fbpx Συμφωνεί με τα κενά εκπαιδευτικών, διαφωνεί με τα πολυπληθή τμήματα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΘ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

Συμφωνεί με τα κενά εκπαιδευτικών, διαφωνεί με τα πολυπληθή τμήματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
ΕΛΜΕ Ροδόπης
Διαμαρτυρία

Π. Κεραμάρης: «Η ΕΛΜΕ διαμαρτύρεται για τα κενά και καλώς το κάνει και εγώ είμαι μαζί τους»

Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα προκύπτει κατ' εφαρμογή συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Συμπαραστάτης στο πλευρό των εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται για τα κενά προσωπικού στα σχολεία δηλώνει και μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Παναγιώτης Κεραμάρης, λέγοντας: «ένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν πάντα την εκπαίδευση είναι η κάλυψη των κενών. Από τη στιγμή που εξαρτιόμαστε κάθε χρόνο από αναπληρωτές δυστυχώς πάντα δημιουργούνται και υπάρχουν κενά. Γνωρίζετε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, κάποια στιγμή θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί έτσι ώστε να καλύψουμε τα πραγματικά κενά. Από την αρχή του Σεπτέμβρη διορίσαμε αναπληρωτές στα σχολεία, όμως η διαδικασία πλήρωσης των κενών είναι διαρκής. Κάθε 15-20 ημέρες ζητάμε τα κενά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας γιατί δημιουργούνται συνεχώς.

Τα κενά τα δίνουν τα σχολεία στις Διευθύνσεις και οι Διευθύνσεις σε εμάς και εμείς τα προωθούμε στο υπουργείο και το υπουργείο προσπαθεί να τα καλύψει. Βέβαια οι πιστώσεις είναι συγκεκριμένες και το μεγάλο βάρος που πέφτει στο υπουργείο είναι να διαχειριστεί με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τις πιστώσεις έτσι ώστε να καλύψει τα περισσότερα κενά. Η ΕΛΜΕ διαμαρτύρεται και καλώς το κάνει και εγώ είμαι μαζί τους και αν ρωτήσετε και τον υπουργό και αυτός διαμαρτυρόμενος είναι έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά, αυτή είναι η προσπάθειά μας». Το σχόλιο του κου Κεραμάρη αφορούσε φυσικά στην πρόσφατη διαμαρτυρία εκπροσώπων των πέντε ΕΛΜΕ της ΑΜΘ έξω από το γραφείο του, η οποία όμως δεν είχε ως αντικείμενο μόνο τα κενά. Το δεύτερο σημείο της διαμαρτυρίας τους ήταν τα πολυπληθή τμήματα στα σχολεία, με τον κο Κεραμάρη όμως αυτή τη φορά να έχει διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα προκύπτει κατ' εφαρμογή συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης: «εάν διαμαρτύρονται για ολιγομελή τμήματα τα οποία δεν έχουν εγκριθεί, εδώ θα πρέπει επιτέλους να πούμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε στην ελληνική κοινωνία για τα αυτονόητα και αν θα εφαρμοστούν οι νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις διότι -το λέω μετά λόγου γνώσεως- αντιμετωπίζω το τελευταίο διάστημα και τα δυόμιση χρόνια που είμαι στη θέση του περιφερειακού διευθυντή τέτοια αιτήματα, δηλαδή ‘να το σπάσουμε αυτό το τμήμα γιατί είναι πολλοί μαθητές’.

Μα είναι μέσα στο όριο που προβλέπεται- γιατί πρέπει να σπάσουμε ένα τμήμα όταν είναι μέσα στο όριο που προβλέπεται; Για την πρωτοβάθμια φέτος με το καινούργιο διάταγμα, 25 άτομα είναι το ανώτατο όριο για μια τάξη. Εάν φτάσουμε στους 26 μαθητές αμέσως αυτό σπάει και γίνονται 2 τμήματα των 13 μαθητών, στη δευτεροβάθμια είναι 27 το όριο, όταν έχουμε λοιπόν 4 τμήματα σε ένα γυμνάσιο που είναι των 25 μαθητών και έχω αίτημα να γίνουν 5 τα τμήματα, δεν μπορούν να γίνουν 5 όταν το όριο είναι στους 27 και εμείς είμαστε στα 25, τι να κάνουμε; Μπορεί να τα θεωρούμε μεγάλα, μαζί να παλέψουμε για να μειώσουμε τον αριθμό να τον κάνουμε 20 να τον κάνουμε 18, αλλά από τη στιγμή που ισχύουν οι υπουργικές αποφάσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και αυτό είναι υποχρέωση των διευθυντών των σχολείων να το εφαρμόσουν μαζί με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Ο περιφερειακός έρχεται απλώς να παρακολουθεί τα πράγματα και να ελέγχει κατά κάποιο τρόπο εάν τηρούνται οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις». 


Χρήσιμα συμπεράσματα για τους εκπαιδευτικούς της ΑΜΘ από το πρόγραμμα Erasmus
Εν τω μεταξύ, την ημέρα που έγινε η διαμαρτυρία των ΕΛΜΕ στο γραφείο του κου Κεραμάρη, ο ίδιος απουσίαζε συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαιδευτικών Erasmus από το οποίο όπως είπε εξήχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά την ειδική αγωγή στην εκπαίδευση και η Περιφερειακή Διεύθυνση ΑΜ-Θ συμμετέχει μαζί με σχολεία και οργανισμούς από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ιταλία. Η τελευταία εκπαιδευτική και επιμορφωτική συνάντηση εταίρων τεσσάρων χωρών, στο οποίο συμμετείχε ο κος Κεραμάρης, έγινε στην Ιταλία και ακολουθεί ακόμα στην Ουγγαρία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ευχάριστη προς το παρόν όμως είδηση, για  την ακύρωση της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο,  την έδωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, αποδίδοντας την απόφαση της μη επέκτασης και αύξησης της χωρητικότ