fbpx Θρακιώτικες επαφές για το εμπόριο στην Αθήνα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Θρακιώτικες επαφές για το εμπόριο στην Αθήνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας
Εμπορικός Σύλλογος
Κική Κωνσταντινίδου
Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ

Ο πρόεδρος της ΟΕΕ Θράκης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου σχολιάζουν πρωτοβουλίες και αιτήματα

Διονύσης Βοργιάς

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής, την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2017. Την παρουσίαση αυτή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου και το μέλος Ειρήνη Σεργκενλίδου-Καλαϊτζάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Θράκης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ο γραμματέας του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Ευκαρπίδης και ο Αντώνης Φραντζής α΄ αντιπρόεδρος της διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. 


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη. Η ΕΣΕΕ τίμησε με πλακέτα τον κο Παυλόπουλο για τη διαρκή στήριξή του στη μικρομεσαία επιχείρηση.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό του - αναφερόμενος στον ρόλο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας - εξήρε την προσφορά της, ιδίως κατά την περίοδο αυτής της μεγάλης κρίσης. "Χάρη σ' εσάς με τεράστιες θυσίες, με τεράστιο κόστος, άντεξε και αντέχει αυτή η ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις", είπε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως "είναι η ώρα πλέον η ΕΣΕΕ - κι είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει - να συμβάλει, τώρα που πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, τώρα που ξεπερνάμε την κρίση, όλοι μαζί, ενωμένοι οι Έλληνες σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι η ΕΣΕΕ θα πράξει εκείνο που πρέπει και ξέρει να κάνει. Εκείνο που το ίδιο το καταστατικό της επιφυλάσσει στον ρόλο της, δηλαδή την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου του επιχειρείν, αλλά κυρίως στην ανάδειξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας στο πεδίο της επιχειρηματικότητας".


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κος Δραγασάκης με τη σειρά του εξήρε την παρουσία της ΕΣΕΕ στο δημόσιο διάλογο, ανέφερε τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των μικρο-χρηματοδοτήσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα και παραδέχθηκε τον κεντρικό ρόλο της μικρομεσαίας επιχείρησης στη ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη. Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις ανάγκες αλλαγών για τη βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική αγορά.
 

Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ: "ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ"
O πρόεδρος της ΕΣΕΕ απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον ακόλουθο χαιρετισμό. Κατέθεσε τις απόψεις της Συνομοσπονδίας για τη σημερινή κατάσταση στην αγορά όπως και για τις εξελίξεις του άμεσου αλλά και του μακροπρόθεσμου μέλλοντος. Ανέφερε ότι τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης είναι πράγματι εδώ και ότι η τάση θα συνεχιστεί. 


Ταυτόχρονα, όμως, επεσήμανε ότι η ανάκαμψη που διαγράφεται στον ορίζοντα δεν είναι αυτονόητο ότι θα είναι ανθεκτική, ότι θα έλθει γρήγορα και ότι θα είναι βιώσιμη. Για τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη συνδέεται με τη βελτίωση των δημοσιονομικών, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη ρύθμιση του χρέους και την παγίωση ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας το οποίο είναι και προϋπόθεση της όποιας αναπτυξιακής προσπάθειας. Προειδοποίησε για το "σιωπηλό εφησυχασμό", ο οποίος θα είναι επιζήμιος για την εθνική προσπάθεια και υποστήριξε ότι η μεταμνημονιακή περίοδος απαιτεί εθνικό διάλογο και εθνική συνεννόηση.


Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ως εκπρόσωπος των εμπορικών επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέρθηκε στο αίτημα της "εξόφλησης" πέντε "μεταχρονολογημένων" επιταγών της κυβέρνησης, που έχουν εκδοθεί από πέρυσι και κινδυνεύουν να σφραγιστούν από την αγορά ως "ακάλυπτες". Η πρώτη επιταγή αφορά στη θέσπιση ενός απλοποιημένου, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, με βασικά χαρακτηριστικά την υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών ξεκινώντας με τους συνεπείς φορολογούμενους και εργοδότες.

Η δεύτερη επιταγή σχετίζεται με την εφαρμογή του επιχειρηματικού λογαριασμού με παράλληλη ισχύ του ακατάσχετου ορίου και του "κτισίματός" του, μέσω της καθολικής χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αποδείξεων, για αποπληρωμή υποχρεώσεων της επιχείρησης σε Δημόσιο, ΕΦΚΑ, μισθοδοσία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, προμηθευτές. Η τρίτη επιταγή περιλαμβάνει τη διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία, με έμφαση τα "μικροδάνεια" στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν και τηρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν προσανατολισμό ευκαιρίας και εξωστρέφειας.

Με την τέταρτη επιταγή ζητείται η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας με την άρση των capital controls και ο αποκλεισμός σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων. Και τέλος η πέμπτη επιταγή, η προώθηση βελτιωτικών ρυθμίσεων, στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων αλλά και της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές των επιχειρήσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, με ελαστικοποίηση των κριτηρίων ένταξης, είναι όρος για να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που είναι μεν βιώσιμες, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


Κ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ: "ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΠΘ ΚΑΙ ΠΕΔ ΑΜ-Θ"
Τις τρεις ενέργειες που έχει κάνει η Ομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Θράκης το τελευταίο διάστημα, ανέδειξε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο πρόεδρος της Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ. "Το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα της περιοχής δεν έχει σταματήσει", είπε αρχικά και απαρίθμησε τις ενέργειες:


"Πρώτον, βρισκόμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις και συνομιλίες τόσο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όσο και με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεύτερον, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Τρίτον, ήρθαμε σε συμφωνία με την ΕΛΣΤΑΤ ώστε να συμπεριληφθεί και η Θράκη στο δείγμα που λαμβάνει".


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέδειξε ως σημαντική πρωτοβουλία, αυτή που γίνεται σχετικά με την καταγραφή των οδικών αφίξεων στην Θράκη. "Ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία, αφενός να καταγράψουμε τις τουριστικές σφίξεις στο σύνολο της περιφέρειας και αφετέρου - kαι ουσιαστικότερο για εμάς - να μας βοηθήσει να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την δική μας στρατηγική  αναφορικά με την προσέλκυση", σχολίασε εν προκειμένω ο κος Χατζημιχαήλ, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό "να ξέρει κανείς να διαβάζει τους αριθμούς, δηλαδή το τι σημαίνουν αυτές οι αφίξεις".


Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ: "Η ΘΡΑΚΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ"
Στο τι ζήτησε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής από το τριτοβάθμιο όργανό του, που είναι η ΕΣΕΕ, σε ιδιωτική συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, εξήγησε στον Χρόνο η Κική Κωνσταντινίδου. Αρχικά μας πληροφόρησε ότι "ακούσαμε τις ομιλίες και είχαμε επαφές με τον κο Κροκίδη ως σύλλογος. Επίσης, συμμετείχαμε στο διευρυμένο συμβούλιο, όπου καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς την ΕΣΕΕ που αφορούν στο τι θέλουμε να γίνει στην περιοχή μας".


Κατόπιν εξέφρασε την επιθυμία της, η οποία και υλοποιείται ως ένα βαθμό: "Θέλουμε την ΕΣΕΕ κοντά μας, να μας συμπεριλαμβάνει σε όλες τις εισηγήσεις και τις θέσεις της και να μην ξεχνάει την Θράκη και την Κομοτηνή μας. Δεν μας ξεχνούν, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί ως σύλλογος και ως ομοσπονδία τα υπενθυμίζουμε αυτά όλη την ώρα και είμαστε παρόντες σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις και συναντήσεις".


Για μία ακόμη φορά, ανέδειξε ως νούμερο ένα πρόβλημα, αυτό του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη Βουλγαρία και - επικουρικά - της απουσίας πρωτοβουλιών εκ μέρους του ελληνικού κράτους, ώστε αυτή η ανισότητα να περιοριστεί, στο μέτρο του εφικτού. "Έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα με το παραεμπόριο, την εισφοροδιαφυγή και με τον τζίρο που φεύγει προς τη γείτονα χώρα. Διεκδικούμε, ώστε μέσα από δράσεις και προγράμματα, να γίνει κάτι σοβαρό, ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτή τη φυγή έξω από τα σύνορα, γιατί η απώλεια τζίρου είναι μεγάλη για της επιχειρήσεις της Κομοτηνής", είπε.


Αναφορικά με τις μεμονωμένες ενέργειες που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, η πρόεδρος μας εξήγησε ότι υπήρξαν συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών και επιτυχημένων πρακτικών, με τους αντίστοιχους συλλόγους Λάρισας και Άρτας. 


Κατόπιν, παρέθεσε τη γενική λίστα αιτημάτων που, αν υλοποιηθούν, μπορούμε να ελπίζουμε σε μία εποικοδομητική χρονιά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. "Τα πάγια δεδομένα για το 2018 για να είναι μία εποικοδομητική χρονιά, είναι τα εξής:


-Σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα
-Δημιουργία ενός επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού για τις επιχειρήσεις
-Να ανοίξει λίγο το τραπεζικό σύστημα, ώστε να δοθούν μικροδάνεια προς τις επιχειρήσεις που επιβίωσαν και κρατήθηκαν μέχρι σήμερα
-Άρση των capital control, γιατί όσο υπάρχουν είναι μεγάλο φρένο για τις ελληνικές επιχειρήσεις
-Θέσπιση πιο ορθολογικού εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να μπουν στον μηχανισμό".

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ώρα που το Oruc Reis  παίζει κυριολεκτικά με τα νεύρα και την υπομονή όλων των Ελλήνων,  πλησιάζοντας  απειλητικά προς το Καστελόριζο,  εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τους …χορούς αμείωτους.