fbpx Θ. Τσώνης: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον εσωτερικό τουρισμό»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΜΘ

Θ. Τσώνης: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον εσωτερικό τουρισμό»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θανάσης Τσώνης
Τουρισμός

Τι θα γίνει με τα «σπασμένα» των επαγγελματιών του τουρισμού;

Δήμος Μπακιρτζάκης

Κοινή ομολογία των επαγγελματιών της Ροδόπης είναι ότι ο τουρισμός στο παραλιακό μέτωπο του νομού μας φέτος, ελέω covid και κλεισίματος της Νυμφαίας, ναυάγησε. Την ίδια ώρα, πάντως, το αφήγημα δεν ήταν το ίδιο ακριβώς στα νησιά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως τουλάχιστον υποστήριξε φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπερφερειάρχης Τουρισμού ΠΑΜΘ Θανάσης Τσώνης. 

Αρχικά, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα του φετινού τουρισμού στην Ελλάδα, δήλωσε: «φέτος αναμφίβολα ήταν μία από τις δυσκολότερες περιόδους σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που ευτυχώς ο τουρισμός δεν είναι ο μοναδικός οικονομικός βραχίονας στον οποίο βασίζεται το επιχειρείν και η ανάπτυξη του τόπου, νομίζω ότι τα πήγαμε καλά σε γενικές γραμμές».

Τα δύο νησιά της ΠΑΜΘ
Ο αντιπεριφερειάρχης δεν έκρυψε ότι το κλείσιμο, για εισερχόμενους τουρίστες από τις αρχές Ιουλίου του ‘20, του συνοριακού σημείου διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία, χτύπησε τους επαγγελματίες τουρισμού της Περιφέρειας, των οποίων ο σχεδιασμός της σεζόν ανατράπηκε. Ωστόσο, αναφορικά με το νησί της Θάσου, όπως υποστήριξε, «είναι ενθαρρυντικό ότι το στήριξαν πολλοί Έλληνες». Ο κος Τσώνης μάλιστα επικαλέστηκε και στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία «η Θάσος μετά την Χαλκιδική κατατάσσεται δεύτερη περιοχή σε προτίμηση στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού».

Για του λόγου το αληθές πάντως, η κατάταξη επιταγών κοινωνικού τουρισμού έχει ως εξής: 1. Π.Ε. Χαλκιδικής με 9.881 (14% επί του συνόλου).  2. Π.Ε. Εύβοιας με 5.138 (7%), 3. Π.Ε. Θάσου με 5.093 (7%). Συνεπώς, αν και οριακά, η Θάσος κατέλαβε την τρίτη κι όχι την δεύτερη θέση.

Στρέφοντας το μάτι του στην άλλη πλευρά της Περιφέρειας, ο Θανάσης Τσώνης μίλησε θετικά για την τουριστική κίνηση στη Σαμοθράκη. «Ο προορισμός που έκανε τη διαφορά κι έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες ήταν το νησί της Σαμοθράκης, το οποίο έδειξε φέτος την δυναμική του. Συμπυκνώνει το νέο αφήγημα στον τουρισμό: επαφή με την φύση, αυθεντικότητα και δημιουργία εμπειρίας», δήλωσε.

Περί εσωτερικού τουρισμού και «σπασμένων»
Σε μία γενικότερη αποστροφή του, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΑΜΘ παρατήρησε πως «φέτος ευνοήθηκαν οι περιοχές που λειτούργησαν με ανεξάρτητο τουρισμό κι όχι με μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία και tour operators», ενώ επικουρικά στο παραπάνω εξέφρασε τη βούληση της Διοίκησης της ΠΑΜΘ, ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στο κομμάτι του εσωτερικού τουρισμού».

Τέλος, αναφορικά με τα βάσιμα παράπονα επαγγελματιών του τουρισμού, που είδαν τους τζίρους τους ακόμη και να εκμηδενίζονται, ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε τα εξής: «περιμένουμε να τελειώσει η σεζόν, για να γίνει αποτίμηση της κατάστασης και της ζημιάς. Σίγουρα θα εξεταστούν και μέτρα στήριξης από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά κι εμείς ως Περιφέρεια θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να μην κινδυνεύσει καμία επιχείρηση στην Περιφέρεια ΑΜΘ με λουκέτο».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σε αυτή τη χώρα δέκα μέρες κοσκινίζει. Και όταν δεν έχεις και το απαιτούμενο αλεύρι για τη ζύμη, καλύτερα να μην κάνεις τίποτα, γιατί εκτίθεσαι τελικά.