fbpx Τα «έψαλλαν» στον υφυπουργό για το νέο ασφαλιστικό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ

Τα «έψαλλαν» στον υφυπουργό για το νέο ασφαλιστικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τάσος Πετρόπουλος
Ροδόπη
Ασφαλιστικό
Επαγγελματίες
Αγρότες

Ο υφυπουργός αντιμέτωπος με την πρώτη κινητοποίηση αγροτών της Ροδόπης

Συστρατευμένοι επαγγελματίες κάθε κλάδου θεωρούν το ασφαλιστικό ως «ταφόπλακα» της επιχειρηματικότητας

Διονύσης Βοργιάς

Στον «τοίχο» έβαλαν οι επαγγελματίες Ροδόπης τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Το νέο ασφαλιστικό φαίνεται πως δεν ...ταιριάζει σε κανέναν και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ο πλέον κατάλληλος αποδέκτης παραπόνων. Η συνάντηση ξεκίνησε περί τις 12:15, και διήρκησε περίπου δύο ώρες, σε καλό κλίμα, με διάλογο μεταξύ των φορέων.


ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Αρχικά πήρε θέση ο Νίκος Αγγελίδης, πρόεδρος του ΕΒΕ. «Η πραγματικότητα είναι ζοφερή, η αγορά διαλύεται, η πολιτική που ασκείται με το ασφαλιστικό είναι αδιέξοδη. Το ασφαλιστικό διώχνει τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας ότι χάνουμε σε επιχειρηματικό περιβάλλον, κλείνουν επιχειρήσεις και τα παιδιά μας μεταναστεύουν.


Για εκμηδενισμό του κλάδου των μηχανικών, με αποχώρηση μηχανικών κι όχι προσχώρηση νέων στο επάγγελμα, αλλά και λουκέτο σε βιομηχανίες-βιοτεχνίες μίλησε, με απτά στοιχεία ο Νίκος Παπαθανασίου από το ΤΕΕ Θράκης. «Το ταμείο μας είναι το μόνο που δεν έχει κρατική χρηματοδότηση», σημείωσε.


Δε μπορούν να φοροδιαφύγουν οι φαρμακοποιοί, λέει ο Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος φαρμακοποιών Ροδόπης, καθώς τα πάντα καταγράφονται ηλεκτρονικά. «Η φοροδιαφυγή στον κλάδο μας αγγίζει το 0%, πληρώνουμε όλες τις εισφορές», τονίζει.


«Υπάρχει διαφοροποίηση προς τα πάνω. Υπάρχουν εκπτώσεις στην πρώτη 4ετία, όμως μετά πως θα επιβιώσουμε; Πρέπει να επεκταθεί η 4ετία», επισημαίνει για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης, ζητώντας παράλληλα και διευκρινίσεις για τα επικουρικά ταμεία. Ότι δεν πλήττει τον κλάδο τους το ασφαλιστικό απαντά ο υφυπουργός.


«Ο καθαρός ΦΠΑ που επιβάλλεται εξισώνει το αγαθό της δικαιοσύνης ως αγαθό ...πολυτελείας», καταγγέλλει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για είσπραξη του ΦΠΑ μέσω δικηγορικών συλλόγων, κάτι που δεν κοστίζει αλλά έχει οφέλη. Τέσσερις παραιτήσεις λόγω οικονομικής κρίσης,  επτά μήνες κινητοποιήσεων κατά των διατάξεων, έχει να δείξει ο σύλλογος.


Άνθρωπος της αγοράς ο Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, καταθέτει υπόμνημα στον υφυπουργό, γιατί «η οικονομία θέλει απλά μαθηματικά. Δυο χρόνια η δική σας κυβέρνηση και πέντε χρόνια οι προηγούμενες δεν έχουν δείξει καμιά πρόνοια για την περιοχή», τονίζει, με παραδείγματα αναφορικά με τη Βουλγαρία, με 1 ευρώ βενζίνη, αλλά και αναφορικά με τα πρόστιμα του ΙΚΑ στην περιοχή μας, που αγγίζουν τα 3εκ ευρώ αλλά δεν έχει εισπραχθεί ούτε το 20% τους.


Ο Αργύρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης, τονίζει ότι «το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή χρωστάει στην εφορία, το 60-70% δε μπορεί να ανταποκριθεί στο ασφαλιστικό, ενώ πριν από 10 χρόνια μόνο το 10% δε μπορούσε να πληρώσει».
«Από τον Οκτώβριο δεν κινείται τίποτα στην αγορά της Κομοτηνής και το 70% του τζίρου μας φεύγει στις εισφορές», καταδεικνύει βάσιμα η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κομοτηνής, Κική Κωνσταντινίδου, προτρέποντας τον υφυπουργό να κάνει μια βόλτα στην αγορά.
Για 40% πραγματική ανεργία στη Ροδόπη έκανε λόγο ο Γιώργος Χατζηαθανασίου από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, αναδεικνύοντας και την τεράστια υποβάθμιση της ΒΙ.ΠΕ.


Καίριους προβληματισμούς, πιο συνοπτικούς όμως, κατέθεσαν και οι Γιώργος Μάντζαρης, αντιπρόεδρος κτηνοτρόφων Ροδόπης, που κατέθεσε και υπόμνημα, Βασίλης Λούρμπας, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, για τον κλάδο του που πλήττεται από το ασφαλιστικό, Γιάννης Μήτσικας, μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης, ζητώντας διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό, και Θεόδωρος Σαββάκης, πρόεδρος Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης, για τις συνεχείς αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.


Ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος κράτησε σημειώσεις, απάντησε σε όλους τους ομιλητές, όμως κανείς δεν φάνηκε πλήρως ικανοποιημένος. «Συζητήσαμε εξαντλητικά για όλα τα θέματα με όλους τους εκπροσώπους. Διαπίστωσα ότι υπήρχαν αρκετές παρανοήσεις και στο τέλος, αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα, είναι μια ικανοποίηση, γιατί ξεκαθαρίστηκαν τα θέματα. Μιλάμε για πάνω από 55 εγκυκλίους, και περίπου 43 δικές μου υπουργικές αποφάσεις, γιατί πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα στη δημόσια διοίκηση σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η μεγάλη αλλαγή είναι λογικό να χρειάζεται διασαφηνίσεις», τόνισε, ενώ σημείωσε πως οι ασφαλιζόμενοι «θα δουν από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ ποιο θα είναι το ποσό που θα καταβάλλουν ως εισφορά, το οποίο για το 85% των ασφαλιζόμενων θα είναι μικρότερο από πέρσι. Μόνο δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, καλούνται να πληρώσουν περισσότερο», είπε.


Φυσικά, εμείς θα είμαστε εδώ να δούμε το πορτοφόλι μας να γεμίζει ή αδειάζει αντίστοιχα, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά, αυτός ο πολιτικός δεν θα ...ξεχάσει τις πολλές του σημειώσεις σε κάποιο ντουλάπι, σαν όλους τους προηγούμενους, αλλά θα τις μελετήσει και, στο μέτρο του εφικτού, θα τις αξιοποιήσει παραγωγικά!

 

ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΕΚΑΝΑΝ «ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Μετά από τη συνάντηση με όλους τους παραγωγικούς φορείς, ο υφυπουργός παρέμεινε στο ΕΒΕΡ, προκειμένου να συνομιλήσει με τους αγρότες. Αγρότες από όλη την περιφέρεια κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον κ. Πετρόπουλο και, για πρώτη φορά, φάνηκε να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών. Παρόντες ο Νίκος Κυριαζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής, ο Κώστας Αλεξανδρής, εκπρόσωπος αγροτών Έβρου, εκπρόσωποι από νομούς της περιφέρειας και φοροτεχνικοί, όλοι ανέδειξαν τα προβλήματα του κλάδου.


Μεγάλη διαφωνία προέκυψε αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσίασε ο υφυπουργός, βάσει των οποίων έχει γίνει ο σχεδιασμός του ασφαλιστικού για τους αγρότες, που δείχνουν ότι το 89,49%, δηλαδή 516.000 από τους 576.000 αγρότες, έχουν καθαρό εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ. Οι αγρότες τονίζουν ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και όσους ασκούν αγροτικές εργασίες όχι κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα.
«Είναι αδύνατο να φοροδιαφύγουμε και αποτελούμε ίσως το μοναδικό κλάδο που όλα πλέον γίνονται με τιμολόγια» τονίζουν οι αγρότες, που προσθέτουν ότι δεν είναι θέμα παρατάξεων αλλά θέμα σχεδιασμού και ουσίας! «Ο αγροτικός τομέας -και ο τουριστικός- στην Ελλάδα παράγει πλούτο, οι υπόλοιποι απλώς διαχειρίζονται αυτόν τον πλούτο» είναι το μεγάλο τους παράπονο.


Η συνάντηση μπορεί να έγινε σε φιλικό κλίμα, με τον υφυπουργό να ζητάει υπομνήματα, όμως αυτό δεν εμπόδισε τους αγρότες, οι οποίοι δεν είδαν καμιά δέσμευση από πλευράς υφυπουργού, να βγουν στους δρόμους της Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, κατά την απογευματινή ομιλία του υφυπουργού στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου στο ΕΒΕΡ οι αγρότες κατέφτασαν με τρακτέρ στο κέντρο, κάνοντας «πρεμιέρα» στις φετινές τους κινητοποιήσεις.


Μολονότι η ομιλία ήταν «ανοιχτή» προς το κοινό, δεν επετράπη οι είσοδος σε όλους τους αγρότες, παρά μόνο σε αντιπροσωπεία τους. Επόμενη ενέργεια για τους αγρότες του Νομού Ροδόπης είναι η συνάντηση της Κυριακής 29 Ιανουαρίου στις 18:00, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, ύστερα από την επίσκεψη του υφυπουργού.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όνειρο θερινής νυκτός για το νέο ακαδημαϊκό έτος το τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ για το Διδυμότειχο.