fbpx Τι έπιασαν οι τελωνειακοί στη Νυμφαία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2018

Τι έπιασαν οι τελωνειακοί στη Νυμφαία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
παραεμπόριο
Τελωνεία
Τελωνείο
Τελωνείο Νυμφαίας

Μοναδικό ανάχωμα στο παρεμπόριο οι έλεγχοι που διεξάγουν το Τελωνείο Κομοτηνής και η Κινητή Ομάδα Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) 
του Τελωνείου Ξάνθης


Οι έλεγχοι γίνονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ούτε καν υποτυπώδεις εγκαταστάσεις για την διευκόλυνση των υπαλλήλων

 

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στην έξαρση εισαγωγής από την Βουλγαρία φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών σκευασμάτων, καυσίμων αλλά και στην διακίνηση νέων ειδών όπως καφές, υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και ηλεκτρικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, εντοπίζεται η παραβατικότητα στον Μεθοριακό Σταθμό της Νυμφαίας το πρώτο τετράμηνο του 2018.

Το παρεμπόριο είναι ένα φαινόμενο που εντοπίζεται από έναρξης λειτουργίας του μεθοριακού σταθμού στη Ροδόπη και μοναδικό ανάχωμα είναι οι έλεγχοι που διεξάγουν το Τελωνείο Κομοτηνής και η Κινητή Ομάδα Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) του Τελωνείου Ξάνθης. Έλεγχοι, βέβαια, που γίνονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τελωνειακό κατάστημα, αλλά ούτε και κάποιες υποτυπώδεις εγκαταστάσεις για την διευκόλυνση των υπαλλήλων. Τις συνθήκες αυτές έχει καταγράψει ο "Χ" με επιτόπιο ρεπορτάζ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως και τις ενέργειες των τελωνειακών υπαλλήλων να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους σε έναν δρόμο που εμφανίζει διαρκώς αυξανόμενη κίνηση. 


Από τις αρχές του 2018 παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα, σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που διενεργούνται στο διασυνοριακό σταθμό Νυμφαίας - Μακάζας από τους υπαλλήλους της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) του Τελωνείου Ξάνθης. Οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, όμως αποδίδουν και το αποδεικνύει τα στοιχεία των κατασχεμένων ειδών. Στο διάστημα αυτό έχουν γίνει πολλές δεσμεύσεις και κατασχέσεις προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Η παραβατικότητα εντοπίζεται κυρίως στο πετρέλαιο, στην βενζίνη και στο υγραέριο (μεταφορά τους από την Βουλγαρία σε ακατάλληλα και μη ασφαλή δοχεία, μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ποσότητα των 10 λίτρων) στα αλκοολούχα ποτά και στα τσιγάρα (ποσότητες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ή ποσότητες που δεν προορίζονται για προσωπική χρήση). 


Έξαρση στην εισαγωγή φυτοφαρμάκων
Τελευταία, διαπιστώνεται μια έξαρση εισαγωγής από την Βουλγαρία φυτοφαρμάκων, κτηνιατρικών σκευασμάτων, αλλά και ειδών όπως καφέ, υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και ηλεκτρικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Όπως μας επισήμανε ο προϊστάμενος του Τελωνείου Κομοτηνής Ευάγγελος Αντωνιάδης απαγορεύεται αυστηρά η εισαγωγή φυτοφαρμάκων, ακόμα και όταν εισάγονται σε μικρές ποσότητες για προσωπική χρήση, όταν δεν φέρουν έγκριση διάθεσης στη χώρα, καθώς και ετικέτα με όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα, όπως και οδηγίες χρήσης για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνει ο καταναλωτής. Στις περιπτώσεις αυτές τα φυτοφάρμακα δεσμεύονται και ενημερώνεται η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης.


Καφές, υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων και ηλεκτρικά προϊόντα καπνού
Επίσης μας επισήμανε ο προϊστάμενος του Τελωνείου ότι για είδη όπως ο καφές, τα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και τα ηλεκτρικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, δεν έχει θεσπιστεί με νόμο, μέχρι σήμερα, ποσότητα ατέλειας κατά την αγορά τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι ως είδη υποκείμενα σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, υπόκεινται στο φόρο σε οποιαδήποτε ποσότητα εισαγωγής τους.


Το αλκοόλ από τη Βουλγαρία 
Φυσικά υπάρχουν και τα είδη εκείνα που επιτρέπεται να εισαχθούν από την Βουλγαρία όταν όμως προορίζονται για προσωπική χρήση, τελικά καταλήγουν να πωλούνται σε καταστήματα στη Ροδόπη, με τους επαγγελματίας να γλιτώνουν τον φόρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αλκοόλ. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018 σε ελέγχους που διενεργήθηκαν από τους υπαλλήλους του Τελωνείου Κομοτηνής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τόσο στην πόλη της Κομοτηνής, όσο και σε οικισμούς σε όλο το Ν. Ροδόπης, κατασχέθηκαν σε 19 διαφορετικές περιπτώσεις 132 φιάλες διάφορων αλκοολούχων ποτών - συνολικά 413 λίτρα - προέλευσης κυρίως Βουλγαρίας, τις οποίες οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων διέθεταν παράνομα στην κατανάλωση.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα σε 6 διαφορετικές περιπτώσεις κατασχέθηκαν από τους υπαλλήλους της Κινητής Ομάδας Ελέγχου του Τελωνείου Ξάνθης 109 φιάλες (76 λίτρα) αλκοολούχων ποτών σε διάφορα καταστήματα του Ν. Ροδόπης. Επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον Τελωνειακό Κώδικα πρόστιμα και υποβλήθηκαν ισάριθμες δικογραφίες στην εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης. Πρόκειται για περιπτώσεις που εισάγονται σε μικροποσότητες από την Βουλγαρία ή και την Τουρκία ακόμη για προσωπική χρήση και καταλήγουν τελικά στα καταστήματα και όχι στα σπίτια αυτών που τα εισήγαγαν.


Σε ένα αυτοκίνητο εντοπίστηκαν 34 φιάλες αλκοόλ!
Φυσικά οι έλεγχοι συνεχίζονται και εντείνονται, καταδεικνύοντας το μέγεθος της παραβατικότητας. Το παράδειγμα των 34 φιαλών αλκοόλ που εντοπίστηκαν σε ένα αυτοκίνητο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Συγκεκριμένα στις 09/05/2018 σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τους υπαλλήλους της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) του Τελωνείου Ξάνθης στο διασυνοριακό σταθμό Μακάζας - Νυμφαίας σε εισερχόμενο από την Βουλγαρία επιβατικό αυτοκίνητο βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών και κατασχέθηκαν 34 φιάλες αλκοολούχων ποτών που μετέφερε ο συνεπιβάτης του οχήματος. Σε βάρος του επιβλήθηκε από το Τελωνείο Κομοτηνής πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφού το κατέβαλε άμεσα, αφέθηκε ελεύθερος, μετά από εντολή της εισαγγελέως. Η δικογραφία που σχηματίστηκε στάλθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών και της ίδιας της προέδρου,  είχε ποντάρει η Διακομματική για τη Θράκη, για να υλοποιηθούν  μεγάλα έργα και δράσεις,  από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επι