ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σύσσωμος ο Δήμος Ιάσμου κατά του λουκέτου στην Εθνική Τράπεζα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοτικό Συμβούλιο
Δήμος Ιάσμου
Εθνική Τράπεζα

Ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα, "το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί περίπου 20.000 κατοίκους" διαπιστώνεται μεταξύ άλλων

Διονύσης Βοργιάς

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιάσμου, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου, παραβρέθηκε ο "Χ", προκειμένου να καταγράψει το ψήφισμα σχετικά με μείζον ζήτημα της Εθνικής Τράπεζας. Όπως στις Σάπες έτσι και στον Ίασμο, ο σχεδιασμός της διοίκησης της Εθνικής φαίνεται πως εμπεριέχει να τεθούν τα τοπικά καταστήματα σε αναστολή λειτουργίας - ουσιαστικά σε επ' αορίστον λουκέτο - γι' αυτό και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν.

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιάσμου εκτάκτως και προ ημερησίας διάταξης τέθηκε προς συζήτηση προταθέν ψήφισμα αναφορικά με το ζήτημα. Το ψήφισμα που προτάθηκε και έγινε δεκτό με μικρές τροποποιήσεις, έχει ως εξής:

"Το Δημοτικό Συμβούλιο διαφωνεί κάθετα και κατηγορηματικά με την απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας ενός ιστορικού τραπεζικού καταστήματος του Δήμου του υποκαταστήματος στον Ίασμο. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί περίπου 20.000 κατοίκους του Δήμου Ιάσμου και πολιτών από γειτονικούς οικισμούς όμορων Δήμων. Το κλείσιμο του υποκαταστήματος έχει ως συνέπεια οι κάτοικοι της περιοχής και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι να είναι αναγκασμένοι να διανύσουν 30 χιλιόμετρα περίπου κάτω από αντίξοες τον χειμώνα συνθήκες για να κάνουν κάποια τραπεζική συναλλαγή. Ο τερματισμός λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Ίασμο ενδέχεται να πλήξει την ίδια την Τράπεζα πέραν της τοπικής κοινωνίας. Στον Ίασμο  λειτουργεί υποκατάστημα ενός εξίσου μεγάλου τραπεζικού ομίλου, αρκετοί θα στραφούν σε αυτό προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία της μεταφοράς και της μεγάλης αναμονής στα καταστήματα των γειτονικών πόλεων (Κομοτηνής και Ξάνθης). Θεωρούμε πως η απόφασή σας αυτή είναι εντελώς λανθασμένη και έχει ληφθεί χωρίς να υπολογιστούν όλες οι παράμετροι, που άπτονται της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, της εξυπηρέτησης των πολιτών και των ξένων".

Τα αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

"Ζητά από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του στον Ίασμο. Απαιτεί από την κυβέρνηση την στήριξη του Δήμου Ιάσμου στην βάση των προτάσεων των τοπικών φορέων με στόχο την κοινωνικο-οικονομική του ανάκαμψη, την δημοσιονομική του τόνωση και την δημογραφική του ανάσχεση πριν είναι πλέον πολύ αργά".

Μάλιστα, κατά την απόφαση, αν δεν συμμορφωθεί η Εθνική Τράπεζα, προαναγγέλλονται δυναμικές κινητοποιήσεις με το σύνολο των τοπικών φορέων συστρατευμένων. Θέση κατά την συζήτηση πήραν και οι τρεις παρατάξεις, συνομολογώντας την ανάγκη να παραμείνει το υποκατάστημα ανοιχτό.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ιάσμου συμφωνήθηκε να σταλεί στην διοίκηση της ΕΤΕ, στους βουλευτές του νομού, στην μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, σε περιφερειακούς και τοπικούς φορείς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από το τέλος του 18, που υποτίθεται θα είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και θα εφαρμόζονταν ο νόμος Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά και ο ΕΦΚΑ παίζει κρυφτούλι κ