fbpx Τέλος στα χρέη του Δήμου Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2001

Τέλος στα χρέη του Δήμου Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Δημήτρης Πολιτειάδης
Γιάννης Λεβέντης
Ελένη Λαφτσή

Η δημοτική αρχή τακτοποίησε για μία ακόμη χρονιά τα οικονομικά, δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναρωτιούνται αν αυτό επαρκεί για τους δημότες

Διονύσης Βοργιάς

Οι ωραίοι έχουν χρέη λέει το ρητό, ο Δήμος Κομοτηνής όμως βάζει οριστικό τέλος σε αυτά, έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης, στο περιθώριο ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που συνεδρίασε επί δύο θεμάτων:

Πρώτο, υποβολή απολογιστικού πίνακα οικονομικού έτους 2018 του Δήμου Κομοτηνής.
Δεύτερο, έγκριση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων της χρήσεως 1-1/31-12-2018 του Δήμου Κομοτηνής.

Τι σημαίνει όμως ισολογισμός; Με πολύ απλά λόγια είναι η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει ο Δήμος σε μία δεδομένη στιγμή κι αναφέρεται σε 100% πραγματικά στοιχεία, ενώ ο προϋπολογισμός κάνει μία πρόβλεψη μεγεθών για την επόμενη οικονομική χρήση.

Τέταρτη χρονιά με θετικό αποτέλεσμα
Με αυτά κατά νου, «για τέταρτη  συνεχή χρονιά και μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Κομοτηνής παρουσιάζει ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα (αυτή την χρονιά ποσού 566.917€). Και δεν είναι μόνο το θετικό αποτέλεσμα. Όλα τα μεγέθη παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση και είναι από  τα καλύτερα της τελευταίας εικοσαετίας,  αποτέλεσμα βέβαια της προσπάθειας που έγινε να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του δήμου», είπε ο κος Πολιτειάδης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας τον ισολογισμό «τον καλύτερο των τελευταίων 20 ετών».

Απομένει ένα δάνειο
Συγχρόνως, σταθερή μείωση παρουσιάζουν οι υποχρεώσεις του Δήμου από τραπεζικό δανεισμό. Έτσι σε σχέση με το 2017 παρουσιάζουν μείωση 23% μια και οι  οφειλές πληρώνονται κανονικά «και ως εκ τούτου όλα μας τα δάνεια είναι ενήμερα» σύμφωνα με τον Δημήτρη Πολιτειάδη, ο οποίος έδειξε το 2009 ως το έτος των δανείων, σημειώνοντας ότι έκτοτε ο Δήμος Κομοτηνής δεν έχει δανειστεί περαιτέρω.

Επίσης σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών «στις 31-12-2018 τέσσερα δάνεια εξοφλούνται ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόσθετη ρευστότητα 309.500€ ανά έτος και να υπάρχει μόνο ένα δάνειο με υπόλοιπο 945.764€ αρχικού ποσού 3.000.000€ που λήγει στις 26-3-2024. Τέλος, μείωση της τάξεως του 48,6% παρουσιάζουν οι οφειλές μας σε τρίτους μια και οποιαδήποτε δαπάνη που αναλαμβάνει ο Δήμος πληρώνεται αμέσως».

Δ. Πολιτειάδης: «Αξιοποιούμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα»
Βασικό ερώτημα πάντως των δημοτών είναι, εφόσον υπάρχουν λεφτά και υπάρχει και διάθεση αυτό να γίνει γνωστό, εάν τα χρήματα αυτά «πέφτουν» για τους πολίτες ή απλώς «πέφτουν» από τους αυτούς.

Κατά τον αντιδήμαρχο «μείωση κατά 5,9% παρουσιάζουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα μια και όπως είχαμε προγραμματίσει μετά την επίτευξης της οικονομικής ευρωστίας του δήμου, έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία μέσω των προϋπολογισμών να μετακυλήσουν και να επενδυθούν σε έργα, υπηρεσίες  και παροχές προς όφελος της τοπικής κοινωνίας». Ο κος Πολιτειάδης υπογράμμισε ότι μιλάει «με αριθμούς» και υπερτόνισε ότι υπάρχει πρόγραμμα ώστε τα καλά οικονομικά του Δήμου να μεταφραστούν σε καλύτερες παροχές κι έργα προς τους δημότες. «Στον Δήμο Κομοτηνής έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά,  που  κανείς  δεν μπορεί να αμφισβητήσει και είμαι σίγουρος ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, γιατί πολύ απλά  ο Δήμος Κομοτηνής έχει αλλάξει σελίδα», έδωσε το πολιτικό στίγμα ο αντιδήμαρχος, ευχαριστώντας τους εργαζομένους του Δήμου Κομοτηνής, δηλώνοντας και υπερήφανος ότι όλα τα παραπάνω κατέστησαν εφικτά παρά την οικονομική στενότητα πανελλαδικά, μετά από χρόνια όπου ο Δήμος Κομοτηνής ήταν καταχρεωμένος και παρά την διαρκώς μειούμενη στα χρόνια της κρίσης κρατική χρηματοδότηση.

Αντεπιχειρήματα από Ελ. Λαφτσή και Γ. Λεβέντη
«Κάποια στιγμή αυτά τα χρήματα, επειδή δεν είμαστε Ανώνυμη Εταιρία, κάποια στιγμή αυτή την ευρωστία, πρέπει να την αποτυπώσουμε στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας κι αυτό δεν το βλέπουμε». Αυτό κατήγγειλε η επικεφαλής της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή, θίγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι εύρωστος δήμος δεν σημαίνει και ικανοποιημένος δημότης και ζητώντας από τη δημοτική αρχή να κάνει έργα με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των δημοτών.

Την κρατική υποχρηματοδότηση κατακεραύνωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωση Γιάννης Λεβέντης λέγοντας «έχουμε βασική πολιτική διαφωνία στο πλαίσιο» και κατηγορώντας ότι «ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί στη λογική επιχείρησης». Άλλωστε, τα χρήματα για τα οποία καυχιέται η δημοτική αρχή, κατά τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι «πλεονάσματα που επί της οποίας χρηματοδοτούν οι πολίτες», διερωτώμενος καταληκτικά «τι κέρδισε η πόλη;».

Πάντως, η τελευταία ατάκα έδωσε «πάτημα» στον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη να υπεραμυνθεί της δημοτικής αρχής, παλιότερης και νυν, ότι χάρη στα οικονομικά του Δήμου Κομοτηνής «ο Δήμος Κομοτηνής χρηματοδοτεί εκεί που (υπο)χρηματοδοτεί η πολιτεία», όπως στις σχολικές επιτροπές. Επιφυλάχθηκε ότι περισσότερα θα γίνουν γνωστά στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020.

«Να μην ξεχνάμε σε τι περιβάλλον έχουν γίνει όλα αυτά», είπε σε μία λιτή τοποθέτηση ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραϊσκος, εξηγώντας για παράδειγμα ότι οι εκπτώσεις που λαμβάνει ο Δήμος από τους εργολάβους «δεν είναι μόνο θέμα αξιοπιστίας, αλλά θέμα γενικότερης οικονομικής κατάστασης».

Τα δύο θέματα πέρασαν κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντος του Γιάννη Λεβέντη και με αποχή της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής.

Νέα εποχή, νέες απαιτήσεις
Εν κατακλείδι, όπως άλλωστε διαφημίζουν οι διοικούντες τον Δήμο, ο Δήμος Κομοτηνής έχει μπει σε νέα εποχή. Κι αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα της διοίκησης Γκαράνη. Εάν αυτή η νέα εποχή είναι καλύτερη μόνο στους δείκτες ή στην πράξη, είναι το «καυτό» ερώτημα, η απάντηση στο οποίο θα κρίνει την επιτυχία ή όχι αυτής της τετραετίας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το