fbpx Θ. Καράογλου: «Αδιανόητο να περνούν 1,5 εκ. οχήματα από τη Νυμφαία και να μην υπάρχουν υποδομές»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΗΛΘΟΝ, ΕΙΔΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ

Θ. Καράογλου: «Αδιανόητο να περνούν 1,5 εκ. οχήματα από τη Νυμφαία και να μην υπάρχουν υποδομές»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θεόδωρος Καράογλου
Yφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Ο υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης περιδιάβηκε όλη τη Ροδόπη μέσα σε μια μέρα

Θανάσης Τσολάκης

Ευήκοον ους έτεινε στους δημάρχους και τους θεσμικούς του νομού Ροδόπης, ο υφυπουργός Εσωτερικών στον τομέα Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, που περιόδευσε χθες (Πέμπτη) σε όλο το νομό. Ωστόσο «τα περισσότερα από αυτά (εν. τα αιτήματα) δεν είναι δικό μου αντικείμενο, αλλά λόγω και της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως οικονομολόγου αλλά και της εμπειρίας μου, θα προσπαθήσω με όλα τα συναρμόδια υπουργεία να τα αντιμετωπίσουμε», σχολίασε ο ίδιος μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αντώνη Γραβάνη.

Εν τούτοις, ο υφυπουργός θεωρεί «αδιανόητο να περνούν 1.5 εκ αυτοκίνητα από το σημείο Νυμφαία – Μακάζα και να μην υπάρχουν υποδομές εκεί και να μην υπάρχουν διόδια -γιατί όταν μπαίνουμε σε γειτονικές χώρες πληρώνουμε με την είσοδο κάποια χρήματα- και γενικά να μην αξιοποιείται αυτό το πέρασμα ώστε να αφήνει κάποια προστιθέμενη αξία στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης».

Ο μεθοριακός σταθμός διέλευσης Νυμφαία – Μακάζα ήταν άλλωστε η προμετωπίδα των προβλημάτων που έθεσε υπόψη του ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ, συνεπικουρούμενος από το ΔΣ και τους προέδρους της ΟΕΒΕΣ και του Εμπορικού Συλλόγου.

«Ζητήσαμε να επισπευσθεί η διαδικασία για την άρση της απαγόρευσης λεωφορείων και μελλοντικά και φορτηγών και επαναφέραμε το χρόνιο αίτημα για τα διόδια στον κάθετο άξονα, από τα οποία ένα ποσοστό εσόδων θα μένει εδώ στην περιοχή για να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική», είπε μεταξύ άλλων ο κος Γραβάνης, θέτοντας υπόψη του υφυπουργού και το τοπικό αίτημα για μείωση του μεταφορικού κόστους από την περιοχή τουλάχιστον έως τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας καθώς και τη μείωση του φόρου στα καύσιμα (τοπικά).

Τι ζήτησαν από τον Θ. Καράογλου Δήμοι και Περιφέρεια
Στην ατζέντα του υπουργού καταγράφηκε αρχικά το αίτημα του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, περί μείωσης της γραφειοκρατίας το οποίο ανέφερε αφού προηγουμένως είχε ευχαριστήσει τον κο Καράογλου για την επίσκεψη, αλλά και για την έως τώρα συνεργασία.

Ο υφυπουργός απάντησε ότι «ζητήματα για θεσμικές δυσλειτουργίες είναι γνωστά στον υπουργό Εσωτερικών κο Θεοδωρικάκο και σύντομα θα έχουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν απαντήσεις σε τέτοιες δυσλειτουργίες που διαχρονικά υπάρχουν στο ελληνικό κράτος» για να συμπληρώσει στη λίστα, αμέσως μετά την ανάγκη προσλήψεων στο δήμο Κομοτηνής, εκπεφρασθείσα διά στόματος Γιάννη Γκαράνη.

Και γι’ αυτό ο κος Καράογλου είχε απάντηση, αφού κατά την εκτίμησή του «ήρθε ο καιρός να γίνουν οι προκηρύξεις, που πρέπει να γίνουν για να καλυφθούν ειδικότερα οι θέσεις στο τεχνικό προσωπικό μια που είμαστε σε αναμονή του νέου κοινοτικού πλαισίου στήριξης 2021-2027 το οποίο θα έχει πολλά χρήματα, αλλά θα πρέπει  υπάρχει ωριμότητα των μελετών για την υλοποίηση των μεγάλων έργων».

Ο Αμέτ Ριτβάν επεξέτεινε το αίτημα Γκαράνη, αφού και ο δήμος Αρριανών στερείται προσωπικού και ζητά προσλήψεις, αλλά έβαλε στην ατζέντα του υπουργού και το ζήτημα της χρηματοδότησης της δράσης για την εγκατάσταση εξοπλισμού αυτόματου ελέγχου εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και διανομής πόσιμου ύδατος στον Δήμο, θέμα για το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεσμεύτηκε να διερευνήσει της εξεύρεση λύσης με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Θ. Καράογλου για το ενδιαφέρον του που δείχνει για θέματα του Δήμου, κατέθεσε στοχευμένα αιτήματα και προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλήματος ύδρευσης, την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας, την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση των υποδομών της περιοχής.

«Από Θεού άρξασθαι»
Ο πρώτος σταθμός του κου Καράογλου κατά την επίσκεψή του στη Ροδόπη ήταν το γραφείο του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα, με τον οποίο συνδέεται φιλικά από το παρελθόν, όπως είπε ο ίδιος.

Κεντρικό θέμα της συνάντησής τους ήταν ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης για τον οποίο η Μητρόπολη εργάζεται επισταμένα, πάντα «διατηρώντας τον διακριτό της ρόλο σε σχέση με την Πολιτεία» όπως είπε ο κος Παντελεήμων. Ο κος Καράογλου χαρακτήρισε μάλιστα ως κορυφαία εκδήλωση όλων, την επικείμενη έλευση της εικόνας του Άξιον Εστί στη Ροδόπη, που όπως είπε «είναι θαυματουργή και σπάνια βγαίνει από το Άγιο Όρος. Πιστεύω ότι θα έρθουν πιστοί από όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσουν».

Ο εορτασμός των 100 χρόνων της ενσωμάτωσης της Θράκης απασχόλησε έντονα τον κο Καράογλου κατά τη διάρκεια των επαφών του και δήλωσε μάλιστα ικανοποιημένος διαπιστώνοντας «ετοιμότητα» για διεξαγωγή εκδηλώσεων και χαιρέτησε την πρωτοβουλία του δήμου Κομοτηνής να διεξάγει εκδηλώσεις καθ’ όλη τη χρονιά γιατί έτσι «θα δοθεί καλύτερα το μήνυμα ότι η Θράκη πανηγυρίζει».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Τομέα Μακεδονίας - Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, αυτός ξεκίνησε ήδη τις εκδηλώσεις για τα 100χρονα της Θράκης από την Αθήνα και σύντομα θα διεξάγει δράσεις και στη Θεσσαλονίκη, όμως σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Καράογλου όλες θα τελειώσουν στο τέλος Απρίλη καθώς στις 14 Μαΐου το επίκεντρο των εκδηλώσεων -αλλά και ο ίδιος ως φυσική παρουσία- πρέπει να βρίσκεται στη Θράκη.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης σήμερα περιοδεύει στον Έβρο πάντα κομίζοντας τη θέση ότι «για μας, για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, να αρχίσει η ανοδική πορεία της. Και για αυτόν τον εθνικό στόχο θα κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε, για να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, πόσο μάλλον σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι η Θράκη η οποία είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάει η Ελλάδα».

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο

Συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΒΕΡ Αντώνη Γραβάνη

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σε αυτή τη χώρα δέκα μέρες κοσκινίζει. Και όταν δεν έχεις και το απαιτούμενο αλεύρι για τη ζύμη, καλύτερα να μην κάνεις τίποτα, γιατί εκτίθεσαι τελικά.