ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Συναντήσεις ...αλλά όχι με όλους του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Ελένη Λαφτσή
ΣΥΡΙΖΑ

Τα προβλήματα των παραγωγών της περιοχής έθιξε η Ελένη Λαφτσή, δεν έλαβαν πρόσκληση από τον υπουργό οι πρόεδροι Καπνοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων Ροδόπης

Τετ-α-τετ με αλιείς στο Φανάρι, διαβασμένος στα αιτήματα που έθεσε ο Κώστας Διαμαντάκης φάνηκε ο υπουργός

Διονύσης Βοργιάς

Διαβασμένος γύρω από τα ζητήματα της περιοχής, αλλά χωρίς να γνωστοποιήσει σε όλους την επίσκεψή του, βρέθηκε στην Θράκη τα περασμένα εικοσιτετράωρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Ο υπουργός ανέπτυξε επαφές στο Φανάρι με τους τοπικούς αλιείς και σε οικισμούς της Ροδόπης με καπνοπαραγωγούς και βαμβακοπαραγωγούς, συνοδευόμενος από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκη Χαρίτου και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Βλάση Τσιόγκα, μεταξύ άλλων.

Συναντήσεις ...αλλά όχι με όλους
Σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνει ο "Χ" από το υπουργείο, ο κος Αραχωβίτης συνάντησε διαδοχικά καπνοπαραγωγούς σε χωριά, εκπροσώπους καλλιεργητών και αλιέων. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν τα προβλήματα της περασμένης χρονιάς στις καλλιέργειες καπνού και βάμβακος, όπου, παρά την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και τη μείωση του πλαφόν στη συνδεδεμένη ενίσχυση αντίστοιχα, η μείωση του εισοδήματος των παραγωγών ήταν μεγάλη.

Μπορεί ο κος Αραχωβίτης να ανέπτυξε κάποιες επαφές, δεν συνάντησε όμως τους δύο εκπροσώπους των κλάδων που πονούν περισσότερο από κάθε άλλο φέτος, δηλαδή τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ροδόπης. 

Οι δύο πρόεδροι Εσάτ Χουσεΐν και Σάκης Κοσουτζής αντίστοιχα, όπως γνωστοποιούν στον "Χ", δεν έλαβαν επίσημη πρόσκληση από τον υπουργό, κάτι το οποίο τους στεναχώρησε. Καλούμε τον υπουργό τόσες φορές όλους αυτούς τους μήνες να έρθει στη Ροδόπη και στην ακριτική Θράκη να δει από κοντά τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, και  τη μία φορά που ήρθε ούτε που μας κάλεσε να συναντηθούμε..., λέει ο Σάκης Κοσουτζής. Θυμίζει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών είχε ταξιδέψει μέχρι την Αθήνα για να συναντήσει τον υπουργό, ο Εσάτ Χουσεΐν, ο οποίος ανέμενε μία επίσημη πρόσκληση για να επισκεφτούν από κοινού με τον υπουργό χωριά με καπνοπαραγωγούς. Ο υπουργός πήγε μόνος του και ανακοίνωσε ότι άκουσε τα προβλήματα των παραγωγών, λέει ο Εσάτ Χουσεΐν.

Τι είπε για τους παραγωγούς ο Αλέξης Τσίρας
Την οικονομική ενίσχυση de minimis σε κτηνοτρόφους και την αποζημίωση σε καπνοπαραγωγούς, ανέδειξε στο πλαίσιο της ομιλίας του από την Ξάνθη και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Γνωστοποίησε επίσης και το εξής:

"Επιπλέον, για πρώτη φορά θα στηρίξουμε τους λιμνοθαλασσάδες (έτσι το λένε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), δηλαδή τους ψαράδες της Βιστωνίδας, που υπέστησαν μείωση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. 

Μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν οι πληρωμές που ξεκινούν από 10.000 ευρώ για ζημιές από 10-20% για την εκμετάλλευση και φτάνουν τις 30.000 για ζημιές 30% και άνω".

Τοπικά αιτήματα στον υπουργό μετέφερε η Ελένη Λαφτσή
Με τον υπουργό είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή. Παρά το καλό κλίμα της συνάντησης, η κα Λαφτσή δεν έκρυψε τα λόγια της και μετέφερε τα αιτήματα αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων στον κο Αραχωβίτη. "Του έθεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα των συνδημοτών μας. Ιδιαίτερα έθεσα στη συζήτησή μας τα προβλήματα των ελλείψεων σε μικρά αρδευτικά έργα, τα τόσο αναγκαία, που θα ελάφρυναν σημαντικά το πολύ υψηλό κόστος της παραγωγής", δήλωσε η αυτοδιοικητικός, η οποία ζήτησε επιτακτικά, μεταξύ άλλων, και την στήριξη των καπνοπαραγωγών που υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές.

"Έμεινα έκπληκτη όταν άκουσα ότι προγράμματα και διαθέσιμοι πόροι για εντάξεις μικρών αρδευτικών έργων, παραμένουν αναξιοποίητα, λόγω μη κατάθεσης σχετικών προτάσεων από την περιοχή της Θράκης", πρόσθεσε σε άλλη αποστροφή της, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς για αδράνεια τους τοπικούς διοικούντες.

Ζητούμενη η φύλαξη στο λιμάνι Φαναρίου
Για τα ζητήματα τον αλιέων, όπως γνωστοποιήθηκαν στον υπουργό στο Φανάρι, ενημέρωσε τον "Χ" ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου παράκτιων αλιέων Δήμου Κομοτηνής Κώστας Διαμαντάκης. "Ο υπουργός μας άκουσε ...το τι θα κάνει από εδώ και πέρα είναι δικό του θέμα", είπε ο πρόεδρος, ο οποίος αναγνώρισε στον κο Αραχωβίτη ότι ήταν πάρα πολύ διαβασμένος και γνώριζε εξαρχής τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Τα αιτήματα που τέθηκαν ήταν κυρίως δύο. Το πρώτο αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας του λιμανιού Φαναρίου. "Πριν μερικά χρόνια όταν έγινε ο Καλλικράτης το λιμάνι στο Φανάρι υποβαθμίστηκε με αποτέλεσμα οι λιμενικοί που κάνουν βάρδια το βράδυ κατά τις να 8 φεύγουν και το λιμάνι ερημώνει", εξηγεί ο κος Διαμαντάκης, ο οποίος ζήτησε την ύπαρξη 24ωρης βάρδιας, προς αποφυγή και φαινομένων κλοπών, που είναι συχνές το τελευταίο διάστημα, ιδίως τον χειμώνα που δεν υπάρχει κόσμος. Η τελευταία κλοπή καταγράφηκε πριν μερικές ημέρες, όταν άγνωστοι έκλεψαν 20 από τα 30 συνολικά δίκτυα παράκτιου ψαρά, βραδινές ώρες. Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην αλιεία τόνου, όπου μεταξύ πιο εξειδικευμένων αιτημάτων, ζήτησαν από τον υπουργό να επιτραπεί η αλιεία τόνου από την αρχή του έτους, καθώς όσο πιο κρύος είναι ο τόνος τόσο πιο εμπορεύσιμος σε ποιότητα και τιμές είναι.

Το κατά πόσο οι ως άνω επαφές θα επιφέρουν κάποιο απτό αποτέλεσμα για αγρότες και αλιείς του νομού είναι κάτι που θα φανεί μόνο το προσεχές διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αυτοί οι  ανούσιοι  επικοινωνιακοί  καυγάδες να μην υπήρχαν στο πολιτικό μας σύστημα και ίσως όλα θα πήγαιναν καλύτερα σε αυτή τη χώρα.