fbpx Συνεδρίαση-παρωδία στο Περιφερειακό Συμβούλιο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 25 Αυγούστου, 2020 - 10:00
ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Συνεδρίαση-παρωδία στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφερειακό Συμβούλιο
Περιφέρεια ΑΜΘ

Πως η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων έβαλε «φωτιά» στην αίθουσα

Διονύσης Βοργιάς

Το επίπεδο συνεδριάσεων κατρακυλά μήνα με τον μήνα ολοένα και περισσότερο στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου ανέδειξε με τον πιο εύσχημο τρόπο, ότι οι παρατάξεις αναλώνονται σε ζητήματα περισσότερο επικοινωνιακά, παρά ουσιαστικά.

Έτσι λοιπόν, χρειάστηκαν σχεδόν δύο ώρες συνεδρίασης και δύο διακοπές προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στην αίθουσα, ώστε εν τέλει το Σώμα… να μην συγκροτήσει την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων. Εκ προοιμίου καταγράφεται πως η επίμαχη Επιτροπή δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία γνωμοδοτική επιτροπή, δίχως σημαντικό «χαρτοφυλάκιο».

Ο Κουρτίδης, η Καζάκου και το νομικό διφορούμενο
Στην υπό σύσταση Επιτροπή έχουν εκπροσώπηση μία σειρά από φορείς, ενώ ο πρόεδρος ορίζεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την εισήγηση ως πρόεδρος ορίζεται αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης ή εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος (ή περιφερειακός σύμβουλος). Η αναφορά «ή περιφερειακός σύμβουλος» δεν έγινε στην πρώτη εισήγηση που ακούστηκε, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χριστόδουλο Τοψίδη να κατηγορεί τη διοίκηση για παραποίηση της εισήγησης.

Η διοικούσα παράταξη του Χρήστου Μέτιου ανέγνωσε το «ή» όχι ως διαζευκτικό, αλλά όπως είπε ο περιφερειάρχης, ως εξής: «Έχει οριστεί εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος ο Κώστας Κουρτίδης γι’ αυτά τα θέματα οπότε δεν μπορεί να είναι περιφερειακός σύμβουλος». Δηλαδή, υποστήριξε ότι το «ή» είναι εξαντλητικό, θέση στην οποία διαφώνησε κάθετα ο Χριστόδουλος Τοψίδης.

Αφότου παρατήρησε πως «όλοι οι φορείς προτείνουν μόνο γυναίκες», κατηγόρησε τη διοίκηση της ΠΑΜΘ ότι δεν επιλέγει γυναίκα περιφερειακή σύμβουλο, καθώς οι μοναδικές δύο εκλεγμένες σε όλο το Σώμα ανήκουν στην παράταξή του. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το «ή» είναι διαζευκτικό, δηλαδή το Σώμα μπορεί να ψηφίσει περιφερειακό/ή σύμβουλο για την θέση του/της προέδρου.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης πρότεινε για πρόεδρο τη Φελίνα Καζάκου, με τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστα Κατσιμίγα να βρίσκει «βάση» στο επιχείρημα, ότι δηλαδή μία Επιτροπή Ισότητας των Φύλων πρέπει να έχει ως πρόεδρό της μία γυναίκα.

Ο Χρήστος Μέτιος απάντησε ότι «η Επιτροπή πρέπει να έχει 30% άντρες, δεν μπορεί να είναι μόνο γυναίκες» και επέμεινε στο ότι ο κος Κουρτίδης -ως εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος- πληροί τα εξαντλητικά κριτήρια της θέσης, «οπότε δεν μπορεί να είναι περιφερειακός σύμβουλος (πρόεδρος στην επιτροπή)» υποστήριξε.

Εν μέσω ιαχών και αντιδράσεων τοποθετήθηκε κι η κα Καζάκου, παρατηρώντας πως «η εικόνα του περιφερειακού συμβουλίου δεν τιμάει κανέναν» και χαρακτηρίζοντας «άδικο οι γυναίκες να μην συμμετέχουν στα αντίστοιχα όργανα». Η περιφερειακή σύμβουλος κάλεσε τον περιφερειάρχη «να αξιολογήσει ξανά την εγκύκλιο που έχει έρθει από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου γίνεται σαφέστατη αναφορικά ότι (δύναται να) ορίζεται (ως πρόεδρος στην επιτροπή) και περιφερειακός/ή σύμβουλος».

«Όχι» της Αντιπολίτευσης – «μπαρούτι» στην αίθουσα
Εμμένοντας στην άποψή της ότι απλή περιφερειακή σύμβουλος δεν μπορεί να οριστεί ως πρόεδρος, καθώς υπάρχει ορισμένος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, η Διοίκηση κατέβασε αυτούσια την πρότασή της για σύσταση της Επιτροπής υπό την προεδρεία του κου Κουρτίδη, σε ψηφοφορία. «Παραποιείτε την εισήγηση», επέμεινε προ της ψηφοφορίας ο κος Τοψίδης.

Το Σώμα απεφάνθη με 22 «ναι» και 23 «όχι» κατά της σύστασης της Επιτροπής, με τη συνεδρίαση να έχει διακοπεί ήδη δύο φορές λόγω φωνών στην αίθουσα!

Ακόμη και μετά τη δεύτερη διακοπή πάντως, κι ενώ το κλίμα φάνταζε να ηρεμεί, τα πάντα ανατράπηκαν, όταν ο Πρόεδρος του Σώματος έκανε γνωστό ότι μετά την απόρριψη της πρότασης της Διοίκησης, η Επιτροπή δεν συστήνεται και το Σώμα προχωράει στη συζήτηση του δεύτερου θέματος.

Η Αντιπολίτευση υποστήριξε ότι πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση σύστασης της Επιτροπής με πρόεδρο την Φελίνα Καζάκου, με την ίδια να ωρύεται προς τον Πρόεδρο του Σώματος «είστε λάθος, είστε αδιάβαστοι. Υπάρχουν Περιφέρειες που έχουν ορίσει γυναίκες περιφερειακές συμβούλους» και τον Πρόεδρο ν’ απαντά «σύμφωνα με τη διευκρινιστική από τη νομική υπηρεσία (που ήρθε δια τηλεφωνήματος), η πρόταση Τοψίδη δεν πληροί τους όρους νομιμότητας».

«Το τι είναι νόμιμο θα το κρίνουν τα αρμόδια όργανα, όχι εσείς», συνομολόγησαν οι Χατζηπέμου-Καζάκου, με τον κο Τοψίδη να κατηγορεί τη Διοίκηση για το ότι «θα είμαστε η μοναδική Περιφέρεια χωρίς Επιτροπή Ισότητας» και τον κο Μέτιο να απαντά «εσείς καταψηφίσατε!».

Διυλίζοντας τον κώνωπα
Κατ’ αυτό τον τρόπο, το Περιφερειακό Συμβούλιο αναλώθηκε δύο ώρες σε ένα ζήτημα μη αποφασιστικού χαρακτήρα, με τις παρατάξεις ένθεν κακείθεν να προτάσσουν περισσότερο το ‘γόητρο’ νίκης σε μία ψηφοφορία, παρά την ουσία των πραγμάτων.

Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο της σχεδόν δίωρης συζήτησης, ακούστηκαν και καταγράφηκαν μία σειρά απόψεων περί της ισότητας των φύλων που δεν τιμούν κανένα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο