fbpx Το θέατρο στην υπηρεσία της παιδαγωγικής επιστήμης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 30 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Το θέατρο στην υπηρεσία της παιδαγωγικής επιστήμης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κιβωτός Ονείρου
Θεατρική Ομάδα
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
θέατρο
παράσταση

"Βλέπεις τα πράγματα μέσα από τα μάτια των άλλων", μας λέει η μέλλουσα παιδαγωγός και ερασιτέχνης ηθοποιός Βιργινία Χαραλαμπίδου, για το πως βοηθάει το θέατρο στην εκπαιδευτική διαδικασία

Διονύσης Βοργιάς

Μπορεί η θεατρική παράσταση να "ανέβηκε" σε κλειστό χώρο, κατά τους θερινούς μήνες, όμως μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια θεατρική ομάδα αλλιώτικη από όλες τις άλλες. "Κιβωτός Ονείρου" ονομάζεται λοιπόν η θεατρική ομάδα του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι φοιτήτριες-ηθοποιοί του οποίου παρουσίασαν στην Κομοτηνή την παράσταση με τίτλο "Κατσαρίδα" του Β. Μαυρογεωργίου. Η παράσταση δόθηκε στο κοινό, το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουνίου, στο ΡΕΞ.


Μέσα από την παράσταση, πέρα από καθεαυτή την αξία του έργου, το οποίο είχε στιγμές γέλιου, πέρασε ένα πιο σημαντικό μήνυμα, ότι δηλαδή το θέατρο μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της παιδαγωγικής επιστήμης και να βοηθήσει τα παιδιά να πάρουν γνώσεις, να επικοινωνούν, να μην φοβούνται.


Έτσι οι Νεφέλη Γαλατσοπούλου, Σοφία Γιαννάκη, Θεανώ Γκιοβρέκη, Πόπη Μπάλλα, Φανή Μοκαΐτη, Κορίνα Μπουλδούκα, Μαρία Πετροπούλου, Ευαγγελία Πολυζωίδου, Ελίνα Τσαχιρίδου, Ευφροσύνη Τσολάκη, Βιργινία Χαραλαμπίδου, είναι οι μέλλουσες παιδαγωγοί των παιδιών σας και φαίνεται πως αυτά είναι σε καλά χέρια.


"Αυτό που μου κάνει εντύπωση και μου κινεί το ενδιαφέρον στο θέατρο, είναι πως βάζω τον εαυτό μου να βιώσει τις καταστάσεις μέσα από διαφορετικές γωνίες. Όταν καλείσαι να υποδυθείς έναν ρόλο, καλλιεργείς την ενσυναίσθησή σου και βλέπεις τα πράγματα μέσα από τα μάτια των άλλων", μας λέει η Βιργινία Χαραλαμπίδου, εξηγώντας πως βοηθάει το θέατρο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η ίδια προσθέτει πως στη σχολή τούς δίνεται η ευκαιρία "να συνδέσουμε το θέατρο, πιο συστηματικά με την εκπαίδευση", με διάφορα επιλεγόμενα μαθήματα όπως αφηγηματικές τεχνικές και τρόποι προσέγγισης ενός κειμένου ή δραματοποίηση και δραματική τέχνη στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα "δένει" τις φοιτήτριες μεταξύ τους. "Υπάρχει μια ομοιογένεια, γιατί όλες είμαστε φοιτήτριες στο ίδιο τμήμα και δεθήκαμε περισσότερο μεταξύ μας", μας λέει.


Σε αυτή την προσπάθεια αρωγός είναι και η Κομοτηναία Μυρσίνη Λαντζουράκη, η οποία έδωσε ξανά "ζωή" στην ομάδα, καθώς φέτος συνεργάζεται με το τμήμα Παιδαγωγών του ΔΠΘ ως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό κι έχει αναλάβει τα μαθήματα που σχετίζονται με το θέατρο και τη δραματοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο σκηνοθέτησε την παράσταση κι επιμελήθηκε της μουσικής. 


"Η θεατρική ομάδα υπήρχε και παλιότερα, με την ονομασία Κιβωτός, και τώρα, της ξαναδώσαμε ζωή, αλλά και νέο όνομα", μας λέει η κα. Λαντζουράκη κι εξηγεί πως το θέατρο βοηθάει στην εκπαίδευση."Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, το θέατρο έχει διεισδύσει πολύ βαθιά ως μορφή τέχνης στην εκπαίδευση. Μέσα από τη δραματική τέχνη μπορείς να παρέμβεις και να διδάξεις πολλές θεματικές ενότητες. Το θέατρο ενώνει και δίνει έναν κοινό στόχο στην ομάδα. 


Πρόκειται για μια πολύ δημιουργική διαδικασία, γιατί εμπεριέχει έκφραση, κίνηση, λόγο, μουσική, ρυθμό. Άλλωστε αυτή είναι η φύση της θεατρικής πράξης, πολύπλευρη", αναδεικνύει η σκηνοθέτης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του