fbpx Τέταρτο συνέδριο με διεθνές έρεισμα σε έναν μήνα στη Νομική Δ.Π.Θ.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2018 - 10:00
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ

Τέταρτο συνέδριο με διεθνές έρεισμα σε έναν μήνα στη Νομική Δ.Π.Θ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Έδρα Jean Monnet
Νομική σχολή
Ευρώπη

Επ' ευκαιρία του συνεδρίου Γερμανοί καθηγητές βρέθηκαν στην Κομοτηνή και γνώρισαν την ακριτική Θράκη

Διονύσης Βοργιάς

Το τέταρτο συνέδριο με διεθνές έρεισμα, σε μόλις έναν μήνα, διοργανώθηκε στη Νομική Δ.Π.Θ. η οποία απαντάει στις όποιες πολιτικές εξελίξεις προτάσσοντας το έργο της. Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη φορά, την Τετάρτη 23 Μαΐου, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής η έδρα Jean Monnet της Νομικής του Δ.Π.Θ. (η οποία έχει απονεμηθεί στο πρόσωπο του αναπληρωτή καθηγητή Μιχάλη Χρυσομάλλη μετά την υποβολή του προγράμματος υπό τον τίτλο "Το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κεκτημένο ζητούμενο") σε συνεργασία με το ίδρυμα K. Adenauer διοργάνωσε διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα "Ο Ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και η κρίση του".


Ο Μιχάλης Χρυσομάλλης ανέδειξε, όπως διαβάσετε στο χθεσινό δημοσίευμα του "Χ", την αξία της έδρας, κυρίως δε τον απαραίτητο προβληματισμό αναφορικά με τον ευρωπαϊκό συνταγματισμό και την κρίση του, δηλαδή σχετικά με το ζήτημα που αναπτύχθηκε σε βάθος στο συνέδριο. Η έδρα Jean Monnet με αυτό τον τρόπο πραγματοποίησε άλλη μία δράση, έχοντας ήδη να επιδείξει 445 ώρες διδασκαλίας για τις ευρωπαϊκές σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, διοργάνωση σεμιναρίων και επιμορφώσεων, έκδοση βιβλίων, προαγωγή της έρευνας και της γνώσης, σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας. 


"ΠΛΟΥΣΙΑ" Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ Δ.Π.Θ.
Παρών στην επιστημονική εκδήλωση ήταν και ο κοσμήτορας της Νομικής Δ.Π.Θ. Χρήστος Μαστροκώστας, ο οποίος είχε και την προεδρία στην Α' Συνεδρία "Ο Ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και η Οικοδόμησή του". Σε δήλωσή του στον "Χ" πριν την έναρξη ανέδειξε πως "στο συνέδριο παρίστανται Έλληνες και ξένοι καθηγητές από τη Γερμανία και τελεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος Adenauer, αφορά το Σύνταγμα της Ευρώπης, τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και την κρίση", και πρόταξε ως αξιόλογο το γεγονός ότι "τον τελευταίο μήνα η Νομική Κομοτηνής είχε τέσσερα συνέδρια με διεθνείς παρουσίες και από τις άλλες νομικές σχολές". Κατέληξε στο ότι "χαιρόμαστε όταν γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και για το Πανεπιστήμιο και για την Θράκη, γιατί έρχεται κόσμος στην περιοχή".


ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Επίκουρος καθηγητής στο Καποδιστριακό και επισκέπτης καθηγητής στο TU Berlin ο Αντώνης Μεταξάς, μιλάει με κολακευτικά λόγια για την προσπάθεια: "Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην Θράκη κι αυτή η πρωτοβουλία της έδρας και του κου Χρυσομάλλη είναι πολύ σημαντική για την περιοχή. Έλληνες και Γερμανοί επιστήμονες τοποθετούνται σε θέματα ευρωπαϊκού συνταγματισμού, πολύ απλά σε θέματα του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, πράγμα που είναι και επίκαιρο και μεγάλης επιστημονικής σημασίας". Ο ίδιος καταθέτει και την επιστημονική του άποψη, ότι δηλαδή "διερευνούμε τους τρόπους με τους οποίους το δίκαιο μπορεί να αξιοποιηθεί για την υπέρβαση της κρίσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνταγματισμού. Το δίκαιο πρέπει να οριοθετήσει το πλαίσιο της δικής του κανονιστικής εμβέλειας και να βρει τους τρόπους για να παράσχει εργαλεία για την υπέρβαση της κρίσης".


Ο "Χ" έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον Henri Bonnet, επικεφαλής του αξιόλογου Konrad Adenauer Stiftung, για να μας δηλώσει πως "είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Κομοτηνή και μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον ευρωπαϊκό συνταγματισμό και την συνταγματική κρίση που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάποιους τομείς του ευρωπαϊκού δικαίου". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην κατάσταση στην Ελλάδα και φαίνεται αισιόδοξος: "Η Βόρεια Ελλάδα είναι μία πολύ δυναμική περιοχή της χώρας και ιδίως αυτή την εποχή που η χώρα σας βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε με τους νέους ανθρώπους για να δούμε τί μπορεί να γίνει για ένα θετικό αποτέλεσμα για όλους". Και αυτός, καταληκτικά, μας καταθέτει το επιστημονικό του σχόλιο: "Στην Ευρώπη παρατηρούμε δύο φαινόμενα: Από τη μία την κρίση σε διάφορα επίπεδα, από την άλλη την παραγωγή δικαίου σε πάρα πολλούς τομείς το οποίο και περιορίζει τα εθνικά δίκαια, γι' αυτό είμαστε εδώ για να δούμε και τους δύο παράγοντες".
Το πρόγραμμα της επιστημονικής ημερίδας ολοκληρώθηκε τις απογευματινές ώρες, με πολλούς ομιλητές κι έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ