fbpx Τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες στις βιομηχανικές περιοχές επιχειρήσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ

Τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες στις βιομηχανικές περιοχές επιχειρήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΕΒΙΠΕ
Πάρης Γραβουνιώτης
ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Το παράδειγμα των βυρσοδεψείων στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, παρέθεσε ο Πάρης Γραβουνιώτης (χαρτοβιομηχανία Elina) γενικός γραμματέας του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες στις βιομηχανικές περιοχές της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ παραγωγικές επιχειρήσεις, τις αντιβαίνουσες σε βασικές διατάξεις και αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου πρακτικές της εν λόγω μονοπωλιακής επιχείρησης, καθώς και το μέλλον των βιομηχανικών πάρκων μετά τη ψήφιση του Ν.4605/2019 που θέτει τις βάσεις για ουσιαστικό λόγο των εγκατεστημένων επιχειρήσεωνστη διαχείριση και ανάπτυξη των ΒΙ.ΠΕ., αναδεικνύει δημόσια ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών. 

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα στο ΕΒΕΑ θα αναδειχθούν όλα τα παραπάνω. Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Αντώνης Μεταξάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες», στην οποία ανετέθη η νομική εκπροσώπηση επιχειρήσεων μελών του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, καθώς και ο Μανώλης Μπαλτάς διευθύνων σύμβουλος Re.De-Plan AE και επιστημονικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Μέλη του ΠΑΣΕΒΙΠΕ υπό την αιγίδα του, πρόσφατα και μετά από 5 χρόνια συσσωρευμένων υπερβολικών χρεώσεων, κατήγγειλαν απευθυνόμενα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σειρά παρανόμων κρατικών ενισχύσεων προς την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ «Είναι μια αναπόφευκτη κλιμάκωση καθώς απειλούνται επιχειρήσεις δεκαετιών με άριστη συναλλακτική συμπεριφορά και ήδη μετρούνται επιχειρήσεις όπου η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ έχει διακόψει την ύδρευση και αποχέτευση ουσιαστικά οδηγώντας τες σε κλείσιμο με απώλεια θέσεων εργασίας, φόρων και εισφορών για το Δημόσιο ενώ οι υποθέσεις ακόμα εκκρεμούν νομικά. Αποτελεί ουσιαστικά μια εκβιαστική ενέργεια και πρακτική της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ.

Η πρόσφατη διάγνωση της Πολιτείας διά στόματος του υπουργού κ. Δραγασάκη ότι «η ιδιωτικοποίηση δεν απέδωσε» ήρθε μετά από συντονισμένη ενημέρωση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ προς όλα τα πολιτικά κόμματα και θεσμούς που είναι πλέον ενήμεροι και τεθεί προ των ευθυνών τους για την κατάσταση στις ιστορικές Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας. Ο πρόσφατος Ν.4605/2019 κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση για την άρση των στρεβλώσεων και μια στέρεα βιομηχανική ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση της χώρας οφείλει, αν επιθυμεί να συμβάλλει στο στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, να προχωρήσει την ατζέντα με γνώμονα αυτούς που υλοποιούν επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας σε ένα άκρως αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και όχι αυτούς που νέμονται με μονοπωλιακούς όρους, μια κατ’ ανάθεση δραστηριότητα εις βάρος των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας».

Το παράδειγμα των βυρσοδεψείων στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, παρέθεσε ο Πάρης Γραβουνιώτης (χαρτοβιομηχανία Elina) γενικός γραμματέας του ΠΑΣΕΒΙΠΕ αναδεικνύοντας ότι αν εφαρμοζόταν η απόφαση θα πλήττονταν περίπου 100 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα στο σφράγισμα οκτώ βυρσοδεψείων στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης θα προχωρούσε αυτή την εβδομάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ύστερα από ενημέρωση της ΕΤΒΑ –που λειτουργεί τη ΒΙ.ΠΕ. – ότι δεν «παίρνει τα υγρά τους λύματα». Οι επιχειρήσεις αυτές χρωστούν συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περί τα 9 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2011-2018. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, που είναι οργανωμένες στον σύνδεσμο των εγκατεστημένων στα βιομηχανικά πάρκα της ΕΤΒΑ, είπαν αυτή την εβδομάδα στην «Κ» ότι ο λόγος διόγκωσης των οφειλών τους είναι οι υπέρμετρες χρεώσεις της θυγατρικής εταιρείας της Τραπέζης Πειραιώς και συνέκριναν τις δικές τους χρεώσεις με εκείνες των βιομηχανικών περιοχών του όμορου Κιλκίς και του Βόλου (λειτουργούν ανεξάρτητα), όπου το κόστος για τους εγκατεστημένους είναι 40% για τις ίδιες υπηρεσίες.

Μιλώντας για τη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής ο κος Γραβουνιώτης γνωστοποίησε τα παρακάτω «το 2012 διπλασιάστηκε το νερό και από τότε περιμένουμε να μας δώσουν μία απάντηση και η απάντηση που παίρνουμε είναι «αν ήσασταν στο Ηράκλειο θα το πληρώνατε 1,20». Αυτή δεν είναι λογική και δυστυχώς χαρακτηριζόμαστε κάποιοι γραφικοί, ακόμη και μπαταχτσήδες. Όμως μείναμε μετρημένοι στα δάχτυλα. Για παράδειγμα στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής δεν υπάρχει άλλη χαρτοβιομηχανία, με ποιον να συγκριθούμε;».  

Το υπόβαθρο της σημαντικότατης προβληματικής για τις εγκατεστημένες στις βιομηχανικές περιοχές της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες συγκροτούν ζωτικό τμήμα του εναπομείναντος παραγωγικού ιστού της χώρας, εν συντομία παραθέτει στο δελτίο τύπου ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ:

"Η ΕΤΒΑ ιδρύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1964. Σκοπός της ιδρύσεως της ΕΤΒΑ ήταν η υποβοήθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης της Ελλάδας μέσω μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης επενδύσεων και βιομηχανικών επιχειρήσεων. Το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία των πρώτων ΒΙ.ΠΕ., δημιουργήθηκε το 1965 με το ν.4458/65. Το 1966, ιδρύθηκε από την ΕΤΒΑ, η Ανώνυμη Εταιρεία Οργάνωσης και Εκμετάλλευσης Βιομηχανικών Περιοχών η οποία έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία των πρώτων ΒΙ.ΠΕ. της χώρας. Το 1968 ο φορέας έπαψε και επέστρεψε τις αρμοδιότητές του στην ΕΤΒΑ.Το 1979 ιδρύθηκε από την ΕΤΒΑ, η ΒΙΠ – ΕΤΒΑ Α.Ε. με σκοπό το τεχνικό σκέλος ανάπτυξης των Βιομηχανικών Περιοχών. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. ιδρύθηκε το 2002 με την απόσχιση του Κλάδου των Βιομηχανικών Περιοχών από την ΕΤΒΑ bank, κατά την εξαγορά της από τον Όμιλο Πειραιώς. Ανήκει στον Όμιλο Πειραιώς με συμμετοχή κατά 35% του Ελληνικού Δημοσίου, πλέον στο ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο).

Δυστυχώς, το τέλος του «κρατικού παρεμβατισμού», όπως εορτάστηκε τότε, καταλήγει 15 χρόνια μετά να μεταλλάσσεται σε ισχυρό μονοπώλιο που απειλεί ΜμΕ της περιφέρειας. Προστατευμένο μάλιστα με νομοθετικές διατάξεις τόσο ισχυρές ώστε οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν επανειλημμένα να αναγνωριστούν οι υπερβολικές δαπάνες που καλούνται να καλύψουν ακόμα και όταν αυτές συμπεριλαμβάνουν καταχρηστικές μονομερείς χρεώσεις ή αθεμίτως εγγυημένη κερδοφορία και εν δυνάμει παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την μονοπωλιακή ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. 

Ο Ν.3982/2011 έδωσε τη δυνατότητα να καταρτίσει η ΒΙ.ΠΕ. ΕΤΒΑ ΑΕ μονομερείς κανονισμούς λειτουργίας χωρίς να διασφαλίζεται με ουσιαστικό τρόπο η σύμφωνη γνώμη των εγκατεστημένων επιχειρήσεων που εν μέσω μιας δεινής επιχειρηματικής πραγματικότητας εκλήθησαν να συμμετάσχουν σε μια διαβούλευση χωρίς αντίκρισμα και δικλείδες ασφαλείας για συμμετοχικότητα σε ένα κοινό μέλλον. Το μέλλον που χαράχθηκε ήταν στην πράξη ένα πλαίσιο προστασίας των συμφερόντων και της κερδοφορίας μιας μοναδικής ΑΕ έναντι εκατοντάδων άλλων παραγωγικών επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας. 

Αποτέλεσμα των αποτυχημένων αποπειρών συνεννόησης έκτοτε μεμονωμένων πληγεισών επιχειρήσεων ή αποδυναμωμένων, λόγω αποβιομηχάνισης, τοπικών συνδέσμων εγκατεστημένων, ήταν να συγκροτηθεί το 2016 ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ με στόχο την ανάδειξη του δομικού αναπτυξιακού θέματος της διαχείρισης των ΒΙ.ΠΕ. από ένα μονοπώλιο."

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αδυνατεί  πολλές φορές ο μέσος και κοινός νους,  να συλλάβει τη λογική που διακατέχει ορισμένα στελέχη του Σύριζα.