fbpx Τα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού ανακαλύπτουν Ιταλοί φοιτητές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 3 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Τα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού ανακαλύπτουν Ιταλοί φοιτητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχαία Εγνατία Οδός
Αρχαιολογία
Επίσκεψη

"Διασχίζουμε το τμήμα της αρχαίας Εγνατίας από την Καβάλα ως τους Κήπους", θα μας πει η Ιταλίδα Τζούλια Μότα Τζανίν

Διονύσης Βοργιάς

Αυτοί οι Ιταλοί υλοποιούν ένα πραγματικά πρωτότυπο και περιπετειώδες εγχείρημα. Περπατούν στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, εξερευνούν, ανακαλύπτουν, προτείνουν, μορφώνονται. Πρόκειται για μία πολυσυλλεκτική ομάδα Ιταλών φοιτητών κι όχι μόνο που απαρτίζουν τον πολιτιστικό φορέα "Fuorivia" από την Πάντοβα Ιταλίας. 

Οι φοιτητές βρίσκονται αυτά τα εικοσιτετράωρα στη Ροδόπη, διανύοντας ένα ακόμη κομμάτι της Αρχαίας Εγνατίας στο πλαίσιο του "Egnatia Project". Εμείς είχαμε την χαρά να τους γνωρίσουμε το πρωί της Πέμπτης 2 Αυγούστου, σε περιήγησή τους εντός Κομοτηνής.

Πρώτα όμως είχε την καλοσύνη να μας κατατοπίσει και να κάνει την απαραίτητη διαμεσολάβηση η Ελληνοϊταλίδα, δικηγόρος, πρώην ανταποκρίτρια του ιταλικού προξενείου στην περιοχή μας Κατερίνα Βιτσίνι. "Τα παιδιά έρχονται με ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν είκοσι χρόνια περίπου από το πανεπιστήμιο της Βενετίας, με σκοπό να διασχίσουν τις αρχαίες οδούς της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα πρώτα χρόνια το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Πορτογαλία και, του χρόνου, θα φτάσει μέχρι και την Κωνσταντινούπολη", μας εξήγησε, σημειώνοντας ότι τελικός σκοπός των βιωματικών αυτών ταξιδιών "είναι η χαρτογράφηση της αρχαίας Εγνατίας Οδού", ώστε αυτή η χαρτογράφηση να αποτελέσει παράδειγμα για τους επόμενους περιπατητές, να καταγραφούν κίνδυνοι, να προταθούν βελτιώσεις και προτάσεις ανάδειξης. 

Μία Ιταλίδα μας αποστομώνει με τις γνώσεις της

Στο πλαίσιο της επίσκεψης είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με τη νεαρή πρόεδρο του "Fuorivia" Τζούλια Μότα Τζανίν. "Ξεκινήσαμε από την Καβάλα και θα φτάσουμε στους Κήπους", μας εξήγησε, αφότου πέρσι η τελευταία τους στάση ήταν στους Φιλίππους Καβάλας. Η κα Μότα Τζανίν φάνηκε να έχει μάθει εξαιρετικά τη γεωγραφία της περιοχής μέχρι στιγμής, αφού όπως μας λέει χαρακτηριστικά "μέχρι στιγμής στη διαδρομή μας έχουμε πάει από την Καβάλα στην Χρυσούπολη, μετά στους Τοξότες, μετά στον Ίασμο, μετά στην Κομοτηνή, κι ακολουθούν Σάπες, Μέστη, Μάκρη, Αλεξανδρούπολη, Φέρες και μετά στα σύνορα".

Φυσικά, σε αυτό το ταξίδι τους δεν ακολουθούν τους συμβατικούς δρόμους, αλλά βαδίζουν στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού, κι επικουρικά γνωρίζουν κι άλλα σημαντικά μνημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, από τους τόπους που διέρχονται. 

Το ταξίδι τους συνολικά είναι δεκαπενθήμερο, ενώ καθημερινά βαδίζουν περί των 20 με 30 χιλιομέτρων. Για παράδειγμα, η πρόεδρος μας προσκάλεσε να βαδίσουμε το δρομολόγιο Κομοτηνή - Σάπες, το οποίο κάνουν οι ταξιδιώτες μας, σίγουρα κεντρίζοντας τα όποια βλέμματα.

Όπως μας εξηγεί η πρόεδρος, ο πολιτιστικός σύλλογος απαρτίζεται από "φοιτητές πολεοδομικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής ή αρχαιολογίας και ιστορίας ή απλούς περιπατητές λάτρεις αυτών των διαδρομών". 

Γνωρίζοντας τις ομορφιές της Ελλάδας
Γιατί όμως επιλέχθηκε συγκεκριμένα η αρχαία Εγνατία Οδός και τί θέλουν να πετύχουν οι ταξιδιώτες; "Θέλουμε στο μέλλον να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος τουρισμός γύρω από την αρχαία Εγνατία Οδό", είναι η απάντηση της Τζούλια Μότα Τζανίν στο δεύτερο ερώτημα, ενώ αναφορικά με το πρώτο, σημειώνει: "Πριν φτάσουμε στην Εγνατία Οδό, περάσαμε από την αρχαία Οδό από τη Ρώμη στο Τρέντο Ιταλίας. Και σκεπτόμενοι ποιό θα μπορούσε να είναι το επόμενο πρόγραμμα, κοιτάξαμε ...από την άλλη μεριά της θάλασσας, κι ανακαλύψαμε την αρχαία Εγνατία Οδό, που είναι η αρχαία Εγνατία Οδός της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ένας δρόμος σημαντικός και εμπορικός, που ουσιαστικά ένωνε την Δύση με την Ανατολή". Ειδικά το τελευταίο της σχόλιο, σε συνδυασμό με την άρτια γνώση της περί θρακικής γεωγραφίας, θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για σκέψη για όλους μας, καθώς πάρα πολλοί δεν γνωρίζουν ...που βαδίζουμε.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το γεγονός ότι, με μέριμνα του Δήμου Κομοτηνής, φιλοξενούνται στο Φανάρι και, συγκεκριμένα στο κάμπινγκ. "Μας άρεσε τόσο πολύ που μερικοί ήθελαν να κάτσουμε εκεί και να μην κάνουμε ...το πρόγραμμα σήμερα", μας λέει, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από την ομορφιά του παραθαλάσσιου τοπίου.

Το χθεσινό πρόγραμμα στην Κομοτηνή
Στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Κομοτηνή, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης διοργάνωσαν επίσκεψη στον ιστορικό πυρήνα της πόλης και το Μουσείο Κομοτηνής, καθώς και ημερίδα στο Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:  Ξενάγηση στον ιστορικό πυρήνα της Κομοτηνής και κατόπιν στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Ακολούθησε ημερίδα στο

Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής με θέμα την διαδρομή της Εγνατία Οδού στην Ροδόπη και τις προεκτάσεις της σε ιστορικό, γεωστρατηγικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό επίπεδο. Το πρόγραμμα ήταν πολύ ενδιαφέρον και περιελάμβανε τις παρακάτω εισηγήσεις:

Η διαδρομή της Εγνατία Οδού στην Ροδόπη – Χρύσα Καραδήμα, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Η διαχρονική γεωστρατηγική αξία της Εγνατία Οδού – Κώστας Κατσιμίγας, αρχιτέκτονας μηχανικός. 

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Εγνατία» - Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης του ιστορικού πυρήνα της Κομοτηνής – Στέλεχος του Δήμου Κομοτηνής. Παρουσίαση του "Egnatia Project" από εκπρόσωπο του πολιτιστικού φορέα "Fuorivia".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του