fbpx Θράκη: Φιμώνουν τις τοπικές κοινωνίες για τις εξορύξεις χρυσού!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 5 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΣΗΜΕΡΑ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θράκη: Φιμώνουν τις τοπικές κοινωνίες για τις εξορύξεις χρυσού!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Χαρίτου
Ανδρέας Καραγιώργης

Αντιδράσεις Χαρίτου και Καραγιώργη – WWF και Greenpeace συγκέντρωσαν 28.500 υπογραφές για την απόσυρση «των προκλητικών διατάξεων»

Διονύσης Βοργιάς

Οι γενικοί διευθυντές του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, παρέδωσαν χθες το μεσημέρι στον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, επιστολή με το αίτημα 28.500 πολιτών «για απόσυρση των προκλητικών διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν στις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου στη χώρα μας», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Η επιστολή παραδόθηκε στη Βουλή ανήμερα της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και ενόψει της ψήφισής του, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου.

Σωπαίνουν τις τοπικές κοινωνίες
Σύμφωνα με WWF και Greenpeace, «με το άρθρο 44, για πρώτη φορά επιτρέπονται οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Αντίστοιχα, με το άρθρο 110, για πρώτη φορά στερείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το αναφαίρετο δικαίωμά της να εγκρίνει ή να απορρίπτει βαριές, επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων μέσα στις ίδιες τις δημοτικές εκτάσεις».

«Οι δύο επίμαχες διατάξεις αποτελούν τις πλέον επικίνδυνες σε ένα ευρύτερα προβληματικό νομοσχέδιο-εξπρές, το οποίο επιχειρεί να αλλάξει συθέμελα το καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας», καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές ενώσεις.

Δ. Χαρίτου: «Ανοίγει ο δρόμος για την καταστροφή του περιβάλλοντος»

Τα πολιτικά κόμματα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις απέναντι στο νομοσχέδιο, βλέπει ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος ζητάει απόσυρση του νομοσχεδίου και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αξιοποιεί πλέον την κρίση ως ευκαιρία όχι για να εκσυγχρονίσει αλλά για να αποδομήσει την περιβαλλοντική νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον βουλευτή «οι ρυθμίσεις που προωθεί το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αποτελούν μια μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης  όχι για  να άρει όπως ισχυρίζεται τα γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις, αλλά για να ξηλώσει από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο όσες ρυθμίσεις προστάτευαν το φυσικό περιβάλλον είτε με τη κατάργησή τους είτε με την ελαστικοποίησή τους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν “τα οικονομικά συμφέροντα”, σε μια αλόγιστη και άγρια εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο όνομα μιας μη βιώσιμης ανάπτυξης με επιπτώσεις στην κοινωνία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών». 

Ο κος Χαρίτου χτυπάει καμπανάκι κινδύνου πως με τις ρυθμίσεις αυτές «ανοίγει ο δρόμος για την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, καθώς   εκχωρείται ο έλεγχος των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλονται ασφυκτικές προθεσμίες για τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών», και σημειώνει: «Είναι προφανής ο κίνδυνος που ελλοχεύει και για την περιοχή  μας,  λόγω της επιθετικότητας των συμφερόντων εξόρυξης του χρυσού αλλά και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της σημερινής κυβέρνησης. 

Επίσης, υπογραμμίζει πως «το νομοσχέδιο είναι γεμάτο με φωτογραφικές διατάξεις προκειμένου να ικανοποιήσει φίλους και συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και την “Ελληνικός Χρυσός” που την απαλλάσσει από την υποχρέωση αδειοδότησης και την εντάσσει σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης των δραστηριοτήτων της»

Τουλάχιστον αναβολή της συζήτησης ζητάει ο Α. Καραγιώργης
Ο περιφερειακός συνδυασμός Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση, δια του επικεφαλής της περιφερειακού συμβούλου Ανδρέα Καραγιώργη καταγγέλλει πως το νέο νομοσχέδιο «επιτρέπει εξορύξεις υδρογονανθράκων και εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός ζωνών προστατευόμενων περιοχών» και «καταργεί την διαβούλευση για τις εγκαταστάσεις εξορυκτικών αποβλήτων και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, σημείο κρίσιμο για τις περιοχές εξόρυξης χρυσού (π.χ. στην Χαλκιδική και σχεδιαζόμενη στον Έβρο)».

Επίσης, «καταργεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση και επιβάλει δυσμενείς για το περιβάλλον αλλαγές στην διαχείριση και στο καθεστώς προστασίας προστατευμένων περιοχών, παραβιάζει σε αρκετά σημεία την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Ο περιφερειακός σύμβουλος, ο οποίος συνδιοικεί με τις παρατάξεις Μέτιου-Σιμιτσή, «ζητά, εάν όχι την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου, τουλάχιστον την αναβολή της συζήτησής του και την διεξαγωγή νέας και ουσιαστικής διαβούλευσης,  καθώς επίσης την πρόβλεψη για συζήτησή του στα περιφερειακά συμβούλια της χώρας». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην