fbpx Το σύγχρονο σχολείο και τα απαραίτητα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Το σύγχρονο σχολείο και τα απαραίτητα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης

Διονύσης Βοργιάς

Το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαΐου η  αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής φιλοξένησε εκδήλωση Σχολικών Δραστηριοτήτων, την οποία συνδιοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με την ευγενική υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής.

Προλογίζοντας την εκδήλωση η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Κατερίνα Σχοινά εξέφρασε τη συγκίνησή της για την ολοκλήρωση ενός επταετούς κύκλου αγαστής συνεργασίας των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Ροδόπης με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τον Δήμο Κομοτηνής και φορείς της τοπικής κοινωνίας. Εστίασε πρωτίστως στην εξαιρετική συνεργασία της με τους εκπαιδευτικούς της Ροδόπης σε μια κοινή προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου σχολείου. «Το παλιό σχολείο δείχνει γερασμένο», είπε, προκειμένου να υπογραμμίσει τη συμβολή των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στην ανανέωση του παραδοσιακού σχολείου και στην προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως έτσι το σχολείο πασχίζει να λειτουργήσει ως υγιές αντίβαρο στον καταιγισμό των αρνητικών μηνυμάτων που δέχονται τα σημερινά παιδιά: Επιχειρεί να τους αντιτάξει ηθικές αξίες, σεβασμό προς τον άλλον και τις επιλογές του, ανθρωπιά, αλληλεγγύη, συμμετοχικότητα, φιλομάθεια, φιλαναγνωσία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα.

Στη συνέχεια, ο επίσης υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Ιωάννης Σιγούρος παρουσίασε τους ομιλητές της εκδήλωσης, οι εισηγήσεις των οποίων κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση. Καταρχάς η αντιπρύτανης και καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ζωή Γαβριηλίδου και, μαζί της, ο Σπύρος Κιοσσές (ΕΔΙΠ Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής ΤΕΦ/ΔΠΘ) παρουσίασαν αναλυτικά τις πολυάριθμες δράσεις αναγνωστικών εμψυχώσεων και δημιουργικής γραφής που υλοποίησαν στα σχολεία και των δύο βαθμίδων στη Ροδόπη, καθώς και τα θετικά τους αποτελέσματα, τα οποία επιβεβαίωσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί.

Οι δύο ομιλητές δεν παρέλειψαν να αναφέρουν το κέρδος που απεκόμισαν και οι φοιτητές τους, όπως ήταν, μεταξύ άλλων, και η πλούσια διδακτική εμπειρία που απέκτησαν μέσω του Κοινωνικού Φροντιστηρίου που δημιούργησε το ΤΕΦ/ΔΠΘ. Κατόπιν, τον λόγο πήρε η Λύντια Μίτιτς, ΕΕΠ Γλωσσολογίας ΤΕΦ/ΔΠΘ, καθώς και αρκετοί εκπαιδευτικοί που, με δικό της συντονισμό, παρουσίασαν τα ευεργετικά στους μαθητές τους αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος «Role models», που υλοποίησαν στα σχολεία της Ροδόπης, με γνώμονα τα υγιή πρότυπα που μπορούν να εμπνεύσουν τον νέο άνθρωπο.

Οι κυρίες Ιωάννα Κωστενίδου και Αργυρώ Τζελέπη, αμφότερες ασχολούμενες στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με τις σχολικές εκδρομές και μετακινήσεις, υπενθύμισαν με τις εισηγήσεις τους τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει μια σχολική εκδρομή, καλλιεργώντας στους μαθητές τη συνείδηση του περιηγητή και όχι του τουρίστα. Τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων προωθούν εξ ορισμού μια τέτοια αντίληψη, αντιμετωπίζοντας τις εκδρομές ως σημαντικό μέρος στη διαδικασία υλοποίησης μιας ερευνητικής εργασίας.

Ο επίλογος της εκδήλωσης έφερε μηνύματα ανθρωπιάς, αλλά και αισιοδοξίας στο ακροατήριο της εκδήλωσης, καθώς οι εκπαιδευτικοί Νίκος Δομπάζης, Νίκος Νάκος, Αθανάσιος Παπαστάμου, Ιωάννης Πουρνάρας και Πολυξένη Παπαγερά παρουσίασαν ελάχιστα δείγματα σχολικών προγραμμάτων που συνδέθηκαν με τα ανθρώπινα δικαιώματα ως επείγον αίτημα των καιρών μας.

Το δικαίωμα στις διατροφικές επιλογές (μέσω της ανάδειξης τοπικών ποικιλιών στα αγροτικά προϊόντα), το δικαίωμα στη διαφορά και την συμπερίληψη των ΑΜΕΑ σε όλες τις δραστηριότητες μιας σύγχρονης κοινωνίας, καθώς και η εθελοντική αιμοδοσία, που εδώ και χρόνια υποστηρίζει το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, απέδειξαν κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι της εκδήλωσης: ότι πολλές φορές οι ίδιοι οι μαθητές, μέσω ενός νέου και ανθρωπιστικά προσανατολισμένου σχολείου, παραδίδουν ουσιαστικά μαθήματα ζωής τόσο στους γονείς τους όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον τους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι