fbpx Τι συμβαίνει με τα τεστ στο Νοσοκομείο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τι συμβαίνει με τα τεστ στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής
κορωνοϊός
ΕΟΔΥ

Δεν ανοίγει ΜΕΘ COVID στο Νοσοκομείο - στην Αλεξανδρούπολη διοχετεύονται οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό

ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία υπεύθυνοι για τις ιχνηλατήσεις - σε ποιες περιπτώσεις κάνει τεστ το Νοσοκομείο

Διονύσης Βοργιάς

«Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάριά τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων». Αυτό απάντησε σε κυριακάτικα δημοσιεύματα του «Βήματος» και της «Δημοκρατίας» ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σημειώνοντας πως περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

Αυτό που κατήγγειλαν οι εφημερίδες είναι πως ο ΕΟΔΥ κρατάει ‘διπλά βιβλία’, πλην όμως η αλήθεια φαίνεται να είναι κάπου στη μέση, καθώς πράγματι εντοπίζεται πρόβλημα ενοποίησης της πληροφορίας. Το πρόβλημα καιρό έχει εντοπιστεί και στην περιοχή μας, καθώς τα τεστ που καταλήγουν στο Εθνικό Μητρώο προκύπτουν από Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ιχνηλατήσεις του ΕΟΔΥ, εθελοντικά τεστ του ΕΟΔΥ, τεστ στον γενικό πληθυσμό, τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (γρήγορα ή μοριακά). Τα αποτελέσματα καταλήγουν μεν στον ΕΟΔΥ, πλην όμως υπάρχει ασάφεια για το πότε αυτά καταγράφονται.

Γι’ αυτό, μιλώντας σε αθηναϊκά ραδιόφωνα χθες ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής παρακολούθησης του covid-19 δεν έκρυψε πως υπάρχουν κενά στην επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς η «διαρχία» ΕΟΔΥ – Πολιτική Προστασίας δεν είναι απολύτως συνδεδεμένη. «Τα δεδομένα θέλουν μια-δυο μέρες για να είναι πλήρη, γιατί τότε θα έχουν γίνει τα τεστ τότε θα έχουν μπει στις διάφορες πλατφόρμες, υπάρχουν καθυστερήσεις», υπογράμμισε, ενώ αναφορικά με τη βάση της ΗΔΙΚΑ είπε πως «καθένας που διαχειρίζεται ένα κρούσμα (γιατρός ή εργαστήριο) οφείλει να βάλει τα δεδομένα και το ΑΜΚΑ του. (Η καταγραφή) λειτουργεί, είναι καλή, υπάρχει μια πίεση να γίνει λίγο πιο αυτόματος ο μηχανισμός. Δεν ξέρω ποιοι έχουν πρόσβαση ή μπορούν να διαχειρίζονται αυτή. Ο ΕΟΔΥ έχει πρόσβαση». Στο ερώτημα, όμως, πόσο σωστή είναι αυτή η βάση, σημείωσε πως «έχει το εξής ελάττωμα: στηρίζεται στον πατριωτισμό του γιατρού να περάσει τα δεδομένα. Στηρίζεται στο τι τεστ γίνονται, που γίνονται, δεν υπάρχει ακόμα σωστό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, που να είναι σωστό. Το βασικό, τους αρρώστους, τους έχουμε. Δεν έχουμε τις υποκλινικές. Λειτουργεί σωστά η ιχνηλάτηση, αλλά υπάρχουν ορισμένα κενά». ανέφερε.

Η ουσία
Η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται στην τελευταία πρόταση του κου Βατόπουλου και αποτυπώνεται στην πραγματικότητα πόλεων της Βορείου Ελλάδας, μία εκ των οποίων και η Κομοτηνή. Ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία είναι υπεύθυνοι για την ιχνηλάτηση επαφών και τη διενέργεια των τεστ. Παρόλα αυτά, το περασμένο διάστημα που δεν υπήρχε μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ιχνηλατήσεις και τεστ σε στενές επαφές έκανε και το Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Από χθες φαίνεται πως τέθηκε σε ισχύ άτυπη απόφαση, ότι το Νοσοκομείο Κομοτηνής θα κάνει τεστ μόνο σε ασθενείς και σε όσους αναπτύσσουν συμπτωματολογία. Εν τω μεταξύ, όμως, με δεδομένο ότι τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αδυνατούν να ανταποκριθούν σε όλες τις ιχνηλατήσεις, μένουν άνθρωποι χωρίς τεστ, κυρίως όσοι δεν αναπτύσσουν συμπτώματα (ακόμη κι αν είναι στενές επαφές κρουσμάτων). Όσοι δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, απλώς «ακούν» την οδηγία να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό τουλάχιστον για 14 ημέρες και μετά -χωρίς τεστ αρνητικοποίησης- να εξέλθουν της οικίας τους, τηρώντας ασφαλώς όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συμπολίτη μας, που ήρθε σε επικοινωνία με τον «Χ». 

Ο πατέρας του συμπολίτη βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό κι εκείνος παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί του επί δεκαημέρου. Ωστόσο, ούτε το Νοσοκομείο Κομοτηνής ούτε ο ΕΟΔΥ, έκανε τεστ στον γιό, παρότι θεωρείται στενή επαφή. Αυτό είναι μόλις ένα από τα πολλά παραδείγματα και στην περιοχή μας, που έχουν ως βασικό συμπέρασμα το εξής:

Η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ (και οι συνοδές υπηρεσίες του) στη Βόρεια Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη, που σε απόλυτη προτεραιότητα έχει μπει η εξυπηρέτηση ασθενών και όσων έχουν σοβαρά συμπτώματα, δηλαδή η «παθητική» ανίχνευση των ασθενών covid. Αναφορικά με το Νοσοκομείο Κομοτηνής, κάθε ασθενής που εισέρχεται (κι αν χρειάζεται επίσης ο συνοδός του) αντιμετωπίζεται ως ασθενής covid, δηλαδή του γίνεται το τεστ. Επίσης, τεστ γίνονται σε όλους όσοι σπεύσουν στο Νοσοκομείο, με συμπτώματα.

Δεν ανοίγει ΜΕΘ COVID στην Κομοτηνή
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Χ» παρά τα όσα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, δεν ανοίγει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ΜΕΘ COVID στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο». 

Στο Νοσοκομείο υπάρχουν πέντε κλίνες non COVID, ενώ μέχρι στιγμής όσοι ασθενείς χρειάζονται διασωλήνωση διαρκείας σε ΜΕΘ, μεταφέροντας εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Αυτό που συνεχίζει να λειτουργεί στο Νοσοκομείο Κομοτηνής είναι κλίνες covid, σε ειδική πτέρυγα. Εκεί νοσηλεύονται ασθενείς που θεωρούνται πιο ήπια περιστατικά, τα οποία δεν χρήζουν διασωλήνωσης, εκτός αν επιδεινωθεί ραγδαία η υγεία ενός ασθενούς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Και στοιχειώδη νοημοσύνη να διαθέτει κάποιος, μπορεί να αντιληφθεί  το σκεπτικό για τη άδικη  απόφαση  του   υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη Ροδόπη και ότι  δεν πρόκειται να κάνουν  πίσω, παρά τις δια