fbpx Τα λάθη πληρώνονται στο Κτηματολόγιο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΑΡΚΕΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΙΤΗΣΗ

Τα λάθη πληρώνονται στο Κτηματολόγιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κτηματολόγιο
Δημήτρης Γκατζηρούλης

Ροδόπη: 31/10 λήγει η παράταση που σύμφωνα με «κύκλους» του υπουργείου θα είναι και η τελευταία

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ‘19 μπορεί κανείς να δηλώσει εμπρόθεσμα τα ακίνητά του στο Κτηματολόγιο. Υπό κτηματογράφηση τελεί το υπόλοιπο νομού Ροδόπης, που  αφορά  35  δημοτικές και τοπικές κοινότητες (συνολικά 162 οικισμοί)  μεταξύ  των  οποίων  αυτές των:  Ιάσμου, Σαπών, Ξυλαγανής,  Μαρώνειας,  Αρριανών  και  Φιλύρας. 

Σύμφωνα με «κύκλους» του υπουργείου Περιβάλλοντος αυτή θα είναι και η καταληκτική ημερομηνία, δηλαδή δεν θα δοθεί άλλη παράταση ώστε να κάνει κάποιος εμπρόθεσμη αίτηση. Αυτό σημαίνει πως ό,τι δηλωθεί από 1η Νοεμβρίου θα είναι εκπρόθεσμο και άρα εξαιρετικά πιθανό να επιβληθούν στον δηλούντα πρόστιμα.

Τα λάθη πληρώνονται
Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν ιδιοκτήτες – κυρίως οικοπέδων – σε εκατοντάδες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπου έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα κτηματογράφησης.

Γιατί; Επειδή πρέπει να πληρώσουν για τα λάθη του Κτηματολογίου. Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης. «Συνήθως επειδή ήταν τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης (ξεκίνησαν το 1996 αλλά και η 2η γενιά που ξεκίνησε το 2008)  παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα ακρίβειας στην περιγραφή των ακινήτων (όριο, σχήμα, διαστάσεις)» εξηγεί και συνεχίζει:

«Αν τα λάθη είναι σημαντικά, απαιτείται η αλλαγή στο Κτηματολόγιο των ορίων, για να μεταβιβαστεί ή να οικοδομηθεί το ακίνητο. Και αυτό κοστίζει σε χρήμα και χρόνο».

Η κίνηση στο ν. Ροδόπης
Η κίνηση στο νομό Ροδόπης είναι καλύτερη μεν σε σχέση με άλλους νομούς αλλά και πάλι υπάρχουν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν τα έχουν τακτοποιήσει, προσδοκώντας κάθε φορά σε μία νέα παράταση. Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm μίλησε επί του θέματος ο Δημήτριος Γκατζηρούλης, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, ΔΜΣ ΑΠΘ, εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που διεξάγει την κτηματογράφηση στο υπόλοιπο νομού Ροδόπης.

«Η αλήθεια είναι έχει αρχίσει και κινητοποιείται ολόκληρη η χώρα. Όπως είχαμε πει οι πολίτες από την Ροδόπη ανταποκρίθηκαν σχετικά καλύτερα από άλλες περιοχές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν μείνει πίσω στο να εκπληρώσουν», είναι το πρώτο σχόλιο του ειδικού, ο οποίος εφιστά την προσοχή: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι όσοι έχουν ακίνητα σε κάποια περιοχή ότι είναι υποχρέωσή μας να τα προφυλάξουμε για εμάς και τις επόμενες γενιές και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι η δήλωσή τους στο Κτηματολόγιο». 

Φέρεται πως έχει καλλιεργηθεί στον κόσμο μία αντίληψη ότι θα δίνονται συνεχώς παρατάσεις, ότι ακόμη κι αν κανείς δηλώσει εκπρόθεσμα …δεν θα πάθει κάτι και ότι στο κάτω – κάτω το κράτος δεν θα βάλει χέρι στα ακίνητα των ιδιωτών ακόμη κι αν αυτά δεν δηλωθούν. 

Για να προλάβουν όμως όλοι τα χειρότερα, ο κος Γκατζηρούλης χτυπάει «καμπανάκι» κινδύνου για τα διαφαινόμενα πρόστιμα και καλεί όλους όσους δεν έχουν τακτοποιήσει τις ακίνητες περιουσίες τους να το πράξουν άμεσα – και εντελώς δωρεάν – στο γραφείο Κτηματογράφησης Κομοτηνής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε