ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ "ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ" ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Τα πάντα ανοιχτά για τη Νέα Δημοκρατία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα Δημοκρατία
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Περιφερειακή Αναγέννηση

Ανοιχτά αμφισβήτησαν ενώπιον του κόμματος 18 αντιπεριφερειάρχες -περιφερειακοί σύμβουλοι τον Χρ. Μέτιο - Πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί παρά τις δυσκολίες ο περιφερειάρχης και δηλώνει παρών

Διονύσης Βοργιάς

Τα πάντα είναι ανοιχτά για τη Νέα Δημοκρατία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής να είναι η έλλειψη σύμπνοιας και κοινής πορείας στην "γαλάζια" παράταξη της ΠΑΜ-Θ, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τα κεντρικά του κόμματος.

Συνάντηση στα κεντρικά του κόμματος
Πάνω από τρεις ώρες κράτησε η απογευματινή συνάντηση την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί 27 εκλεγμένα μέλη της Περιφερειακής Αναγέννησης υποδέχθηκε ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης και ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα Νικήτας Κακλαμάνης. Παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος ανέλαβε πριν δύο χρόνια - μετά από οριακή ενδοπαραταξιακή ψηφοφορία - μετά τον θάνατο του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη.

Παρών ήταν και ο Κώστας Ζαγναφέρης, ο μόνος "γαλάζιος" που μέχρι στιγμής έχει θέσει εαυτόν στην διεκδίκηση της ΠΑΜ-Θ, δηλώνοντας ότι θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αδιαφορώντας για το αν αυτό θα σημάνει τη διαγραφή του από τη Ν.Δ. Κανένα δεν ήταν το άμεσο πόρισμα της συνάντησης, πέραν του ότι το "μπαλάκι" πλέον - ελλείψει συναίνεσης - πέταξαν οι κ.κ. Αυγενάκης και Κακλαμάνης στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Χ" θα λάβει απόφαση αφότου συναντηθεί με τα επιτελικά στελέχη της Περιφερειακής Αναγέννησης και του χώρου της Ν.Δ. στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. 


Μετρημένα κουκιά
Όσοι αμφισβήτησαν τον Χρ. Μέτιο ήταν περισσότεροι, από όσους δεν τον στήριξαν ούτε στην προ διετίας ενδοπαραταξιακή ψηφοφορία κόντρα στον Κώστα Ζαγναφέρη. Τότε όχι μόνο οι δύο τους (που πήγαν σε δεύτερο γύρο), αλλά και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Έβρου και Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος και Δ. Πέτροβιτς είχαν θέσει υποψηφιότητα, με τον πρώτο να συστρατεύεται με τον κο Ζαγναφέρη στον δεύτερο γύρο και όσους στήριξαν τον κο Πέτροβιτς να μοιράζονται κατά το δοκούν. Τα στρατόπεδα υπήρχαν από το τότε και το παρασκηνιακό "παιχνίδι" ήταν έντονο, όπως είχε γράψει ο "Χ".

Πλέον η αμφισβήτηση ήρθε "ανοιχτά" από 18 μέλη της παράταξης, μεταξύ των οποίων και οι 5 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, ενώ τον κο Μέτιο στήριξαν οι υπόλοιποι 9, μεταξύ τους και οι σύμβουλοι της μειονότητας. Από την συνάντηση απουσίαζαν επτά περιφερειακοί σύμβουλοι, οι οποίοι όμως φαίνεται να στηρίζουν τον περιφερειάρχη. Άρα, η παράταξη είναι σπασμένη στα δύο, ή καλύτερα σε περισσότερα κομμάτια, μιας που Μαρκόπουλος και Πέτροβιτς ελλοχεύουν για να δουν πως θα κινηθούν, ενώ και ονόματα εκτός περιφερειακού συμβουλίου έχουν μπει έντονα στην συζήτηση. Παρών στην συνάντηση ήταν και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος και προ ολίγων ημερών παραιτηθείς από το κόμμα της Ν.Δ. Οντέρ Μουμίν, που δήλωσε και ενώπιον του κόμματος ότι δεν θα στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μέτιου. 


Κοινή δήλωση ..."Περιφερειακής Αναγέννησης"
Πάντως οι αντάρτες παρουσιάστηκαν ως συνεχιστές της "Περιφερειακής Αναγέννησης" και παρέδωσαν την ανακοίνωσή τους στο κόμμα. Την παρακάτω ανακοίνωση υπογράφουν ως "κοινή δήλωση αντιπεριφερειαρχών - περιφερειακών συμβούλων του ανεξάρτητου περιφερειακού αυτοδιοικητικού συνδυασμού ΑΜ-Θ Περιφερειακή Αναγέννηση": "Με στόχο την διαφύλαξη της ενότητας της παράταξής μας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, που έχει κλονιστεί τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και την διασφάλιση μιας νικηφόρας πορείας και προοπτικής στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε την σύνθεση και όχι την αντιπαράθεση (...). Δηλώνουμε πως θα αποδεχθούμε μόνο αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν εμπράκτως συναίνεση επιλογής υποψηφίου επικεφαλής περιφερειάρχη, με γνώμονα την συνολική πορεία και τις αποφάσεις του στην διαχείριση της ενότητας της παράταξής μας, στην παραγωγή έργου, αλλά και στην ευρύτερη αποδοχή του από την κοινωνία, σημεία που δεν υπάρχουν τα τελευταία δύο χρόνια".


Ενότητα θέλει το κόμμα, διάσπαση στην πραγματικότητα
Όλες οι άνω εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα το αρχικό "χρίσμα" του Κ. Μητσοτάκη να μην έχει επισημοποιηθεί, με τον πρόεδρο της ΝΔ να είναι σε δίλημμα βλέποντας της παράταξη της ΠΑΜ-Θ να διασπάται, παρά τις βεβαιώσεις Λ. Αυγενάκη, ότι διάσπαση δεν συντρέχει. "Μιλήσαμε οικογενειακά, είχαμε μια χρήσιμη και περιεκτική συζήτηση, ακούσαμε προτάσεις, προβλήματα, αντιρρήσεις, ανταλλάξαμε απόψεις", αυτά δήλωσε λίγο μετά την συνάντηση ο πολιτικός, σημειώνοντας πως "υπηρετούμε την ενότητα της παράταξης, με στόχο το καλύτερο, το πιο σωστό, το πιο χρήσιμο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Αναμένουμε την απόφαση του προέδρου μας τις επόμενες μέρες για να κάνουμε τις επόμενες κινήσεις μας".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι