fbpx Τα ανθρώπινα δικαιώματα του φερόμενου ως τρομοκράτη και η νομική ομάδα από την Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Μαρτίου, 2017 - 11:00
Η ΝΟΜΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα ανθρώπινα δικαιώματα του φερόμενου ως τρομοκράτη και η νομική ομάδα από την Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Νομική
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η ομάδα από την Κομοτηνή επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην τελική φάση ως μία από τις 20 καλύτερες ομάδες επί συνολικά 95 υποψηφιοτήτων από ισάριθμες Νομικές Σχολές από 35 κράτη μέλη του  Συμβουλίου της Ευρώπης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η ατομική προσφυγή ενός ατόμου που κατηγορούταν για πράξεις τρομοκρατίας και κατά την αίτηση του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέβαλε τα δεδομένα ότι κατά την διάρκεια της ανάκρισής του υπεβλήθη σε βασανιστήρια, ότι δεν είχε δίκαιη δίκη, ότι είχε υποβληθεί σε παράνομη παρακολούθηση της δραστηριότητάς του και ότι απειλούνταν με την έκδοσή του.


Η παραπάνω δύσκολη και επίκαιρη υπόθεση απασχόλησε τετραμελής νομική ομάδα από την Κομοτηνή σε μία εικονική δίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο το  τετραήμερο 13 έως 16 Φεβρουαρίου 2017. Συγκεκριμένα η ομάδα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  συμμετείχε με τους φοιτητές Ειρήνη Γερογιάννη – Κελαϊδίτου (3ο έτος), Σωτήρη Ιωαννίδη (3ο έτος), Παντελή Μπράτη (4ο έτος), Σοφία Παπαδήμα (τελειόφοιτη), υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα Γιώργου Θεοδόση, στην τελική φάση του Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για τα  Ανθρώπινα Δικαιώματα (European Human Rights Moot Court Competition) που οργανώθηκε από την ELSA International στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. 


Η συμμετοχή σ’ αυτόν τον Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης αποτελεί σημαντικότατη διάκριση για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου μας, αφού η ομάδα επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην τελική φάση ως μία από τις 20 καλύτερες ομάδες επί  συνολικά 95 υποψηφιοτήτων από ισάριθμες Νομικές Σχολές από 35 κράτη μέλη του  Συμβουλίου της Ευρώπης. Η μοναδική δε εμπειρία που τα μέλη της ομάδας απεκόμισαν από τη συμμετοχή και την αγόρευση ενώπιον του ΕΔΑΔ θα τους  συνοδεύει σε όλη τους την επαγγελματική σταδιοδρομία. 


Για καταπληκτική εμπειρία μίλησε στον «Χ» ο τεταρτοετής φοιτητής και μέλος της παραπάνω ομάδας Παντελής Μπράτης, αναφέροντας τα παρακάτω: «Είναι πάρα πολύ χρήσιμο να έρχεσαι σε επαφή με φοιτητές από πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες νομικές σχολές, διότι έχεις την δυνατότητα να ανταλλάξεις ιδέες και να κάνεις έναν διάλογο πολύ υψηλού επιπέδου και νομικού επιπέδου. Η δυσκολία είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται στα αγγλικά, η οποία δεν είναι η μητρική γλώσσα των περισσότερων συμμετεχόντων και φυσικά είναι πολύ χρήσιμο το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των παρουσιάσεων και της προφορικής διαδικασίας δέχεσαι ερωτήσεις από πραγματικούς δικαστές του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, από δικηγόρους, από ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα και όλο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και μια πάρα πολύ ωφέλιμη εμπειρία και εφόδιο για το μέλλον». 


Ο νεαρός φοιτητής, μετά την εμπειρία αυτή, κάνει σχέδια για το μέλλον. «Θέλω να ολοκληρώσω το προπτυχιακό μου στην νομική και μετά σίγουρα θα με ενδιέφερε κάποιο μεταπτυχιακό, όπως και η άσκηση, γιατί είναι πάρα πολύ καλό να ερχόμαστε σε επαφή και με την πράξη. Άλλωστε κάποια πράγματα τα μαθαίνουμε αλλιώς στην θεωρία και στην πράξη καλούμαστε να τα εφαρμόσουμε κάπως διαφορετικά. Δεν έχω καταλήξει αν θα παραμείνω στην Ελλάδα ή αν θα κυνηγήσω μια ευκαιρία στο εξωτερικό. 


Αυτό είναι κάτι που δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Όμως ο κλάδος της νομικής και τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεκριμένα είναι κάτι που με ενδιαφέρει και θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό και στο μέλλον».    

 
ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΟ 2015 Η ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΠΘ
Η ευρωπαϊκή εικονική δίκη δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια δίκη που διεξάγεται στην Ευρώπη με πρωτοβουλία, διοργάνωση και εποπτεία της ELSA International και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης συμμετέχει σταθερά από το 2015. Όπως μας ενημερώνει ο Βασίλης Ζιώγας προπτυχιακός φοιτητής στο 4Ο  έτος των σπουδών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και γενικός γραμματέας του τοπικού παραρτήματος ELSA Κομοτηνής «ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δυο φάσεις. 


Συμμετέχουν σταθερά ομάδες από 30 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο. Η υπόθεση στην οποία καλούνται να δουλέψουν είναι η υπόθεση επίλυσης διαφοράς ενώπιων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. Είναι μια φανταστική υπόθεση την οποία καταρτίζουν οι ειδικοί πάνω στον κλάδο Δικαίου και άλλοτε αφορά είτε εικονική διαφορά μεταξύ φανταστικών κρατών, είτε μεταξύ ενός ιδιώτη και ενός φανταστικού κράτους. 


Η προετοιμασία της ομάδος συνίσταται σε δυο στάδια, το πρώτο στάδιο είναι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και αφορά την προετοιμασία του γραπτού, του δικογράφου που υποβάλλεται για αξιολόγηση στη διοργάνωση του διαγωνισμού και ένα μήνα περίπου στα μέσα του Ιανουαρίου βγαίνει η επιλογή των 20 ομάδων, που καλούνται να μεταβούν στο Στρασβούργο για να διαγωνιστούν και στην επ’ ακροατηρίου διαδικασία. Η ομάδα της Κομοτηνής ήταν στην εικοσάδα που είναι από μόνο του μια μεγάλη διάκριση ανεξαρτήτου τελικής κατάρτισης».


Αρωγοί στην φετινή συμμετοχή της τετραμελούς ομάδας από τη Νομική Σχολή στην εικονική δίκη ήταν το ίδιο το πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΔΠΘ και οι εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε