fbpx Θρησκευτικός τουρισμός, το παράδειγμα της μονής μέσα στη λίμνη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 21 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΠΩΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Θρησκευτικός τουρισμός, το παράδειγμα της μονής μέσα στη λίμνη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πόρτο Λάγος
Θρησκευτικός Τουρισμός

Ο θρησκευτικός τουρισμός υφίσταται στην περιοχή μας, αλλά όχι οργανωμένα και μόνο χάρη στην παρουσία κάποιων σημαντικών σημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Το μετόχι στη λίμνη Βιστωνίδα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, άλλους για αμιγώς θρησκευτικούς λόγους και άλλους για τουρισμό, αφού η θέση του και μόνο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η Θράκη σίγουρα δε διαθέτει τουριστικά χαρτιά υψηλού βεληνεκούς. Πρέπει, συνεπώς, να εστιάσει και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα πιο γερά απ’ αυτά. Οι δείκτες του τουρισμού μπορεί να εκπέμπουν θετικά μηνύματα για την περιοχή μας, όμως απέχουν πολλοί από το γίνουμε δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Στη στόχευση που θέλει τον εναλλακτικό τουρισμό να αποτελεί προτεραιότητα για τους ιθύνοντες, παράλληλα πάντα με το ήλιος - θάλασσα, βρίσκεται ο θρησκευτικός τουρισμός που υφίσταται στην περιοχή μας, αλλά όχι οργανωμένα και μόνο χάρη στην παρουσία κάποιων σημαντικών σημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος. 

Ξεχωρίζουμε το παράδειγμα της μονής μέσα στη λίμνη. Ένα μικρό μοναστήρι που έχει καταφέρει να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, άλλους για αμιγώς θρησκευτικούς λόγους και άλλους για τουρισμό, αφού η θέση του και μόνο αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Αναφερόμαστε στον Άγιο Νικόλαο το μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Το συγκρότημα του μοναστηριού είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα στο Πόρτο Λάγος. Μια ξύλινη γέφυρα πεζών τα συνδέει μεταξύ τους και μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά. Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο δεύτερο το παρεκκλήσι της Παναγίας της Παντάνασσας όπου υπάρχει και αντίγραφο της εικόνας της. Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, η οποία τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ανήκε σε έναν μπέη, μόναζε κάποιος άγιος.

Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, θεραπεύτηκε με τη βοήθεια του ασκητή. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Το μοναστήρι είναι "πνευματικός" πνεύμονας για τους πιστούς. Εκεί υπάρχει μια μικρή αδελφότητα που προέρχεται από τη μονή Βατοπεδίου και το πρόγραμμα εκτός από τις καθημερινές ακολουθίες περιλαμβάνει και τακτικές συνάξεις. Παράλληλα το μοναστήρι λειτουργεί και ως τουριστικός σταθμός, μιας και η περιοχή είναι πανέμορφη και χαρακτηρισμένη ως προστατευμένος βιότοπος. Ακόμα και αλλόθρησκοι επισκέπτες κάνουν στάση στην περιοχή για να θαυμάσουν το τοπίο. 

Το ενδιαφέρον για επισκέψεις σε ναούς, μοναστήρια και χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας, επιβεβαιώνει στον "Χ" ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης, παραδεχόμενος όμως ταυτόχρονα πως "μέχρι και σήμερα ο θρησκευτικός τουρισμός δεν αναδείχθηκε ως προτεραιότητα  στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που έπρεπε να γίνει και από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και από τις περιφέρειες γενικότερα. Καμία περιφέρεια δεν είχε να αναδείξει θρησκευτικό τουρισμό".

Κατά την άποψή του "πρέπει να υπάρξει μια χαρτογράφηση όλων των μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος με την συνεργασία της Εκκλησίας. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν  ευρωπαϊκοί πόροι και μέσα από αυτή την δράση μπορούμε να δημιουργήσουμε υποδομές ψηφιακής περιήγησης και προβολής προσβάσιμης στους επισκέπτες. Ήδη υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα όπου μπορούμε να εντάξουμε την χαρτογράφηση όλων αυτών των μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Είναι πάρα πολλά και πρέπει να γίνει μια σωστή χαρτογράφηση και αποτύπωση όλων των μνημείων σε συνεργασία με την Εκκλησία. Πρέπει να υπάρξει μια διασύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με τα ιστορικά και τα πολιτισμικά στοιχεία που συνοδεύουν την θρησκεία, επίσης πρέπει να υπάρξει και μια αξιοποίηση των θρησκευτικών εορτών. Υπάρχουν ναοί και μνημεία στα οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για επισκέπτες από βαλκανικές χώρες". 

Παραθέτει το μοναστήρι στο Πόρτο Λάγος, την Παναγία Κοσμοσώτειρα στις Φέρες τους Φιλίππους στην Καβάλα, το μοναστήρι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας στην Ξάνθη, ως σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Ο θρησκευτικός τουρισμός, κεντράροντας στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης ποιότητας και εξειδικευμένης εμπειρίας, μπορεί να αποφέρει μεγάλα έσοδα στην τοπική κοινωνία και να αποτελέσει κεντρικό μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε