fbpx Τα γραμματόσημα «του μικροσκοπίου» ταξιδεύουν!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα γραμματόσημα «του μικροσκοπίου» ταξιδεύουν!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
γραμματόσημα
ΕΛΤΑ
Αλεξανδρούπολη

Η παρουσίαση της σειράς «Επιστήμη και Τέχνη» μέσα από το μικροσκόπιο της παθολογοανατόμου και αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του ΔΠΘ Μαρίας Λαμπροπούλου

Δήμητρα Συμεωνίδου

Πέντε διαφορετικά σχέδια με τους τίτλους «Λουλούδι», «Καρδιά», «Ελάφι», «Στεφάνι» και «Πεταλούδα» περιλαμβάνει η νέα σειρά γραμματοσήμων που διέθεσαν στην αγορά τα ΕΛΤΑ πρωτοπορώντας σε παγκόσμιο επίπεδο. 


Η σειρά έχει τίτλο «Επιστήμη και Τέχνη μέσα από το μικροσκόπιο» και τα γραμματόσημα έχουν όντως βγει από το μικροσκόπιο, το οποίο ανήκει στην παθολογοανατόμο και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του ΔΠΘ Μαρία Λαμπροπούλου.

 
Η κα Λαμπροπούλου έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια για το καλλιτεχνικό πρίσμα μέσα από το οποίο «βλέπει» τους ιστούς που βάζει στο μικροσκόπιο της για βιοψία και η τέχνη της έχει αναγνωριστεί μέσα από εκθέσεις και βραβεία που έχει κατακτήσει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 


Η μετατροπή όμως ορισμένων από αυτούς τους πίνακες σε γραμματόσημα, ήταν για την ίδια τη γιατρό-καλλιτέχνη ένα στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό της και κατάφερε να κερδίσει αποσπώντας τελικά την έγκριση των ΕΛΤΑ περίπου 1,5 χρόνο αφότου είχε καταθέσει τη σχετική πρόταση. 
Η παρουσίαση της νέας σειράς με τα έργα της κας Λαμπροπούλου έγινε στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης από την πρόεδρο του ΔΣ των ΕΛΤΑ κας Ευφροσύνης Σταυράκη, η οποία ενώπιον πλήθους κόσμου που παρακολούθησε τη εκδήλωση, επεσήμανε:

«Οι εκπληκτικοί πίνακες της επιστήμονος σήμερα περνούν στην ιστορία μέσα από πέντε γραμματόσημα… Ασύλληπτη πραγματικά εικόνα, δύο πλακίδια τοποθετημένα σ’ ένα μικροσκόπιο συλλαμβάνουν τις διαδοχικές κινήσεις των κυττάρων, ακόμα κι εκείνων που πάσχουν. Δηλαδή και η ασθένεια γίνεται τέχνη, ίσως και αισιοδοξία. Είτε από την ένωση των δύο πλακιδίων, είτε από τα «σκουπίδια» που μπορεί να παρεισφρήσουν μεταξύ τους μορφώνεται ένα αποτέλεσμα που σ’ αφήνει με το στόμα ανοιχτό και την απορία μετέωρη».


Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ Μιχάλης Πιτιακούδης και ο Κοσμήτορας της Πλουμής Πασαδάκης. 


Η παρουσίαση έκλεισε με την ομιλία της ίδιας της κας Λαμπροπούλου, η οποία περιέγραψε τη διαδρομή που διήνυσαν τα έργα της έως ότου φτάσουν να γίνουν γραμματόσημα, αλλά έμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Παθολογοανατομία είναι μία ιατρική ειδικότητα που μένει στην αφάνεια παρά την μεγάλη σημασία της.

Οι παθολογοανατόμοι είναι αυτοί που εξετάζουν τους ιστούς και στην ουσία συνεργάζονται με τους θεράποντες ιατρούς για την θεραπεία των ασθενών είπε η κα Λαμπροπούλου επισημαίνοντας ότι αυτή η συλλογή των γραμματοσήμων είναι μία «ωδή στους παθολογοανατόμους» και έκλεισε ευχόμενη τα γραμματόσημα αυτά να στείλουν παντού το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης. 


Τα γραμματόσημα θα κυκλοφορούν για τα επόμενα δύο χρόνια και έχουν τυπωθεί 2.5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ άλλα έργα της περιλαμβάνονται σε φιλοτελικές συλλογές που διατίθενται από τα ΕΛΤΑ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σταμάτησε ο λόγος και άρχισε η ράβδος, με  10 διμοιρίες των ΜΑΤ και Αύρες που μετανάστευσαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να επιβάλουν την τάξη στους κατοίκους, ώστε να αποδεχθούν το σχεδιασμό της κυ