fbpx Τελείωσαν τα de minimis όλες οι αλήθειες για τους καπνοπαραγωγούς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2019 - 10:00
"ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ" ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Τελείωσαν τα de minimis όλες οι αλήθειες για τους καπνοπαραγωγούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
de minimis
Καπνοπαραγωγοί
Νομός Ροδόπης
Εσάτ Χουσεΐν
Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης

Να μην ακούν κουβέντες καφενείων και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, παροτρύνει τους καλλιεργητές ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εσάτ Χουσεΐν

Συνάντηση με τον υπουργό Στ. Αραχωβίτη, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα μέσω de minimis, δεσμεύτηκε ότι θα αποζημιωθούν σε μερικά χρόνια μέσω ΠΣΕΑ

Διονύσης Βοργιάς

Βλέπουν τα de minimis να μην φτάνουν ώστε να καλύψουν τις ζημιές, τα κιλά καπνού να έχουν μειωθεί δραστικά, αλλά και τις τιμές να έχουν πέσει σημαντικά. Οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης διανύουν μία από τις πιο δύσκολες καλλιεργητικές χρονιές, με αποτέλεσμα να τίθεται με ερωτηματικό η ίδια τους η επιβίωση και η παραμονή στο επάγγελμα.

"Από εμάς θα ακούσετε όλες τις αλήθειες για τους καπνοπαραγωγούς κι εμάς μόνο πρέπει να ακούν οι καλλιεργητές". Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στο κοινό ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν. Στην παραφιλολογία που κυκλοφορεί σε συζητήσεις στα καφενεία ότι δήθεν αναμένονται κι άλλες πληρωμές μέσω de minimis στους καπνοπαραγωγούς, έβαλε μία και για πάντα τέλος ο πρόεδρος, κομίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε ο ίδιος και μέλη του ΔΣ του Συνεταιρισμού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη.

Τέλος τα de minimis, ποια η μακροπρόθεσμη λύση
Ο πρόεδρος δεν έκρυψε ότι ο υπουργός έχει καλές προθέσεις, γι' αυτό και συζήτησε μαζί με τον Συνεταιρισμό επί διώρου για να βρεθεί λύση. "Δεν υπάρχει άλλο ζεστό χρήμα, δεν υπάρχουν άλλες πληρωμές που θα γίνουν μέσω de minimis", πληροφόρησε ο Εσάτ Χουσεΐν. Θυμίζουμε ότι το περασμένο διάστημα οι καπνοπαραγωγοί αποζημιώθηκαν μέσω των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας - γνωστότερα ως de minimis - ύψους αρχικά 8,2εκ ευρώ για την ποικιλία "Μπασμά" της Θράκης. Δεδομένης όμως της νεκρωτικής ίωσης το ποσό που ορίστηκε στα 100 ευρώ/στρέμμα κρίθηκε ελάχιστο από τους καπνοπαραγωγούς, γι' αυτό και ζήτησαν την αύξησή του, η οποία επετεύχθη μεν αλλά και πάλι όχι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Μετά από την συνάντηση με τον υπουργό και με επιτελικά στελέχη του ΕΛΓΑ, βρέθηκε η μοναδική λύση να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές μέσω ΠΣΕΑ (Πολιτικός Σχεδιασμός Έκτακτης Ανάγκης). Αυτή η διαδικασία όμως είναι χρονοβόρα, δηλαδή οι καλλιεργητές δεν θα δουν χρήματα παραμόνο στα τέλη 2020 - 2021 όπως υπολογίζουν οι καπνοπαραγωγοί, αν όλα πάνε καλά. "Ψάξαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί μας. Ο υπουργός μάς είπε ότι μπορεί να γίνει μόνο μέσω ΠΣΕΑ: Θα γίνει υπολογισμός της ζημιάς που έπαθαν οι καπνοπαραγωγοί τα τελευταία τρία χρόνια σε μέσο όρο. Για να μην αδικηθεί κανένας καπνοπαραγωγός, εκείνοι που ζημιώθηκαν 90% σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα αποζημιωθούν περισσότερο, και όσοι ζημιώθηκαν λιγότερο, θα αποζημιωθούν λιγότερο. Θα το δούμε με βάση τα κιλά". 

Ο κος Εσάτ δεν έκρυψε ότι οι καπνοπαραγωγοί είναι απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, αλλά ανέδειξε την άνω ως τη μοναδική λύση, καθώς όπως είπε σχηματικά και να βγουν στο δρόμο δεν υπάρχει χρήμα για να διεκδικήσουν, άρα η λύση είναι μόνο μέσα από την συνεργασία.

Λιγότερα κιλά, μειωμένες τιμές, λιγότεροι καπνοπαραγωγοί
Ο πρόεδρος ανάδειξε ότι ο κλάδος διανύει εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, κι αυτό αποτυπώνεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, στις χαμηλότερες τιμές: Πέρσι οι τιμές ήταν στα 5,17ευρώ ενώ φέτος είναι στα 4,28. Δεύτερον, στα κιλά που παραδόθηκαν, που είναι πεσμένα περισσότερο από το μισό σε σχέση με πέρσι. Τρίτον, στους καπνοπαραγωγούς που εγκαταλείπουν το επάγγελμα, καθώς πέρσι παρέδωσαν καπνά 5.900 καλλιεργητές, ενώ φέτος παρέδωσαν 5.655 καλλιεργητές. "Οι καπνοπαραγωγοί λιγοστεύουν κάθε χρόνο", παρατηρεί ο πρόεδρος.

"Ο κόσμος φοβάται..."
Την ίδια ώρα, εκτός από τις τιμές και τις όποιες αποζημιώσεις, στο μυαλό των καπνοπαραγωγών είναι και το πως θα αποτρέψουν μία αντίστοιχη καταστροφή φέτος. "Ο κόσμος φοβάται να μην γίνει ξανά", λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, ο οποίος παροτρύνει τους καλλιεργητές να ακούν αποκλειστικά και μόνο τις συμβουλές του Συνεταιρισμού, ο οποίος συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο και άλλους φορείς, και να μην κάνει ο κάθε καλλιεργητής αυτό που πιστεύει. Θα υπάρχουν ενημερώσεις για το πότε και το πως θα πρέπει να ραντιστούν μαζικά τα χωράφια, προκειμένου να αποφευχθεί μία καταστροφή αντίστοιχου μεγέθους και φέτος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην