fbpx Τα περίπτερα από την Ροδόπη στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Τα περίπτερα από την Ροδόπη στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Την ανάγκη να στηριχθεί το Δ.Π.Θ. από την κυβέρνηση μετέφερε σε τετ-α-τετ του με την υπουργό Παιδείας ο Ευρ. Στυλιανίδης, η κα Κεραμέως εγκαινίασε το περίπτερο του πανεπιστημίου Θράκης

13 επιχειρήσεις με το περίπτερο του ΕΒΕΡ, στόχος η πολυπόθητη εξωστρέφεια των προϊόντων

Διονύσης Βοργιάς

Παρούσα με εκθεσιακά περίπτερα είναι η Ροδόπη στην 84η διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, είναι μερικές από τις συμμετοχές που διακρίναμε μεταξύ άλλων. Πέρα από τις παρουσίες που αναφέρονται παρακάτω, υπήρξαν κι άλλες από την Ροδόπη, αλλά ασφαλώς η εξαντλητική καταγραφή τους θεωρείται σχεδόν αδύνατη.

Το περίπτερο του Δ.Π.Θ. εγκαινίασε η υπουργός
Το περίπτερο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εγκαινίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία ανέπτυξε επαφές με τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος. Το περίπτερο επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Κεντρικό έκθεμα του Δ.Π.Θ. είναι το μονοθέσιο όχημα τύπου φόρμουλα 1 το οποίο κατασκεύασαν φοιτητές της ομάδας Democritus Racing Team.  Με ξεχωριστό περίπτερο συμμετέχει το τμήμα Οικονομικών Επιστημών το οποίο γιόρτασε έτσι τα 20 χρόνια λειτουργίας του, παρουσιάζοντας την διαχρονική του δράση.

Στο περίπτερο του Δ.Π.Θ. βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος συνομίλησε με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Έκανε λόγο για ένα πανεπιστήμιο «έμβλημα για την Θράκη κι ευρύτερα την Περιφέρειά μας» και δήλωσε: «Στόχος μας είναι η συνδρομή των δράσεων του πανεπιστημιακού έργου και η ενίσχυση κάθε δράσης ανάδειξης και προβολής του».

Αρωγός του Δ.Π.Θ. ο Ευρ. Στυλιανίδης
Την έμπρακτη στήριξή του στο πανεπιστήμιο της περιοχής δήλωσε με την παρουσία του, καθώς και με την συνομιλία του με την υπουργό, ο βουλευτής Ροδόπης ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. Μεταφέροντας το κλίμα στο ράδιο Χρόνος 87,5fm έκανε λόγο για «προσπάθεια της νέας πρυτανικής αρχής για εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση του πανεπιστημίου μας». 

«Θέλαμε να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα ανταπόκρισης στην κίνηση που έκανε να μην προχωρήσει στην τέταρτη Νομική», είπε και στον ραδιοφωνικό αέρα και κατ’ ιδίαν στην υπουργό, από την οποία ζήτησε οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος, προσλήψεις προσωπικού και αύξηση του αριθμού των φοιτητών. Μέσα από το ράδιο Χρόνος, ο πρώην υπουργός έδωσε το στίγμα, ότι «το επόμενο διάστημα με την συνεργασία πολιτείας – Πανεπιστημίου – τοπικής κοινωνίας, θα είμαστε σε θέση να θεμελιώσουμε καινούργια έργα στο campus του ΔΠΘ. Στόχος είναι να πολλαπλασιαστεί το δυναμικό που θα επιλέγει την Κομοτηνή – να τονώσει έτσι και την τοπική οικονομία και ανάπτυξη». Τέλος, αναφορικά με τον φάκελο των νέων τμημάτων που διεκδικεί το Δημοκρίτειο, ο κος Στυλιανίδης έκανε λόγο για «ανοιχτό δίαυλο» με την υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό κο Μητσοτάκη.

13 επιχειρήσεις με το ΕΒΕΡ
Δεκατρείς είναι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν με το περίπτερο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Δεν είναι ένας μεγάλος αριθμός, τουλάχιστον όμως υπάρχει εξωστρέφεια. «Επενδύουμε στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας και την ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας που διαθέτουν», ήταν το μήνυμα που μετέφερε από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης, καλώντας όλους να επισκεφτούν το περίπτερο 3, σταντ 5, για να δουν υπηρεσίες και να γευτούν προϊόντα με την «σφραγίδα» της Ροδόπης.

Να προβάλει τα καλά, προσπαθεί η ΠΑΜ-Θ
Δικό της περίπτερο έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο οποίο προβάλλονται οι πέντε νομοί της και επιλεγμένα προϊόντα. Στα μπάνερ του περιπτέρου αναδεικνύεται η γεωγραφική θέση της ΠΑΜ-Θ, ως κόμβος. Με δήλωσή του ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος γνωστοποίησε πως «στόχος της παρουσίας μας στην 84η ΔΕΘ, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, είναι να προβάλουμε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα πλεονεκτήματά της στην παραγωγή, το εμπόριο και τον τουρισμό». Ο περιφερειάρχης και συνεργάτες του ανέπτυξαν μέχρι στιγμής συναντήσεις με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, την πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου και παραγωγικούς φορείς.

Εξωστρεφές το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής
Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και Ξάνθης επίσης συμμετέχουν στην 84η ΔΕΘ, στο περίπτερο 10 της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα βρίσκονται στο εν λόγω περίπτερο την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 από τις 16:00 έως τις 22:00, με προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ενδεικτικά, οίνοι ΠΓΕ περιοχών Αβδήρων, Αδριανής, Δράμας, Έβρου, Θάσου, Θράκη, Ίσμαρου, Καβάλας και Παγγαίου). Ελαιόλαδα ΠΓΕ Θάσου και Μάκρης, Ελιές ΠΟΠ Θρούμπα Θάσου, Πατάτα ΠΓΕ, Φασόλια Γίγαντες ΠΓΕ και Φασόλια Κοινά Μεσόσπερμα ΠΓΕ Κάτω Νευροκοπίου, Κασέρι ΠΟΠ Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, Φέτα ΠΟΠ.

Στόχος της συμμετοχής είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ασφάλεια και προστασία των αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε., καθώς και των καθεστώτων ποιότητας της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα οι Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και οι Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ).

Κινητοποίηση από τον σύλλογο εργαζομένων «Σισμανογλείου» 
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» συμμετείχε δυναμικά στις κινητοποιήσεις της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης υπερασπιζόμενος τον δημόσιο χαρακτήρα του εθνικού συστήματος υγείας. Μήνυμά του ήταν το «πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πολιτικό και κοινωνικό ξεκατίνιασμα,  με φόντο την ηθική σήψη στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο,  από πρωταγωνιστές οι οποίοι δεν τίμησαν ούτε το ρόλο που ηθοποιού-ποιώ ήθος- και αυτό έπρεπε να διδάσκου