fbpx Τέσσερα «λουκέτα» στην εστίαση της Αλεξανδρούπολης λόγω παράβασης υγειονομικών μέτρων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Τέσσερα «λουκέτα» στην εστίαση της Αλεξανδρούπολης λόγω παράβασης υγειονομικών μέτρων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανέστης Βαφειάδης
ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο – Μέτρα στήριξης ζητούν οι καφεστιάτορες της Κομοτηνής

Θανάσης Τσολάκης

Το γύρο της Θράκης κάνει τις τελευταίες ημέρες η είδηση περί επιβολής προστίμων σε τέσσερα καταστήματα εστίασης της Αλεξανδρούπολης, κατόπιν ελέγχων και διαπίστωσης υπέρβασης του επιτρεπόμενου αριθμό θαμώνων με βάση τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου υπάρχει συλλήβδην αντίδραση από τον κόσμο της καφεστίασης, ενώ πλέον το θέμα λαμβάνει άλλου είδους τροπή καθώς το εκεί συνδικαλιστικό όργανο ζητάει πολιτική παρέμβαση με την πεποίθηση ότι «ότι η αυστηρότητα εξαντλείται στην πόλη μας και μόνο!», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με την οποία τα μέλη του Σωματείου καλούνται σε έκτακτη Γενική Συνέλευση με μόνο θέμα το προκείμενο.

Αν. Βαφειάδης: «Στην Αλεξανδρούπολη έγινε άλλη ερμηνεία του νόμου»
Ούτε η Κομοτηνή στερείται ελέγχων στον κλάδο της καφεστίασης, όπως είπε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης. Σημείωσε όμως ότι «σε καθημερινή βάση οι έλεγχοι (είναι) από παντού. Μετράνε και αποστάσεις, αλλά στην Κομοτηνή γίνονται κατά βάση συστάσεις και δεν επιβάλλονται πρόστιμα, όπως έγινε στην Αλεξανδρούπολη το Σαββατοκύριακο.

Δεν είναι μόνο η αυστηρότητα του νόμου. Είναι και η διαφορετική ερμηνεία του νόμου. Ο ωφέλιμος χώρος ορίζεται από την πρόσθεση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο και με βάση έναν αλγόριθμο ορίζεται ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων. Το θέμα όμως είναι ‘πού είναι ο κόσμος;’».

Ο κος Βαφειάδης τάσσεται και ανοιχτά κατά του «λουκέτου». Θεωρεί ότι το να κλείνει ένα κατάστημα εν είδει τιμωρίας για κάποια παράβαση, αυτό δεν επωφελές για το κράτος, το οποίο ζημιώνεται. Αντ’ αυτού προτείνει την επιβολή μεγαλύτερων προστίμων, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά σίγουρα όχι το κλείσιμο. «Τα πρόστιμα είναι υπέρογκα. Για μένα όμως το σημαντικό είναι το κλείσιμο των καταστημάτων. Τί κερδίζει το κράτος, κλείνοντας καταστήματα; Ας βάζει μεγαλύτερα πρόστιμα. Αλλά ποιός ο λόγος να κλείνουν τα καταστήματα;», λέει χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Έβρου για τα λουκέτα στην Αλεξανδρούπολη  
Θέση για τα τέσσερα λουκέτα στην Αλεξανδρούπολη πήρε και το Επιμελητήριο Έβρου με επιστολή που κοινοποίησε στα αρμόδια υπουργεία. 

«[…]τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την οικονομία της περιοχής μας να βάλλεται τόσο από την υγειονομική κρίση όσο και από το μεταναστευτικό πρόβλημα και τα γεγονότα που εξελίσσονται στα σύνορά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την αδικαιολόγητη καταδίωξη των καταστημάτων καφέ - εστίασης. 

Είναι τουλάχιστον αδιανόητο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να υφιστάμεθα περαιτέρω οικονομική ζημία από τη σφράγιση καταστημάτων και την απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και να αμαυρώνεται η εικόνα μιας ολόκληρης πόλης που αναμένει έσοδα από την τουριστική περίοδο. Θεωρούμε ότι είναι άδικη και άνευ ουσίας, η πρακτική που εφαρμόζεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εις βάρος των επιχειρήσεων που αγωνίζονται καθημερινά για την βιωσιμότητά τους κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για τον εξορθολογισμό της εφαρμογής των μέτρων που έχετε επιβάλλει στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης, με γνώμονα την προστασία και την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων καφέ - εστίασης αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της ακριτικής περιοχής μας, που ήδη διαρρηγνύεται από την αυξανόμενη ανεργία, την απώλεια εισοδημάτων, το κλείσιμο επιχειρήσεων και το μεταναστευτικό πρόβλημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, που έχει ως αποδέκτες τους υπουργούς Μιχάλης Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

ΟΕΒΕΣ Ροδόπης: Να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης της εστίασης 
Εν τω μεταξύ στις 30 Ιουνίου παύει η ισχύ των έκτακτων μέτρων στήριξης της εστίασης, που εφαρμόστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η επικείμενη διακοπή προβληματίζει σημαντικά τους τοπικούς παράγοντες της οικονομίας και της εστίασης γι’ αυτό και είχαν  συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο. Σε αυτή τη συνάντηση, ανάμεσα στα άλλα του ζητήθηκε η παρέμβαση του ώστε τα μέτρα ενίσχυσης να συνεχιστούν στις περιοχές που έχουν υποστεί ζημίες από την πανδημία για μεγαλύτερο διάστημα και όχι να λήξουν στις 30 Ιουνίου. «Με ποια κριτήρια θα γίνει η λήξη των μέτρων, αφού ο τζίρος είναι ακόμη πεσμένος», διερωτήθηκε ο Ανέστης Βαφειάδης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.