fbpx Ταξίδι στο Άγιο Όρος μέσα από τα έργα του Γιάννη Μενεσίδη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

Ταξίδι στο Άγιο Όρος μέσα από τα έργα του Γιάννη Μενεσίδη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής
Έκθεση
Ελευθέρια Θράκης

Να καλλιτεχνήσει εντός Κομοτηνής προέτρεψε τον κο Μενεσίδη ο μητροπολίτης

Διονύσης Βοργιάς

Μία έκθεση που αξίζει την προσοχή σας, είναι αυτή του Γιάννη Μενεσίδη. Με 40 έργα εμπνευσμένα από το Άγιο Όρος, ο μαθητής του σπουδαίου ζωγράφου Νικόλαου-Γαβριήλ Πεντζίκη, Γιάννης Μενεσίδης κέντρισε τα βλέμματα από την πρώτη κιόλας ημέρα. Πλήθος κόσμου βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 10 Μαΐου στα εγκαίνια της έκθεσης, που αποτελεί μία διοργάνωση της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, στο πλαίσιο των Ελευθερίων Θράκης. 


Στα εγκαίνια παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου η οποία βράβευσε τον καλλιτέχνη, ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Θέμης Τζενετίδης, ο ταξίαρχος Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. Φώτης Μάρης.
Ο μητροπολίτης εξήρε το έργο του κου Μενεσίδη τον οποίο γνωρίζει χρόνια, μιας που είναι Ξανθιώτης. "Με τον κο Μενεσίδη έχουμε συνεργαστεί κατά το παρελθόν και θεώρησα ότι είναι μία ευκαιρία να τον γνωρίσει το κοινό της Κομοτηνής, γι' αυτό και θα τον προτρέψω να καλλιτεχνήσει πράγματα της πόλεώς μας", είπε αναδεικνύοντας πως η μητρόπολη επιδόθηκε και στις εκδόσεις, εκδίδοντας σχετικό βιβλίο για την έκθεση (Αγιορείτικα Σχήματα και Χρώματα, επιμέλειας του καθηγητή Ιστορίας-Εθνολογίας ΔΠΘ Γιώργος Τσιγάρας) αλλά και πως το εξώφυλλο του περιοδικού της μητρόπολης έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης. 


Ο κος Παντελεήμων στάθηκε και στην ενεργό παρουσία της μητρόπολης στα φετινά Ελευθέρια. "Η μητρόπολη συμμετέχει φέτος με πέντε εκδηλώσεις: Ο αγώνας δρόμου το μονοπάτι της Παναγίας, η παρουσία της νέας χορωδίας του γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής που συμμετείχαν σε παράσταση, οι φίλοι Βυζαντινής Μουσικής που με ύμνους εκκλησιαστικούς έκαναν σχετική εκδήλωση, και η χορευτική εκδήλωση του Σαββάτου 12 Μαΐου όπου το χορευτικό της μητροπόλεώς μας θα χορέψει στο κέντρο της πλατείας μαζί με άλλους συλλόγου. Και φυσικά η σημερινή έκθεση καλλιτεχνημάτων του κου Μενεσίδη, επηρεασμένος από τον πνευματικό και τον πολιτιστικό πολιτισμό του Αγίου Όρους, τον αποδίδει μέσα από τα έργα του", σημείωσε αναλυτικά. 


120 ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
120 έργα για το Άγιο Όρος έχει δημιουργήσει ο συνταξιούχος Ξανθιώτης ιατρός Γιάννης Μενεσίδης, 40 εκ των οποίων - σε σινική μελάνη και τέμπερες - μπορείτε να βρείτε στην συγκεκριμένη έκθεση. Όπως μας λέει ο ίδιος, ασχολείται από τα φοιτητικά του χρόνια με τη ζωγραφική και "η έκθεση είναι αφιερωμένη στο Άγιο Όρος, είχαμε περισσότερα έργα αλλά επειδή ο χώρος είναι μικρός κάναμε μία επιλογή". Το Άγιο Όρος για τον ίδιο είναι πηγή έμπνευσης: "Πηγαίνω από το '68 στο Άγιο Όρος, όταν ήμουν νέος πήγαινα πολύ περισσότερο. Εμπνέομαι από την φύση και από τους ανθρώπους στο Άγιο Όρος".


ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Η ΕΚΘΕΣΗ
Άξιο αναφοράς είναι πως ο μητροπολίτης κος Παντελέημων αφιέρωσε την έκθεση στους φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, οι οποίοι εθελοντικά θα λειτουργήσουν την έκθεση μέχρι και την Κυριακή 20 Μαϊου και ώρες 10:00-14:00 και 17:00-21:00 καθημερινά στην μικρή αίθουσα του πρώτου ορόφου της Καπναποθήκης. 


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Επίσης άξιο αναφοράς είναι πως από οι άνθρωποι του Αγίου Όρους ενημερώθηκαν για την έκθεση, και μετέφεραν το δικό τους μήνυμα μιλώντας με κολακευτικά λόγια γι' αυτή την πρωτοβουλία. Το μήνυμα ανέγνωσε ο ιεροκήρυξ της μητρόπολης Μαρωνείας-Κομοτηνής πατέρας Βαρθολομαίος. Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο