fbpx «Τεχνητές» απουσίες βλέπει ο Απ. Ιωάννου στο «πέρασμα» του προϋπολογισμού της δημοτικής αρχής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ

«Τεχνητές» απουσίες βλέπει ο Απ. Ιωάννου στο «πέρασμα» του προϋπολογισμού της δημοτικής αρχής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Μαρωνείας - Σαπών
Απόστολος Ιωάννου
Ντίνος Χαριτόπουλος

Ντ. Χαριτόπουλος: «Ξέρουμε καλύτερα την πραγματικότητα των δεδομένων που επικρατούν»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ψηφίστηκαν ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών για το 2021 όπως τα εισηγήθηκαν η Εκτελεστική και η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δ. Μαρωνείας-Σαπών.

Παράλληλα όπως γίνεται γνωστό στην ίδια ανακοίνωση εγκρίθηκε η μετατροπή της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ‘Κ. Καραθεοδωρή’ Δήμου Κομοτηνής σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η συμμετοχή του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών σε αυτόν και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του. «Μια απόφαση που θα δώσει την δυνατότητα στον δήμο για την υλοποίηση αναπτυξιακών και τεχνικών έργων με γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς, έξω από τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Επιπλέον, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών ψήφισε την απαλλαγή των γονέων από την υποχρέωση καταβολής τροφείων για τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς Σαπών και Ξυλαγανής, για τη περίοδο αναστολής της λειτουργίας τους εξ αιτίας του κορωνοϊού και την έγκριση μειώσεως μισθωμάτων σχολικών κυλικείων λόγω της πανδημίας.

Τέλος, εγκρίθηκε η ένταξη μελετών του Δήμου από το  πρόγραμμα «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεση έργων των ΟΤΑ» του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».


Ντ. Χαριτόπουλος: «Δεν είχαμε διαφορές με την αντιπολίτευση»
Ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο «πέρασμα» του προϋπολογισμού.  

«Δεν είχαμε διαφορές με την αντιπολίτευση. Ο προϋπολογισμός του δήμου ήταν 15 εκατομμύρια, το τεχνικό πρόγραμμα ήταν 5. Από το τεχνικό πρόγραμμα τα 4,5 ήταν έργα και εξασφαλισμένες πιστώσεις. Από τα έργα που μπορούσαμε να διασφαλίσουμε κάποιες αλλαγές ήταν 500.000. Από τις 500.000 υπήρχαν κάποιες προτάσεις της αντιπολιτεύσεως για 20.000-30.000 χωρίς να αλλάζουν οι κωδικοί. Ήταν καλές οι προτάσεις, αλλά εμείς ξέρουμε καλύτερα την πραγματικότητα των δεδομένων που επικρατούν», δήλωσε ο κος Χαριτόπουλος.

Τόνισε, βέβαια, ότι η αντιπολίτευση έχει μια καλή πρόταση και πιο συγκεκριμένα «η αντιπολίτευση έχει μια πολύ εύλογη τοποθέτηση που την σέβομαι για την αύξηση του κωδικού στην αγροτική οδοποιία. Εμείς είχαμε 10.000 για τις δημοτικές ενότητες για την καθεμιά, να πάει 20.000-25.000. Εμείς μέσα από τις μελέτες που περάσαμε επίσης χθες από το δημοτικό συμβούλιο, θα κάνουμε πρόταση στο ‘Τρίτσης’ για 1-1,5 εκ. αγροτική οδοποιία».


Απ. Ιωάννου: «Κάποιες απουσίες θα ήταν δικαιολογημένες και κάποιες θα ήταν εντέχνως»
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Απόστολος Ιωάννου με την σειρά του μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και έκανε λόγο για «τεχνητές» απουσίες, ενώ αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έκανε η αντιπολίτευση.

«Το ουσιαστικότερο θέμα ήταν να μπορέσει η αντιπολίτευση να καταθέσει ένα τεχνικό πρόγραμμα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο, που είναι πάρα πολύ δύσκολο. Απλά κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή εάν δεν γνωρίζεις την νομοθεσία, εάν δεν γνωρίζεις το κωδικολόγιο και τα προγράμματα που έχεις την δυνατότητα να εντάξεις μέσα, να θεωρηθεί άκυρη η πρόταση και να σου αφαιρέσουν το δικαίωμα να βάλεις ψηφοφορία. Η ουσία αυτής της κίνησης ήταν να δώσουμε την δυνατότητα και την εικόνα της πραγματικότητας στον δήμαρχο ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα έχει σχεδιασμένα στο μυαλό του και κυρίως δεν μπορεί να λειτουργεί μόνος του χωρίς να υπολογίζει καθόλου την αντιπολίτευση», είπε στον πρόλογο του ο κος Ιωάννου.

Στην συνέχεια του λόγου του υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση κατέθεσε προτάσεις αλλά η δημοτική αρχή τις απέρριψε όλες. «Για κάθε πρόταση που είχαμε υπήρχε μια αιτιολογία που την αναιρούσε. Είναι δυνατόν να κάνουμε 5-7 προτάσεις και να ακυρώνονται όλες», διερωτήθηκε. Σε άλλο σημείο του λόγου του ισχυρίστηκε πως θα έπρεπε να υπάρξει διάλογος ώστε  «να δούμε ποιά είναι αυτά που μας ενώνουν, ποιά αυτά που διαφοροποιούμαστε και να φέρουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα τεχνικό που θα το ψηφίζαμε ομόφωνα. Δυστυχώς υπήρχε άρνηση από την πλευρά του δημάρχου και φτάσαμε στο σημείο να μπουν σε ψηφοφορία οι δύο προτάσεις με όλες τις συνέπειες».


Γιατί δεν πέρασε το σχέδιο της αντιπολίτευσης
Στο δημοτικό συμβούλιο παρατηρήθηκε μεγάλη απουσία δημοτικών συμβούλων. Θυμίζουμε πως η αντιπολίτευση είχε καταθέσει το δικό της τεχνικό πρόγραμμα και -θεωρητικά- είχε την πλειοψηφία για να το περάσει, πλην όμως στην πράξη αυτή δεν επετεύχθη.

Επί του θέματος ο κος Ιωάννου προχώρησε σε μια σοβαρή διαπίστωση λέγοντας ότι «οι απουσίες των συμβούλων δεν ήταν εντελώς τυχαίες. Κάποιες θα ήταν πιθανότατα δικαιολογημένες και κάποιες θα ήταν εντέχνως απουσίες, ώστε να μπορέσει να βγει το αποτέλεσμα», χωρίς να θέλει να σχολιάσει κάτι περαιτέρω. «Είναι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που πρέπει να πάρουν  την ευθύνη των έργων τους απέναντι στον κόσμο που τους στήριξε. Αυτό είναι ένα μήνυμα σε αυτούς που αποφάσισαν να μην ψηφίσουν σε αυτήν την συνεδρίαση», κατέληξε ο κος Ιωάννου. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην