fbpx Τέσσερις απόψεις για την Συμφωνία των Πρεσπών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Τέσσερις απόψεις για την Συμφωνία των Πρεσπών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μακεδονία
Σκοπιανό
Κοσμάς Παπαχρήστου
Άγγελος Συρίγος
Ελένη Λαφτσή
Κώστας Καραϊσκος

Κοσμάς Παπαχρήστου, Άγγελος Συρίγος, Ελένη Λαφτσή, Κώστας Καραΐσκος στον "Χ"

Τέσσερις απόψεις για την Συμφωνία των Πρεσπών καταγράφει ο "Χ" λίγες ημέρες, όπως όλα δείχνουν, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή των Ελλήνων. 

Κ. Παπαχρήστου: Αναβαθμίζεται γεωπολιτικά η Ελλάδα
Πως "αναβαθμίζεται γεωπολιτικά η Ελλάδα" και πως η συμφωνία "ανοίγει τους ορίζοντες, ώστε η Ελλάδα να γίνει η ατμομηχανή των Βαλκανίων και να συναναπτυχθούμε με αυτά τα κράτη παίζοντας έναν κυρίαρχο ρόλο, και κλείνοντας την πόρτα σε τρίτες δυνάμεις, που αντιπαλεύουν την γεωπολιτική θέση της χώρας και τα συμφέροντα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ", χαρακτήρισε την συμφωνία το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ και Πράττω, τέως σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών επί Νίκου Κοτζιά (θέση η οποία του έχει προταθεί ξανά) Κοσμάς Παπαχρήστου. "Να μας ξεκαθαρίσουν αυτοί που είναι ενάντια, αν θέλουν τα Σκόπια να είναι έρμαιο της Τουρκίας ή της Ρωσίας, ή να είναι μέλος της ΕΕ", ζητάει.

Αναφορικά με τυχόν δημοψήφισμα, δηλώνει ότι το 'ναι' στην συμφωνία θα κέρδιζε, αλλά από την άλλη ζητάει να του υποδείξουμε ένα κράτος που για τέτοιου τύπου συμφωνίας ζήτησε τη γνώμη του λαού με την μορφή δημοψηφίσματος. Γι' αυτό υπάρχουν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις, άφησε να εννοηθεί, εξηγώντας ότι χρειάζεται εκ βάθους γνώση σε αυτά τα πολύπλοκα ζητήματα.

Άγγ. Συρίγος: Αναγνωρίζουμε μακεδονική γλώσσα και υπηκοότητα
Την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και υπηκοότητας, ανέδειξε ο γνωστός διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος και εξήγησε πως "το μείζον είναι η χρήση της λέξης μακεδονική και βλέπουμε τώρα να γίνονται αναφορές και σε μακεδονικό λαό. Ο αλυτρωτισμός δεν είναι κάτι που θα δούμε άμεσα, αλλά είναι κάτι απόλυτα συνυφασμένο με την ταυτότητα αυτού του κράτους", είπε, ενώ διευκρίνισε και το εξής σημαντικό: "Δεν φοβόμαστε ότι τα Σκόπια θα δημιουργήσουν πρόβλημα, αλλά ότι κάποιοι άλλοι θα δημιουργήσουν πρόβλημα μέσα από τα Σκόπια".

Ανέδειξε, σε άλλο σημείο του λόγου του, ως "τραγική" την "έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης", σε αυτό το μείζον εθνικό θέμα, σημειώνοντας ότι "χάθηκε το κεκτημένο να συμφωνούμε στα μεγάλα εθνικά θέματα". Τέλος, έβαλε έναν αστερίσκο που χρήζει αναφοράς. "Δεν γνωρίζουμε το τελικό κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων. Ακούγεται διαδικαστικό ίσως αυτό που λέω, αλλά επειδή ζούμε στα Βαλκάνια μπορεί να είναι και θέμα ουσίας", είπε και εξέφρασε την άποψη ότι "δεν πρέπει να κυρωθεί η συμφωνία", αλλά και πως "υπάρχει πλειοψηφία στην Βουλή".

Ελ. Λαφτσή: Όχι αντίθετη σε δημοψήφισμα
Την άποψη ότι δεν είναι αντίθετη σε ένα δημοψήφισμα, αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών, κόμισε η επικεφαλής του ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή. 

"Δεν έχω να φοβηθώ κάτι από την έκφραση ενός γνήσιου αισθήματος των συμπολιτών μου σε καμία περίπτωση, αλλά δεν ξέρω αν δίνεται ο χρόνος γι' αυτό το πράγμα", είπε.

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια τα χαρακτήρισε "έκφραση ενός λαού εντός του δημοκρατικού πολιτεύματος", ενώ δήλωσε απογοητευμένη που "σε αυτές τις λαϊκές εκφράσεις παρεισφρέουν ακροδεξιά στοιχεία". Άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία είναι καλή, γιατί "ο κίνδυνος για εμάς δεν προέρχεται από μία χώρα με 1μιση εκ. κατοίκους, που δεν έχει καν στρατό, αλλά από την Ανατολή".

Κ. Καραΐσκος: Να γίνει δημοψήφισμα
Στην Αθήνα κατέβηκε για να διαδηλώσει, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Σπάρτακος Κώστας Καραΐσκος, προκαλώντας όσους λοιδορούν το συλλαλητήριο της Αθήνας, να μαζέψουν τον ίδιο κόσμο σε μία συγκέντρωση υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας. Αναφορικά με τα επεισόδια, είπε ότι δημιουργήθηκαν από μία ελάχιστη μειοψηφία.

Ζήτησε απερίφραστα δημοψήφισμα. "Μία κοινοβουλευτική ολιγαρχία μας κυβερνάει διαμέσου της κυβέρνησης και των προθύμων που κάθε φορά βρίσκει. Είναι ξεκάθαρο ότι η γνώμη του κόσμου δεν μετράει πολύ. Όσος κόσμος κι αν μαζευτεί η κυβέρνηση κάνει αυτό που έχει αποφασίσει. Τί έχουν να πουν για το δημοκρατικότερο ζήτημα του δημοψηφίσματος που επιβάλλεται να γίνει", διερωτήθηκε, ζητώντας κάλπες και καταγγέλλοντας "προδοσία εθνικών συμφερόντων, να μπει στην κρίση του ελληνικού λαού η Συμφωνία". 

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία", αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ