fbpx Τα σχεδιαζόμενα διόδια της Μέστης στο επίκεντρο της συνεδρίασης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΤΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τα σχεδιαζόμενα διόδια της Μέστης στο επίκεντρο της συνεδρίασης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρήστος Μέτιος
Περιφερειακό Συμβούλιο
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τριμελής επιτροπή ανέλαβε την υποχρέωση να συντάξει υπόμνημα το οποίο θα αποσταλεί στο υπουργείο Υποδομών και μέσα σε αυτό θα εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους η κατασκευή σταθμού διοδίων στη Μέστη κρίνεται ως μη συμφέρουσα επιλογή για την περιφέρεια

Η στάση που θα κρατήσει το περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας και Θράκης στη σχεδιαζόμενη κατασκευή σταθμού διοδίων στη Μέστη, απασχόλησε μεγάλο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης του οργάνου, που ταυτόχρονα ήταν και η «πρεμιέρα» του Χρήστου Μέτιου στη θέση του περιφερειάρχη. 


Μία τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους κυρίους Πέτροβιτς, Τρέλλη και Ιωσηφίδη θα διαχειριστεί το θέμα των διοδίων της Μέστης για λογαριασμό του περιφερειακού συμβουλίου. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση στην οποία το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε μέρος της ημερήσιας διάταξης με το σώμα να εκφράζεται συλλήβδην αρνητικά. 


Η τριμελής επιτροπή ανέλαβε την υποχρέωση και την ευθύνη να συντάξει ένα υπόμνημα το οποίο θα αποσταλεί στο υπουργείο Υποδομών και τον Χρήστο Σπίρτζη και μέσα σε αυτό θα εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η κατασκευή σταθμού διοδίων στη Μέστη κρίνεται ως μη συμφέρουσα επιλογή για την περιφέρεια ΑΜ-Θ. Αναφορές θα γίνουν ενδεχομένως και στους άλλους σταθμούς διοδίων που σχεδιάζονται για την περιφέρεια μας, όμως ο βασικός είναι αυτός της Μέστης για πολλούς λόγους.


Οι λόγοι αυτοί αναλύθηκαν εκτενώς στη σύσκεψη φορέων που είχε γίνει στην Αλεξανδρούπολη στις 19 Οκτωβρίου, αλλά είχαν τεθεί και στην συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία φορέων με τον απελθόντα πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιρτσιόλα. Σε εκείνη τη συνάντηση που είχε γίνει λίγες ημέρες πριν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και την υπουργοποίηση Πιρτσιόλα, είχε εκφραστεί πρόθεση από το ΤΑΙΠΕΔ για επανεξέταση του ζητήματος, όμως εξαιτίας των αλλαγών αυτή η πρόθεση πλέον τίθεται εν αμφιβόλω. 


Το υπόμνημα που θα συντάξει η τριμελής επιτροπή θα έρθει προς ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση του που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου στην οποία θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός της περιφέρειας ΑΜ-Θ για το 2017, ωστόσο θα ψηφιστεί και το συγκεκριμένο υπόμνημα. 


Η παραπομπή της ψήφισης για την Κυριακή έγινε προκειμένου να δοθεί χρόνος στην τριμελή να συντάξει το κείμενο, που εκτός από υπόμνημα προς το υπουργείο θα αποτελέσει και ψήφισμα του οργάνου – δηλαδή έκφραση της πολιτικής του θέσης. 


Το μείζον ζήτημα είναι ότι στις 22 Νοεμβρίου ανοίγουν οι προσφορές των ενδιαφερομένων κατασκευαστικών εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό που εκπόνησε η Εγνατία Οδός Α.Ε. για την ανέγερση τεσσάρων σταθμών διοδίων, μεταξύ των οποίων και η Μέστη. Αν οι ενστάσεις της τοπικής μας κοινωνίας γίνουν δεκτές από το υπουργείο, τότε θα πρέπει ο διαγωνισμός να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί. Σημειώνεται δε, πως επειδή τα διόδια της Μέστης ήταν προαπαιτούμενο εκταμίευσης δόσης, το ισόδυναμο που προτείνεται από τους τοπικούς φορείς είναι η «μεταφορά» του στους Κήπους του Έβρου. 


ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ
Στις καλένδες παραπέμφθηκε η συζήτηση του θέματος που αφορούσε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, κατόπιν ενστάσεων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Το σώμα στην χθεσινή συνεδρίαση επρόκειτο να γνωμοδοτήσει επί του ΠΕΣΔΑ, ωστόσο ο κος Καραλίδης της Κοινωνικής Συμμαχίας πρότεινε την αναβολή της συζήτησης επειδή ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους οι σύμβουλοι για να μελετήσουν την εισήγηση δεν ήταν αρκετός, δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος. 


Η πρότασή του βρήκε πολλούς υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης και εν τέλει θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Ενώ όμως οι σύμβουλοι πρότειναν αυτά, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας ενημέρωσαν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ενημερώσει πως θέλει την γνωμοδότηση μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Οι σύμβουλοι όμως κατέληξαν ότι ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ιδιαζόντως σοβαρός και πρέπει να απασχολήσει το σώμα επισταμένα. Η δε «προθεσμίες» του υπουργείου εκτιμήθηκαν ως μέτρο πίεσης και μετατόπισης των ευθυνών του προς την αυτοδιοίκηση. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων γίνεται από τους Δήμους, οι Περιφέρειες δίνουν την έγκριση της εφαρμογής τους – δηλαδή αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. 


Έτσι λοιπόν, το Σώμα αποφάσισε ότι θα αναλάβει μεν την ευθύνη, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο όταν οι σύμβουλοι μελετήσουν πλήρως τον σχεδιασμό και καταθέσουν την ψήφο τους, όντες αρκούντως καταρτισμένοι. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πονηριές και δήθεν αφέλεια, η καθαρά διατεταγμένη υπηρεσία, ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν κάποιοι  αυτοαποκαλούμενοι εκπρόσωποι της  «τουρκικής μειονότητας» στη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης