fbpx Συμβολαιακή γεωργία, το στοίχημα που κέρδισε η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, 2016 - 11:00
ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Συμβολαιακή γεωργία, το στοίχημα που κέρδισε η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γεωργία
Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης

Με 30.000 στρέμματα κριθάρι να προορίζονται για την παραγωγή μπύρας και 200 αγρότες να καλλιεργούν τσάι του βουνού για το ομώνυμο προϊόν Tuvunu, η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης μπορεί να δηλώνει περήφανη για το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας

«Χαίρονται οι αγρότες και στεναχωριέται η πιάτσα», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος για να περιγράψει την επιτυχία του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη

Δήμητρα Συμεωνίδου

Με 30.000 στρέμματα κριθάρι να προορίζονται για την παραγωγή μπύρας και 200 αγρότες να καλλιεργούν τσάι του βουνού για το ομώνυμο προϊόν Tuvunu, η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης μπορεί να δηλώνει περήφανη για το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας που υλοποιεί στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. 


Τα πλεονεκτήματα της συμβολαιακής γεωργίας και τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον μεταποιητικό τομέα, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν οι άνθρωποι της Ζυθοποιίας στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη.  Το πρωί της Τρίτης 11 Οκτωβρίου έγινε η επίσκεψη του αν. υπουργού στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής. Εκεί τον υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Πολιτόπουλος, ενώ την ξενάγηση ανέλαβε ο διευθυντής παραγωγής Χρήστος Δημτσούδης. 
Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού Βυνοποίησης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε., αφού τα καλλιεργήσιμα εδάφη ανέρχονται φέτος σε 30.000 στρέμματα, από τα 17.000 στρέμματα προηγούμενων καλλιεργητικών περιόδων. 


Ο σπόρος του κριθαριού που χρησιμοποιείται ταιριάζει απόλυτα με τα ελληνικά εδάφη και έχει υψηλές αποδόσεις με μικρές απαιτήσεις, ενώ η υπεροχή του σε ποιότητα έναντι των αντίστοιχων του εξωτερικού συμβάλλει τα μέγιστα στην παραγωγή μπύρας υψηλής ποιότητας. Το κριθάρι προτιμάται από τους παραγωγούς, καθώς είναι μία καλλιέργεια με πολλά πλεονεκτήματα, αφού ενδείκνυται για εναλλαγή έπειτα από μία εντατική καλλιέργεια, όπως το βαμβάκι. 
Δεν απαιτεί πότισμα, ούτε πολλές λιπάνσεις και είναι ελάχιστα επιρρεπές σε μυκητιάσεις, υπό κανονικές καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, οι ελάχιστες απαιτήσεις σε πότισμα, κάνουν την καλλιέργεια κριθαριού ιδανική για εξομάλυνση του φαινόμενου της λειψυδρίας. 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Χαίρονται οι αγρότες και στεναχωριέται η πιάτσα», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος για να περιγράψει την επιτυχία του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη. 
Στα πλεονεκτήματα της Συμβολαιακής Καλλιέργειας περιλαμβάνονται:
– Η δυνατότητα χρηματοδότησης της καλλιέργειας.
– Η τεχνική υποστήριξη της καλλιέργειας από εξειδικευμένους γεωπόνους.
– Η αύξηση παραγωγής με την επιλογή πιστοποιημένων σπόρων από κατάλληλες ποικιλίες.
– Η εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής.
– Διασφαλισμένο εισόδημα.


Από το χημείο μέχρι το νέο βυνοποιείο, αλλά και τις αποθήκες όπου φυλάσσονται ποσότητες από το τσάι του βουνού που παράγεται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ξεναγήθηκε ο υπουργός. Ενημερώθηκε για τα προϊόντα της επιχείρησης, τη συμβολαιακή γεωργία και φυσικά δοκίμασε τσάι Tuvunu. Πρόκληση χαρακτήρισε το προϊόν Tuvunu, ο Μάρκος Μπόλαρης σημειώνοντας πως «δίνεται τη δυνατότητα σε πολλούς αγρότες, σε άλλους να έχουν ένα πρώτο καλό εισόδημα και σε άλλους να έχουν ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, γιατί διαπιστώνω πως έχουμε αφήσει πολύ γη ακαλλιέργητη και το τσάι του βουνού είναι μία καλλιέργεια που μπορεί να βάλει στην παραγωγή χωράφια άγονα και εγκαταλειμμένα». Για απλή ιδέα που προέκυψε μετά από κατανάλωση μπύρας, μίλησε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος αναφερόμενος στο τσάι Tuvunu και είπε χαριτολογώντας στον υπουργό «το ηθικό δίδαγμα είναι πίνουμε Βεργίνα και κατεβάζουμε ιδέες». 
Περίπου μία ώρα διήρκησε η επίσκεψη του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη στη Ζυθοποιία Μακεδονίας και Θράκης. 


Να σημειωθεί ότι η εταιρεία την περίοδο αυτή δημιουργεί νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου θα στεγάσει γραφεία αλλά και έναν χώρο υποδοχής επισκεπτών. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για να ξεφύγουμε λίγο από το αρνητικό κλίμα και την γενικότερη κατήφεια που υπάρχει,  με τις αντιδράσεις των φορέων των πολιτικών και των κατοίκων της περιοχής για το  κλείσιμο της Νυμφαίας,  μήπως θα πρέπει