fbpx Α. Ταξιλδάρης: «Η Κομοτηνή δείχνει αναγνωρισμένα ότι είναι στις πιο προσβάσιμες πόλεις της Ευρώπης»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ;

Α. Ταξιλδάρης: «Η Κομοτηνή δείχνει αναγνωρισμένα ότι είναι στις πιο προσβάσιμες πόλεις της Ευρώπης»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλέξανδρος Ταξιλδάρης
Σύλλογος Περπατώ

Ο πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα «Περπατώ» Ροδόπης μιλάει στον «Χ»

Ανδρέας Αγελαρίδης

Ανακοινώθηκαν οι έξι φιναλίστ του ευρωπαϊκού διαγωνισμού «EU Access City», εκ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Κομοτηνή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι φιναλίστ για την πιο προσβάσιμη ευρωπαϊκή πόλη (από τις 50 περίπου που δήλωσαν συμμετοχή) είναι οι εξής πόλεις: Bremerhaven, Firenze, Gdynia, Jönköping, Komotini, Poznań.

Α. Ταξιλδάρης: «Μετρήσιμα πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την δουλειά που έχει γίνει στην Κομοτηνή»

Ο «Χ» συνάντησε τον πρόεδρο του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα «Περπατώ» Ροδόπης Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, ο οποίος μίλησε γι’ αυτή την διάκριση της Κομοτηνής, καθώς αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

«Μετρήσιμα και αναγνωρισμένα πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την δουλειά που έχει γίνει τόσα χρόνια στην Κομοτηνή και την προσβασιμότητα της πόλης απέναντι στους ανθρώπους που έχουν αναπηρία. Και παλιότερα είχαμε προσπαθήσει να μπούμε στην διαδικασία να γίνουμε υποψήφια πόλη, αλλά είναι μια πάρα πολύ αυστηρή διαδικασία», δήλωσε ο κος Ταξιλδάρης.

Αυτή την φορά όμως ο Δήμος Κομοτηνής κατάφερε και πήρε μέρος στον διαγωνισμό διεκδικώντας κιόλας τον τίτλο της πιο προσβάσιμης πόλης. «Δούλεψε πάρα πολύ το γραφείο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής και αναπόφευκτα ήταν να έρθει όλη αυτή η προσπάθεια σε συνεργασία με τον σύλλογο ‘Περπατώ’. Ο σύλλογος είναι αυτός που δίνει το ερέθισμα για να γίνουν αυτές οι αλλαγές στην πόλη μας τα τελευταία 18 χρόνια. Είναι μια αναγνώριση ουσιαστική», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι άτομα με αναπηρία που επισκέπτονται από άλλες πόλεις την Κομοτηνή αναγνωρίζουν αυτή την προσβασιμότητα και μάλιστα για αυτόν τον λόγο μετακομίζουν στην Κομοτηνή σύμφωνα με τον κo Ταξιλδάρη! «Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που έχουν έρθει για λίγο καιρό και μετακομίζουν και μένουν εδώ. Η Κομοτηνή έχει το πλεονέκτημα ότι είναι επίπεδη και ότι είναι μικρή. Αλλά αυτά είναι δύο κομμάτια που από μόνα τους δεν θα έκαναν την διαφορά. Το βασικότερο είναι η στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης πριν από πάρα πολλά χρόνια που ήταν επηρεασμένη από τον τότε δήμαρχο Γιώργο Παπαδριέλλη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, κάτι που έκανε τον δήμο να γίνει πιο προσβάσιμος. Οπότε ευαισθητοποίησε τον κόσμο», τόνισε.

«Έχουμε έντονη επαφή με την διαφορετικότητα στην πόλη μας»

Ένα άλλο γεγονός που έπαιξε ρόλο στο να φτάσει η Κομοτηνή στους φιναλίστ και να διεκδικεί τον τίτλο της πιο προσβάσιμης πόλης σύμφωνα με τον κo Ταξιλδάρη είναι ότι «έχουμε έντονη επαφή με την διαφορετικότητα στην πόλη μας. Είναι η μουσουλμανική μειονότητα, είναι οι Ρομά, είναι οι Παλιννοστούντες έχουμε δηλαδή επιρροές ως τοπική κοινωνία στην διαφορετικότητα. Οπότε αποδεχόμαστε το διαφορετικό».

«Στην πόλη μας τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες πόλεις»

Υπάρχει σεβασμός όμως των πολιτών της Κομοτηνής στις δομές που προορίζονται για άτομα με αναπηρία;

«Αυτό που πραγματικά άλλαξε την λειτουργία της πόλης είναι το έργο του συλλόγου σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση όπως εκπαίδευση στα σχολεία, εκπαίδευση στην κοινωνία και να μάθουν να δέχονται την διαφορετικότητα. Όταν γίνεται αυτό αρχίζεις και αποδέχεσαι ότι υπάρχει ανάπηρος ο οποίος βγαίνει έξω, οπότε αρχίζεις και σκέφτεσαι ότι αυτός ο χώρος που είναι για τον ανάπηρο δεν θα παρκάρω εκεί. Το δεύτερο κομμάτι αφορά την ουσιαστική αστυνόμευση. Δηλαδή να τηρείται ο νόμος. Στην πόλη μας τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες πόλεις», κατέληξε ο κος Ταξιλδάρης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.