fbpx Συνεργασίες για το καλό του τόπου, ζήτησε ο Χρήστος Μέτιος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜ-Θ

Συνεργασίες για το καλό του τόπου, ζήτησε ο Χρήστος Μέτιος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρήστος Μέτιος
Περιφερειακό Συμβούλιο
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Μπροστά σε πλήθος κόσμου, ο περιφερειάρχης έτεινε χέρι συνεργασίας και είπε ότι ήδη έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση 

Διονύσης Βοργιάς

Συνεργασίες προκειμένου να δημιουργηθεί η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία που θα εκπροσωπεί τους πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την επόμενη τετραετία, ζήτησε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 30 Αυγούστου έλαβε χώρα η ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Γεώργιος Παυλίδης», στην έδρα της ΠΑΜ-Θ την Κομοτηνή.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. Μετέφερε τις ευχές των μητροπόλεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη (…) να μας οδηγήσετε στην ανάπτυξη όχι μόνο μέσα από τα έργα, αλλά και μέσα από την ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Εκκλησία θα είναι δίπλα σας συνεργαζόμενη αρμονικά». Την συνεδρίαση συντόνισε η απερχόμενη πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ελένη Δημούδη. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο, το Κοράνι ή έδωσαν πολιτικό όρκο.

Η νέα σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου
Εκεί, μπροστά σε πλήθος κόσμου, πολιτικών και αυτοδιοικητικών της περιοχής, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, μητροπολιτών και εκπροσώπων των θρησκειών της περιοχής, ορκίστηκε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και οι 51 νέοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Πρόκειται για τους: Πέτροβιτς Δημήτριο, Τσαλικίδης  Νικόλαος, Ταπατζάς Εμμανουήλ, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Πατακάκης Ανάργυρος, Γαλάνης Βασίλειος, Ιμάμογλου Τζιχάν, Ευφραιμίδης Νικόλαος, Καζάκου – Βρούζου Τριανταφυλλιά, Τσώνης Αθανάσιος, Βουρβουκέλης Οδυσσέας, Παπαεμμανουήλ Γρηγόριος, Χατζηγκενέ Ιρφάν, Κουρτίδης Κωνσταντίνος, Πολυμέρου Μαρία, Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, Κατσιμίγας Κωνσταντίνος, Αντωνιάδης Κωνσταντίνος, Χατζηπέμου Χρήστος, Παπαθεοδώρου Χρήστος, Μαχμούτ Σερκάν, Ιμπράμ Αχμέτ, Κουράκ Ριτβάν, Βενετίδης Κωνσταντίνος, Αργυρίου Νικόλαος, Γαλανόπουλος Δημήτριος, Λυμπεράκης Δημήτριος, Δελησταμάτης Βασίλειος, Σιμιτσής Κωνσταντίνος, Πολίτης Αλέξιος, Γρανάς Αρχέλαος, Ναλμπάντης  Κωνσταντίνος, Ζιμπίδης Γεώργιος, Τοψίδης Χριστόδουλος, Ζαμπουνίδης Ιωάννης, Μαρκόπουλος Θεόδωρος, Δόντσος Δημήτριος, Γάκης Χρήστος, Παπατολίδης Δημήτρης, Ιωσηφίδης Αλέξανδρος, Στεφανίδης Ιωάννης, Βαβίας Σταύρος, Συμεωνίδης Θεόδωρος, Αμοιρίδης Μιχαήλ, Νικολαΐδης Ελευθέριος, Βουλγαρίδης  Νικόλαος, Βέργας Γεώργιος, Εξακουστός Κωνσταντίνος, Περεντίδης Θεόδωρος, Μωυσιάδης  Αριστείδης, Καραγιώργης Ανδρέας. 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι χωρισμένοι ως εξής: 17 συν ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», 16 μεταξύ τους ο επικεφαλής Χριστόδουλος Τοψίδης «Περιφερειακή Σύνθεση», 6 μεταξύ τους ο επικεφαλής Κώστας Κατσιμίγας «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», 5 μεταξύ τους ο επικεφαλής Κωστής Σιμιτσής «Περιφέρεια σε Δράση», 3 μεταξύ τους ο επικεφαλής Δημήτρης Παπατολίδης «Λαϊκή Συσπείρωση», 3 μεταξύ τους ο επικεφαλής Ελευθέριος Νικολαϊδης «Πατριωτική Αυγή», 1 ο επικεφαλής Θόδωρος Περεντίδης «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», 1 ο επικεφαλής Ανδρέας Καραγιώργης «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση».

Αυτά είπε ο Χρήστος Μέτιος
Για μία μέρα «χαράς, τιμής, αλλά κυρίως ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τον τόπο», είπε ο Χρήστος Μέτιος στην ομιλία του. Αναφέρθηκε σε έναν τόπο ευλογημένο, ο οποίος – σύμφωνα με τον ίδιο – ήταν άλλοτε απομονωμένος από το κέντρο και δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την διασυνοριακότητά του, ενώ πλέον, σταδιακά, αποτελεί «γέφυρα χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων». Αναφερόμενος στην τρίτη θητεία του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, έκανε λόγο για «νέες δυνατότητες (…) μας έδωσε την δυνατότητα να αποφασίζουμε οι ίδιοι τι ανάπτυξη θέλουμε. Το στοίχημα είναι όχι μόνο να απορροφούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά να επιλέγουμε έργα και δράσεις που θα φέρουν ανάπτυξη».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του μίλησε για το όραμά του για την ΠΑΜ-Θ. «Η ΑΜ-Θ μπορεί να αναβαθμίσει την θέση της στον χάρτη του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών. Με σχέδιο και προγραμματισμό να αποτελέσει μία περιφέρεια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη.

Να πετύχει τους στόχους της ανάπτυξης και της ευημερίας, θα στηρίζει τους πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη, θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον, θα προστατεύει και θα αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, θα είναι κέντρο διασυνοριακής συνεργασίας και ανταλλαγών. Μια Περιφέρεια πέρασμα, αλλά ταυτόχρονα προορισμό». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΠΑΜ-Θ θα συνεχίσει στα βήματα του αναπτυξιακού σχεδίου των τελευταίων ετών, στο οποίο θα βρει σύμμαχο το νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο δήλωσε ο περιφερειάρχης ότι βρίσκεται σε διαρκείς επαφές, καθώς και με όλα τα πολιτικά κόμματα, βουλευτές, δημάρχους και φορείς της ΠΑΜ-Θ.

Ο Χρήστος Μέτιος ολοκλήρωσε το λόγο με ιδιαίτερη αναφορά στις συνεργασίες. «Η λέξη ‘κλειδί’ για εμάς είναι ‘συνεργασία’. Κι αυτό είναι μία ξεκάθαρη πολιτική μας επιλογή. Συζητάμε, ξεπερνάμε αντιθέσεις και διαφωνίες, βρίσκουμε σημεία σύγκλισης και πετυχαίνουμε ευρείες συναινέσεις για να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Περιφέρειάς μας. Ήδη έχουμε κάνει βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, που είναι ανοιχτός σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό της περιφέρειας και των πολιτών», κατέληξε.

Η δήλωση Χριστόδουλου Τοψίδη
Ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» προσερχόμενος στην τελετή της ορκωμοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε όλοι εδώ, όχι για κάποιον άλλο λόγο αλλά για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν τις περιοχές της και στην ικανοποίηση των ζωτικών αναγκών των συμπολιτών μας.

Είναι ίσως αυτονόητο αλλά νιώθω την ανάγκη να το τονίσω γιατί τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε να εξυφαίνεται μπροστά μας ένα ‘παζάρι’, όχι για τις αναπτυξιακές ανάγκες της ΑΜΘ αλλά για την κατάληψη θέσεων, την ικανοποίηση φιλοδοξιών και για την οβιδιακή μετατροπή μέρους της αντιπολίτευσης σε ακραία συμπολίτευση και την μαγική μετατροπή της μειοψηφίας σε κάτι που πάει να παρουσιαστεί, χωρίς να είναι, ως πλειοψηφία. Το θλιβερό είναι ότι λείπει κάθε συζήτηση για ανάπτυξη, αντιμετώπιση προβλημάτων, στοχοθεσία, χρονοδιαγράμματα, αξιολόγηση και προγραμματική σύγκλιση. Είναι λάθος αυτό που συμβαίνει και μας ανησυχεί !

Δικό μας πρόταγμα είναι να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων που αφορούν τον πολίτη. Δική μας προτεραιότητα είναι να υποκαταστήσουμε, σταδιακά, την διαχείριση της καθημερινότητας με την δρομολόγηση και την επίτευξη αναπτυξιακών στόχων.

Επιζητούμε να καταστήσουμε, με κάθε τρόπο και από κάθε θέση, την Περιφέρεια ΑΜΘ, μία αυτοδιοικητική οντότητα άμεση και χρήσιμη στον πολίτη, με βάση της αρχές της δημοκρατίας, της χρηστής διοίκησης και των ευρωπαϊκών προτύπων και δυνατοτήτων. Στα πλαίσια αυτά θα λειτουργήσει η παράταξή μας, μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εποικοδομητικά αλλά και χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας». Ο κος Τοψίδης καταληκτικά διευκρίνισε πως η παράταξή του είναι και παραμένει «συνειδητά ανεξάρτητη».

Δημήτρης Χαρίτου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τις βάσεις ώστε να μπει η Περιφέρεια σε τροχιά ανάπτυξης»
Στην ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρέστη ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου. Ο βουλευτής Ροδόπης σε δήλωσή του εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στο νέο περιφερειάρχη και σε όλους τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους.

Τους ευχήθηκε να έχουν μία παραγωγική, δημιουργική και αποτελεσματική θητεία προς όφελος των πολιτών της ΑΜ-Θ και είπε αναλυτικότερα: «στο περιφερειακό συμβούλιο έχουν μπροστά τους έχουν ένα πολύ καθαρό διάδρομο χωρίς τα εμπόδια των μνημονίων, σε σταθερό οικονομικό έδαφος, με θετικούς δείκτες ανάπτυξης. Έχουν θεσμοθετημένους πόρους, ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Και φυσικά έχουν ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο λειτουργίας, που παρά τη νόθευση που επιχειρήθηκε, εξακολουθεί και ζητάει από όλους διάλογο, συναινέσεις και συνεργασίες».  

Ο βουλευτής Ροδόπης τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα στον περιφερειάρχη και στους περιφερειακούς συμβούλους σε κάθε πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα αξιοποιεί τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές της, ώστε να μπει σε μία διαφορετική τροχιά ανάπτυξης ξεφεύγοντας από τις τελευταίες θέσεις στις οποίες βρίσκεται σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ