fbpx Τέλος στα προβλήματα του πρώην Δήμου Σιδηροχωρίου με το νερό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΝΕΡΟ

Τέλος στα προβλήματα του πρώην Δήμου Σιδηροχωρίου με το νερό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΥΑΚ
ΔΕΥΑ Κομοτηνής
Δημήτρης Καρασταύρου

Στα γραφεία της ΔΕΥΑ Κομοτηνής έπεσαν υπογραφές για την τρίτη και τελευταία φάση του έργου «ύδρευση οικισμών Δημοτικής Ενότητας Νέου Σιδηροχωρίου»

Δ. Καρασταύρου: «Με αυτό το έργο οριστικά πλέον λύνουμε τα προβλήματα της ύδρευσης του πρώην Δήμου Σιδηροχωρίου»

Διονύσης Βοργιάς

Επάρκεια νερού, ποιότητα και ολική αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης. Αυτά περιλαμβάνει η τρίτη – και τελευταία – φάση του έργου «ύδρευση οικισμών Δημοτικής Ενότητας Νέου Σιδηροχωρίου», για το οποίο «έπεσαν» κι επίσημα υπογραφές, το πρωί της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου, μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Κομοτηνής και της αναδόχου εταιρίας. Σύμφωνα με αυτό το έργο, ο πολύπαθος – υδρευτικά – πρώην Δήμος του καλλικρατικού Δήμου Κομοτηνής, Δήμος Σιδηροχωρίου, θα δει ένα χρονίζον πρόβλημα να επιλύεται, αυτό της ύδρευσης, σε όλους του τους οικισμούς.

Χαρακτηριστικά έργου και υπογραφές
Οι υπογραφές μπήκαν στα γραφεία της ΔΕΥΑ Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου: «Ύδρευση οικισμών Δημοτικής Ενότητας Νέου Σιδηροχωρίου (Φάση Γ΄)» με συμβατικό αντικείμενο 348.789,89 € με ΦΠΑ. Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ του προέδρου του Δ.Σ. Δ. Καρασταύρου και εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας «ΔΗΜΗΤΡΕΙOΣ Α.Ε.», μετά την παρέλευση δύο και πλέον ετών που διήρκεσε η διαγωνιστική διαδικασία κυρίως λόγω ένδικων μέσων που ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής. Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα. Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται σε 16 μήνες.

«Λίφτινγκ» στα δίκτυα όλου του πρώην Δήμου Σιδηροχωρίου
«Με αυτό το έργο οριστικά πλέον λύνουμε τα προβλήματα της ύδρευσης του πρώην Δήμου Σιδηροχωρίου». Αυτό δήλωσε ο Δημήτρης Καρασταύρου μετά τις υπογραφές, χαρακτηρίζοντας το έργο «σημαντικό», καθώς «θα αναβαθμίσει την ποσότητα και την ποιότητα του νερού στους οικισμούς Αγίων Θεοδώρων, Δουκάτων και σε άλλους οικισμούς που πρώην Δήμου Σιδηροχωρίου, αλλά και στο Κόσμιο». Δεν έκρυψε πως «ήταν ένα έργο αναγκαίο, με τα προβλήματα που είχε κυρίως ο οικισμός Αγίων Θεοδώρων και Δουκάτων», γι’ αυτό – όπως διηγήθηκε – από το 2012 μέχρι και σήμερα (σ.σ. ημέρα υπογραφών) η διοίκηση προσπάθησε να το επιλύσει: «Αυτό το έργο καλώς ή καλώς το ξεκινήσαμε από το 2012 να το ωριμάζουμε. Δεδομένης όμως της νομοθεσίας που υπήρχε και των ενστάσεων κυρίως κατά το στάδιο των μελετών, είχε ως αποτέλεσμα να υπογράψουμε την σύμβαση το 2019».

Στο συμβατικό αντικείμενο του έργου, αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων γεωτρήσεων και ενός νέου συνδετήριου αγωγού. Με την βοήθεια ενός αντλιοστασίου θα τροφοδοτείται ο υδατόπυργος του Κοσμίου, κι από εκεί το νερό θα πηγαίνει σε Αγίους Θεοδώρους και Δουκάτα, ενώ θα επωφεληθεί κι ο οικισμός Κοσμίου. Αναμένεται να κατασκευαστεί στο σύνολο ένα δίκτυο αγωγών που πλησιάζει τα 5 χιλιόμετρα. «Άρα νερό της πόλης (θα πηγαίνει) και σε οικισμούς που μέχρι χθες υπήρχαν υπόνοιες ότι ενδεχομένως να ήταν μη κατάλληλο για πόση», συνέχισε ο κος Καρασταύρου, απαντώντας στο διαχρονικό παράπονο αντιπολίτευσης αλλά και κατοίκων του πρώην Δήμου Νέου Σιδηροχωρίου. «Το έργο έρχεται να ‘κουμπώσει’ στον γενικότερο σχεδιασμό με βάση τον οποίο έχουμε αξιοποιήσει και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία», δήλωσε, αναφερόμενος στις πρόσφατες παρεμβάσεις που έγιναν σε οικισμούς όπως Νέο Σιδηροχώρι, Αδριανή, Καλαμόκαστρο και αλλού.

Άμεσα ξεκινάει το έργο
Το έργο ξεκινάει άμεσα, δεσμεύτηκε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας κος Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχει συνεργαστεί και κατά το παρελθόν με την ΔΕΥΑ Κομοτηνής σε έργα μέσα στην πόλη κι αναμένεται επίσης να κατασκευάσει τα δίκτυα για τον Βιολογικό της παραλιακής ζώνης Δήμου Κομοτηνής. «Η συνεργασία μας ήταν άψογη όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ενώ από πλευράς του ο ανάδοχος έκανε λόγο για ένα «πολύτιμο αγαθό», αναφερόμενος στο νερό, δεσμευόμενος, τέλος, πως θα φροντίσει το έργο να ολοκληρωθεί εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος των 16 μηνών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ