fbpx Συμβασιούχοι Ροδόπης: Από το δημαρχείο Κομοτηνής στην...Θεσσαλονίκη!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

Συμβασιούχοι Ροδόπης: Από το δημαρχείο Κομοτηνής στην...Θεσσαλονίκη!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συμβασιούχοι
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Αρριανών
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
Συλαλλητήριο
Θεσσαλονίκη

Απλήρωτος πέντε μήνες ο Δημήτρης Λουρμπάκης, μαζί με άλλους έξι χειριστές μηχανημάτων στο δήμο Αρριανών

Πανελλαδική στάση εργασίας και των εργολαβικών εργαζομένων

Διονύσης Βοργιάς

Το είπαν και το έκαναν οι συμβασιούχοι Ροδόπης. Συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο Κομοτηνής, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, επιβιβάστηκαν σε πούλμαν, και ενίσχυσαν με τη φωνή τους το πανελλαδικό συλλαλητήριο συμβασιούχων στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, χθες Τρίτη 21 Μαρτίου, οι συμβασιούχοι των δήμων Κομοτηνής, Αρριανών, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου, συγκεντρώθηκαν περί τις 10:00 στο δημαρχείο Κομοτηνής, προκειμένου να διατρανώσουν το αίτημα για πληρωμή και μονιμοποίησής τους. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (μέχρι τις 11:30 της Τρίτης), οι συμβασιούχοι Ροδόπης που κήρυξαν στάση εργασίας για όλη την Τρίτη, μετά την συμβολική πορεία τους στην Κομοτηνή, επιβιβάστηκαν προς τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, συγκεντρώθηκαν περί τις 18:30 στο άγαλμα του Βενιζέλου, διαμαρτυρόμενοι.

Η πορεία στην Κομοτηνή, βασισμένη στο σύνθημα «οι συμβασιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, με το σωματείο ενότητα και πάλι», ήταν συμβολική, καθώς για το ζήτημα των πληρωμών δεν ευθύνονται οι εκάστοτε δήμοι, αλλά το ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο έχει κρίνει τις επεκτάσεις των συμβάσεών τους ως αντισυνταγματικές. Να σημειωθεί ότι παρόλο που το άρθρο 25 του Ν. 2256/2017 ρυθμίζει το ζήτημα, ορισμένοι επίτροποι του Ελεγκτικού Συμβουλίου εξακολουθούν να μην εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις με τις ανανεώσεις υπερβαίνουν αθροιστικά το 24μηνο να παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους δυόμιση μήνες!

Την στήριξή της στην πορεία, με την παρουσία της, έδωσε και η πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων νομού Ροδόπης, Φωτεινή Αντωνιάδου, η οποία τόνισε πως «στηρίζουμε τους συμβασιούχους και διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή την πληρωμή τους για τις εργασίες που προσφέρουν, που είναι από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες στον δήμο», και παράλληλα ανέδειξε το γενικότερο πρόβλημα υποστελέχωσης στον δήμο Κομοτηνής. «Αυτή τη στιγμή, η δύναμη του δήμου στο μόνιμο προσωπικό, είναι λιγότερη από το μισό που προβλέπει ο κανονισμός, για παράδειγμα στην καθαριότητα έχουμε λιγότερα από τριάντα άτομα. Κι αυτά καλύπτουν όλο το δήμο Κομοτηνής, που χωροταξικά εκτείνεται από τα σύνορα με τη Βουλγαρία ως τη θάλασσα, δηλαδή καλύπτει το κέντρο και τους οικισμούς. Ζητάμε και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατί οι συμβασιούχοι πολλές φορές εργάζονται οκτώ μήνες κι εκεί που μαθαίνουν τη δουλειά λήγει η σύμβασή τους. Πρέπει να λυθεί γενικότερα το πρόβλημα της στελέχωσης», είπε.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΩΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ
Κι αν θεωρήσουμε ότι η επίκληση του άρθρου 24 από τους επιτρόπους έχει βάση, και πάλι δεν έχει βάση αναφορικά με τους συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις δεν ξεπερνούν αθροιστικά τους 24 μήνες, άρα αποκλείεται να κριθούν αντισυνταγματικές. 

Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι με τέτοιου είδους συμβάσεις παραμένουν απλήρωτοι ως και πέντε μήνες. Ένας από αυτούς, ο χειριστής μηχανημάτων Δημήτρης Λουρμπάκης, ο οποίος έχει δει το πορτοφόλι του να μην γεμίζει ένα πεντάμηνο. Μαζί του κι άλλοι έξι χειριστές, όλοι από το δήμο Αρριανών, ζητούν ευγενικά επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Λουρμπάκης εξηγεί σχετικά: «Είχαμε προσληφθεί αρχικά το 2016 για οκτώ μήνες, δηλαδή από αρχές Ιανουαρίου μέχρι τέλη Αυγούστου. Τότε έληξε η σύμβασή μας, δηλαδή δεν συνεχίσαμε μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως οι υπόλοιποι υπάλληλοι καθαριότητας. Μας ξανακάλεσαν για δουλειά τον Νοέμβριο, αλλά από τότε δεν έχουμε πληρωθεί τίποτα, ενώ όσοι είναι γενικά στην καθαριότητα νομίζω πως έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Στην περίπτωσή μας, ακόμη κι αν μετρήσουμε την επέκταση της σύμβασης, μιλάμε για 22 μήνες και όχι για 24, άρα δεν καταλαβαίνουμε πιο είναι το πρόβλημα, το οποίο επικαλείται η επίτροπος».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Στην πορεία διαμαρτυρίας, δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κομοτηνής, οι οποίοι -σε πρώτο χρόνο- «κόβονται», καθώς ανακοινώθηκαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Φυσικά, δεν αποκλείονται από το να κάνουν τα χαρτιά τους, για μόνιμη πρόσληψη, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα προσληφθούν ούτε κάποιο πλεονέκτημα αναφορικά με το ότι εργάζονταν στον χώρο το τελευταίο διάστημα.

Συμπαραστεκόμενος προς τους εργαζόμενους, ο Σύλλογος Γυναικών ν. Ροδόπης, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία -μεταξύ πολλών- μνημονεύει τα παρακάτω: Το ΔΣ συμπαραστέκεται  στον αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων, (καθαριστριών, τραπεζοκόμων, φύλαξης) του νοσοκομείου Κομοτηνής που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την απόλυσή τους μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο καταργούνται οι συμβάσεις των Νοσοκομείων με εργολάβους εργαζομένων και καταρτίζονται ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με εργαζόμενους που θα προσληφθούν  μέσω ΑΣΕΠ. Οι τωρινοί εργαζόμενοι όμως χάνουν την δουλειά τους αν δεν συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μόρια, αφού η προϋπηρεσία τους συγκεντρώνει λιγότερα μόρια από άλλους υποψήφιους και δεν τους εξασφαλίζει την επαναπρόσληψη.

Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενες με πολλά χρόνια εργασίας, ορισμένες μάλιστα από αυτές βρίσκονται λίγο πριν την συνταξιοδότηση. Παραμένουν απλήρωτες για μεγάλα διαστήματα, δουλεύουν με εργασιακές σχέσεις ομηρίας και από πάνω εισπράττουν την κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων, τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχουν την ευθύνη για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στο χώρο της καθαριότητας και σήμερα τους υπόσχονται την «τακτοποίησή» τους, τροποποιώντας κάθε εβδομάδα τα κριτήρια πρόσληψης».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην