fbpx Θα θρηνούσαμε θύματα αν δεν υπήρχε το φράγμα της Γρατινής, είπε ο διευθυντής εργοστασίου της ΔΕΗ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Θα θρηνούσαμε θύματα αν δεν υπήρχε το φράγμα της Γρατινής, είπε ο διευθυντής εργοστασίου της ΔΕΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φράγμα Γρατινής
Πλημμύρα
Πλημμυρικά φαινόμενα
Κομοτηνή

Να αναλάβει τις ευθύνες της η Πολιτεία και να μην αφήνει τους κατοίκους της Ροδόπης ...στο έλεος του Θεού, δίνοντας την αρμοδιότητα στις Περιφέρειες να επεμβαίνουν στις κοίτες, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης

Διονύσης Βοργιάς

Υπερχείλιση στο φράγμα της ΔΕΗ στον οικισμό Γρατινής του νομού Ροδόπης προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση της Κυριακής. Το φαινόμενο έγινε γνωστό από νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας και επιβεβαιώθηκε από τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Ροδόπης Δημήτρη Παπαλεξίου στον "Χρόνο", ο οποίος τότε επεσήμανε και τη σταθεροποίηση της υπερχείλισης περί των πενήντα πόντους, δηλαδή όχι σε ανησυχητικό βαθμό.


Στην έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού για τις πλημμύρες, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου, υπό τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, συμμετείχε και ο διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ, κος Στρατηγόπουλος. Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΕΗ αποτελεί τον διαχειριστή του φράγματος.


Αφορμή στάθηκε η επισήμανση του δημάρχου Μαρώνειας-Σαπών Γιάννη Σταυρίδη, ο οποίος ζήτησε την επίσημη ενημέρωση από πλευράς των υπεύθυνων του φράγματος, ζητώντας εξηγήσεις για το αν οι πλημμύρες στο Ανθοχώρι οφείλονταν σε κακοδιαχείριση του φράγματος Γρατινής.


Παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα για το πως κινήθηκε η στάθμη στην πλημμύρα, ο κος Στρατηγόπουλος δεν παραγνώρισε ότι υπήρξε υπερχείλιση περί των πενήντα-εξήντα πόντων, ενώ διευκρίνισε ότι ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών οι υπεύθυνοι - ως οφείλουν - ενημερώνουν την πολιτική προστασία για τη στάθμη ανά οκτώ ώρες, δηλαδή τρεις φορές ανά 24ωρο.


"Το ποσό βροχής που έπεσε αυτό το διάστημα ήταν αρκετά μεγάλο – η υπερχείλιση όμως ήταν σχετικά μικρή, δηλαδή στο μισό μέτρο. Έχουμε δει κι ενός μέτρου, χωρίς τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα. Το όριο που πλημμυρίζει είναι τα 41,19 μέτρα. Κι εμείς είχαμε 42,5 μέτρα", είπε ο κος Στρατηγάκης ο οποίος όμως διαπίστωσε ότι συνολικά η αύξηση ήταν περί των δύο μέτρων. Αν αυτή η ποσότητα νερού διοχετευόταν κατευθείαν στο έδαφος, αν δεν υπήρχε το φράγμα της Γρατινής, θα είχαμε θύματα. Πριν ξεκινήσει η βροχόπτωση ήμασταν στο 1,2 μέτρα κάτω από την υπερχείλιση. Άρα η στάθμη αυξήθηκε 1,7 μέτρα και μόνο 0,5 ήταν η υπερχείλιση", τόνισε ο κος Στρατηγάκης.


Κατόπιν, ο κος Στρατηγάκης διευκρίνισε ότι το φράγμα δεν έχει ευθύνη για την πλημμύρα στο βενζινάδικο του Ανθοχωρίου, διαπιστώνοντας ότι αντίστοιχη ζημιά έχει συμβεί και κατά το παρελθόν.


Καταληκτικά, όμως ο δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών διαπίστωσε ότι πρέπει να ελεγχθούν όλες οι παροχές άρδευσης στις πεδινές εκτάσεις, ώστε να μην τις ανοίγει κανείς κατά το δοκούν.


Να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της, ζητά ο Νίκος Τσαλικίδης
Να αναλάβει τις ευθύνες της η Πολιτεία και να μην αφήνει τους κατοίκους της Ροδόπης ...στο έλεος του Θεού, δίνοντας την αρμοδιότητα στις Περιφέρειες να επεμβαίνουν στις κοίτες, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, στην έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας Ροδόπης, παρόντων πλήθος φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών.


Αφορμή στάθηκε η καίρια παρέμβαση της προϊσταμένης σχεδιασμού πολιτικής προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κρυσταλλένιας Γεωργιάδου. "Διαπιστώσαμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής, υπάρχουν αποσπασματικά – αλλά όχι μόνιμα έργα.

Πρέπει να κατευθύνετε τις ενέργειές σας, ώστε να προωθήσετε αντιπλημμυρικά έργα, που δυστυχώς όμως είναι πολύ μεγάλα. Πρέπει να γίνει μία συγκροτημένη και ολοκληρωμένη μελέτη και να γίνονται σταδιακά κομμάτια αυτού του μεγάλου έργου. Πάντα με φορά από την θάλασσα, δηλαδή από τους αποδέκτες, προς τον βορρά. Θα σας πρότεινα οι τεχνικές υπηρεσίες να στοχεύσουν στον προγραμματισμό των μεγάλων έργων", είπε μεταξύ άλλων.


Απαντώντας, ο κος Τσαλικίδης, τόνισε ότι οι διαπιστώσεις είναι πραγματικές και ισχύουν, όμως αυτά είναι έργα της κεντρικής διοίκησης. "Τα αντιπλημμυρικά έργα, δεν πρέπει να τα αποφασίζει η κεντρική διοίκηση. Πρέπει ως χρηματοδοτικά εργαλεία και ως αρμοδιότητες, να εκχωρηθούν στις περιφέρειες και στους δήμους. Αυτό είναι – διαχρονικά – το μεγαλύτερο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ελπίζω – και μετά το τραγικό γεγονός στη Μάνδρα – να εκχωρηθούν αυτές οι αρμοδιότητες, για να κάνουμε έργα ουσίας. 


Το θέλουμε, αλλά δεν έχουμε τα εργαλεία και τις αρμοδιότητες να το κάνουμε", είπε, ενώ ιδίως για τις κοίτες - που πλημμύρισαν κατά κόρον στη Ροδόπη, σχολίασε: "Δεν έχει δικαίωμα η περιφέρεια να μπει εκεί μέσα, είναι δασική έκταση. Πρέπει να μας δοθεί η αρμοδιότητα".
Μάλιστα, ο κος Τσαλικίδης ετοιμάζει και έγγραφο "καταπέλτη" με πολλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων υπουργείο και δασαρχείο, προκειμένου να ασκήσει πίεση προς την κεντρική ηγεσία.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες,  συναντήσεις,  συζητήσεις,  πιέσεις και τηλεφωνήματα του υπουργού Ανάπτυξης, προς τον φίλο του περιφερειάρχη ΑΜΘ, για να βρεθεί λύση συνεργασίας με τα επιμελητήρια  και