το αν πληροφορήθηκε τις εξαγγελίες Τσίπρα λέει: «ναι, άκουσα ότι κάτι θα μας δώσει, αλλά δεν πολυκατάλαβα. Να σου πω κάτι, όμως; Εγώ θέλω να έχω συνέχεια λεφτά γιατί τόσο που μου έχουν κόψει τη σύνταξη, δεν μπορώ να βγάλω το μήνα» συμπληρώνει και εξηγεί ότι το μπόνους θα το διαθέσει στα τρία εγγόνια της: «έχω τρία εγγόνια. Θα τους κάνω ένα τραπέζι, θα τους δώσω από ένα χαρτζιλίκι – ανάλογα βέβαια και πόσα θα μας δώσουν». 


Η κυρία Χαρίκλεια δεν παίρνει σύνταξη, αλλά παίρνει ο σύζυγός της. Ως εκ τούτου λέει: «Καλά είναι. Αφού μας δίνει δώρο, καλά είναι. Να παίρνεις λεφτά είναι άσχημο;». Ούτε κι αυτή γνωρίζει πόσα χρήματα θα πιστωθούν επιπλέον στο λογαριασμό του συζύγου της παρόλα αυτά ξέρει ότι θα τα διαθέσει στα εγγόνια και το σπίτι της: «λίγα θα δώσουμε στο σπίτι, που πάντα χρειάζεται λεφτά και κάτι θα πάει στα εγγόνια μας», λέει. 


Εν τω μεταξύ, υπάρχουν κι εκείνοι που διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με το αν τελικά τα επιπλέον χρήματα όντως θα πιστωθούν ή αν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες ήταν απλώς έπεα πτερόεντα. Μία απ’ αυτούς είναι η κυρία Δήμητρα που σχεδόν εκνευρισμένη λέει: «Κάτσε να τα πάρουμε στο χέρι και τότε θα του πω ‘ευχαριστώ’». Αντιστοίχως και η κυρία Βάσω που τη συνοδεύει: «Τόσες φορές και τόσα που μας έχουν τάξει, δεν πιστεύουμε τίποτα πια. Να τα δούμε στην τράπεζα κι ύστερα θα πιστέψουμε». Επίσης, αμφότερες συμφωνούν και στο εξής: «και να μας τα δώσει, πάλι θα μας τα πάρει πίσω». 


ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ 
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα το συνταξιοδοτικό «μπόνους» θα έχει τρεις διαβαθμίσεις ανάλογα με την σύνταξη που παίρνει ο καθένας και θα μειώνεται όσο η σύνταξη πλησιάζει τα 850 ευρώ το μήνα, που είναι το «ταβάνι». 
Έτσι, οι κοντά στα 850 € συνταξιούχοι θα λάβουν μπόνους της τάξεως των 300 €. Όσοι ανήκουν στην αμέσως επόμενη κλίμακα θα πάρουν μπόνους από 300 έως 500 € και όσοι λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις θα πάρουν μπόνους από 500 έως 830 ευρώ. 


Με βάση πάντα τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση η μεγαλύτερη πλειοψηφία των δικαιούχων συνταξιούχων είναι στη κλίμακα των 300 ευρώ (περίπου 750.000 άτομα, δηλαδή το 30% των δικαιούχων). 


Συνολικά οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα είναι 2.7 εκατομμύρια άτομα, και το 60% αυτών (1.6 εκ) λαμβάνουν σύνταξη ίση και κατώτερη των 850 ευρώ γι’ αυτό και λογίζονται ως δικαιούχοι του μπόνους της σύνταξης. 


Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.


Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΦΠΑ 
Το συνταξιοδοτικό ήταν το ένα κομμάτι των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα. Στο δεύτερο μέρος του διαγγέλματός του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ανήγγειλε την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου έως ότου τελειώσει η προσφυγική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, ο κος Τσίπρας είπε ότι η εφαρμογή του μέτρου είναι μεν υποχρεωτική αλλά δεν θα γίνει άμεσα καθώς τα νησιά του βορείου Αιγαίου σηκώνουν ακόμη το βάρος της προσφυγικής κρίσης και πιο συγκεκριμένα τα νησιά που εξαιρούνται από τον ΦΠΑ είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής.


Έτσι, στα συγκεκριμένα νησιά οι συντελεστές του ΦΠΑ θα παραμείνουν κατά 30% μικρότεροι από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση στις συγκεκριμένες περιοχές.

 

Ανέστης Βαφειάδης: Παροχολογία, που μας βάζει σε πονηρές σκέψεις
Παροχολογία βλέπει στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο Ανέστης Βαφειάδης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης. Σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους φιλοδωρήματα, όσο το να έρθει η ανάπτυξη γρήγορα και να δοθούν περισσότερα χρήματα και στους μισθούς και στις συντάξεις. Έχουμε να δούμε αναπτυξιακό μέτρο από τον Αύγουστο του 2013, το τελευταίο που έγινε ήταν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, έκτοτε μόνο υπέρμετρη φορολογία και αύξηση φόρων».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.