fbpx Σβήνει η κτηνοτροφία της περιοχής, να ακούσει η κυβέρνηση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΜ-Θ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Σβήνει η κτηνοτροφία της περιοχής, να ακούσει η κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κτηνοτρόφοι
Διαμαρτυρία
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ροδόπης

"Κάτω τα χέρια από την κτηνοτροφία", φώναξε δυνατά το πλήθος κατά την χθεσινή διαμαρτυρία,  ατζέντα με αιτήματα σε ψήφισμα

Θα μεταφέρει το ψήφισμα στον υπουργό δεσμεύτηκε ο Χρ. Μέτιος, έχει συνάντηση με τον Στ. Αραχωβίτη την Δευτέρα

Διονύσης Βοργιάς

Στους δρόμους βγήκαν, ενωμένοι, οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με τον κλάδο να είναι σε συναγερμό και την κτηνοτροφία στην ακριτική Θράκη να χάνει κάθε μέρα ολοένα και περισσότερους κτηνοτρόφους, οι κτηνοτρόφοι δήλωσαν απογοητευμένοι και από αυτή την κυβέρνηση και γι' αυτό διαδήλωσαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 12:00, με δεκάδες κτηνοτρόφους να δηλώνουν το παρόν.

Με μηνύματα κατά της κυβέρνησης, φωνή προς την περιφέρεια ώστε να τους στηρίξει έμπρακτα, απογοήτευση από όσους κτηνοτρόφους δεν συμμετείχαν στην διαδήλωση, οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδωσαν ηχηρά το μήνυμα πως αν δεν στηριχθούν η κτηνοτροφία θα σβήσει από τον τόπο. Το ψήφισμα διάβασε ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος και εγκρίθηκε ομόφωνα από το πλήθος, το οποίο φώναξε το σύνθημα "κάτω τα χέρια από την κτηνοτροφία".


Ηχηρή φωνή από τη Ροδόπη
Πολλοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και κτηνοτρόφοι πήραν το λόγο, για να διατρανώσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Ηχηρή ακούστηκε η φωνή της Ροδόπης από τον νυν πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Σάκη Κοσουτζή και τον τέως Μαργαρίτη Θεολόγου.

"Το πρόβλημα στο νομό Ροδόπης είναι τραγικό", είπε ο κος Κοσουτζής και πρόσθεσε "λυπάμαι που δεν είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι του νομού Ροδόπης αυτή την στιγμή παρόντες, γιατί η κατάσταση είναι τραγική και τα σπίτια μας κλείνουν. Τώρα που μιλάμε πουλιούνται πρόβατα με 80 λεπτά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τους κτηνοτρόφους, αλλά για όλο τον τόπο". Προανήγγειλε μάλιστα πως "θα κλείσουν μαγαζιά" και κατηγόρησε το "Επιμελητήριο που δεν εμφανίστηκε μαζί μας". "Η ακριτική Θράκη υποφέρει και πρέπει να πάρει η Αθήνα το μήνυμα πως οι ακρίτες υποφέρουν", είπε και μίλησε για εκατοντάδες λαθραίες εισαγωγές γάλακτος και άλλα μείζονα ζητήματα των κτηνοτρόφων.

"Η διαμαρτυρία μας δεν είναι πολυπληθής, αλλά έχει ψυχή, το βλέπω στα μάτια σας", είπε ο κος Θεολόγου και συνέχισε "πρέπει να τους τελειώσουμε εμείς, γιατί χωρίς κτηνοτροφία δεν μπορεί να γίνει τίποτα, κι αυτό το ξέρουν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, δεν φταίμε εμείς, φταίνε αυτοί. Ξέρουν πολύ καλύτερα τα πάντα, αλλά στον σχεδιασμό μένουν πίσω". Κατηγόρησε, ο τέως πρόεδρος, ευθέως και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος "πριν από τέσσερα χρόνια έλεγε η χώρα μας είναι ευλογημένη χώρα και πρέπει με την κτηνοτροφία και την πρωτογενή παραγωγή, να γίνει η ατμομηχανή εξόδου από την κρίση. Αλλά τα ξέχασε κι αυτός όπως τα ξέχασαν όλοι. Μας δουλεύουν και κάτι πρέπει να κάνουμε, δεν υπάρχει άλλη λύση από τον αγώνα".

Το ψήφισμα
Ατζέντα αιτημάτων και σαφείς διεκδικήσεις, περιελάμβανε το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα δια βοής το πλήθος.

Αναλυτικά:
Εμείς οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ διαμαρτυρόμαστε έντονα για την πολιτική διάλυσης που εφαρμόζεται στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Βρισκόμαστε σε μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, χάρη στην ανυπαρξία πολιτικής βούλησης, να εφαρμοστούν οι νόμοι που διέπουν την ελληνική πολιτεία και να χτυπηθούν τα καρτέλ που λυμαίνονται την παραγωγή μας. 

Η ελληνική πολιτεία σκύβει το κεφάλι μπροστά στα οργανωμένα συμφέροντα, που εξευτελίζουν με τις αθέμιτες πρακτικές τους τον κρατικό μηχανισμό, τους κτηνοτρόφους και την ποιοτικότερη παραγωγή της Ευρώπης.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε σαν χώρα να πυροβολούμε τα πόδια μας. Ξεκινήσατε με την άδικη διανομή της ΚΑΠ το 2015, συνεχίζοντας επάξια το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακολούθησε η ανισομερής διανομή μέσω της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, που χώρισε τη χώρα σε ευνοούμενους και αδικημένους κτηνοτρόφους, ανάλογα με την περιφέρεια που εδρεύουν. Συνεχίσατε αφήνοντας να δρουν ασύδοτα, οι μεταποιητές και οι μεσάζοντες σε γάλα και κρέας. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, αφού δεν επανδρώσατε τις ήδη αποδεκατισμένες υπηρεσίες ελέγχου. 

Μας κοροϊδεύουν όλους μας κυνικά, χωρίς κανένα πρόσχημα, και εσείς μέχρι σήμερα τους χαϊδεύετε. Δεν αρκεί να διατυμπανίζετε, ότι δεν εξαρτιέστε από οργανωμένα συμφέροντα, πρέπει να το αποδεικνύετε κιόλας. Δημιουργήσατε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα έκτρωμα, αντιαναπτυξιακό και άδικο, που αντί να επιβραβεύει την παραγωγή, την τιμωρεί. Επιβαρύνατε το κόστος παραγωγής με τα παραπάνω και με αυξήσεις σε εφόδια και ενέργεια. 

Η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης διαιωνίζονται. Είμαστε όλοι εν δυνάμει κακοπληρωτές, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Σε αντίθεση με απατεώνες μεγαλοοφειλέτες, για εμάς βρήκατε τον εύκολο τρόπο! Δεσμεύετε τις κοινοτικές ενισχύσεις, καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή πρακτική και συγχρόνως δεν προσαρμόζετε τον ακατάσχετο λογαριασμό στα δεδομένα του πρωτογενή τομέα. Έτσι σφίγγετε ακόμη περισσότερο, τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας και ωθείτε όσους από εμάς συνεχίζουμε να είμαστε ακόμη κτηνοτρόφοι, να εγκαταλείψουμε την εργασία μας. Με τη μέχρι σήμερα πολιτική σας δεν μας έχετε δείξει την πρόθεσή σας  να βοηθήσετε τον πρωτογενή τομέα. Σας ζητάμε να μην μας δημιουργείτε ακόμη περισσότερα προβλήματα, από αυτά που έχουμε. 

Με όση δύναμη μας έχει απομείνει και μέχρι να αλλάξετε την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζετε, εμείς θα είμαστε εδώ, για να υπενθυμίζουμε με δυνατή φωνή, σε όσους χαρτογιακάδες αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς…

Τα αιτήματα

 • Άμεση εφαρμογή μέτρων για την κτηνοτροφία.
 • Πάταξη των ελληνοποιήσεων σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα και προστασία της ελληνικής παραγωγής.
 • Εφαρμογή της εξόφλησης της παραγωγής εντός 60 ημερών.
 • Εφαρμογή ενίσχυσης μέσω deminimis λόγω των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, στους κτηνοτρόφους που παραδίδουν γάλα. Δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει να είναι και οι πεδινοί κτηνοτρόφοι.
 • Εφαρμογή του ακατάσχετου των ενισχύσεων.
 • Εφαρμογή του ακατάσχετου λογαριασμού των 15.000€ κατά έτος προσαρμοσμένο στον πρωτογενή τομέα.
 • Ένταξη των μετακλητών ποιμένων για την κτηνοτροφία στο εργόσημο και όχι στο ΙΚΑ.
 • Άμεση ακύρωση της μείωσης της αποζημίωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας για τις ζωονόσους και επαναφορά της στα προηγούμενα επίπεδα.
 • Ενεργοποίηση της περιφέρειας και των δήμων της ΑΜΘ για κατασκευή και συντήρηση έργων υποδομής για την κτηνοτροφία.
 • Προσοχή στην υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από την περιφέρεια μέσω των οποίων οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά τρεις φορές, ώστε να επέλθει ισορροπία με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
 • Προσοχή στην κύρωση των δασικών χαρτών και στα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν στις επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων.
 • Ενίσχυση μέσω deminimis για τρίτη χρονιά των 85 κτηνοτρόφων της Θάσου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στο νησί.
 • Απαράδεκτη η απόφαση του ΥΠΑΑΤ να μην εντάξει τις πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα όπως έγινε για τη Θράκη, δημιουργώντας μια περιφέρεια δύο ταχυτήτων .

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Παρών κατά τη διαμαρτυρία ήταν και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος και ο Νίκος Ευφραιμίδης περιφερειακός σύμβουλος με αρμοδιότητες προώθησης των αγροδιαγροφικών προϊόντων της ΠΑΜ-Θ. Εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου.

Ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα δώσει προσωπικά το ψήφισμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη, στο πλαίσιο συνάντησης που έχουν όλοι οι περιφερειάρχες μαζί του την προσεχή Δευτέρα. "Θα μεταφέρω το ψήφισμά σας προσωπικά στον υπουργό, όπως και την συγκέντρωσή σας", είπε ο περιφερειάρχης, ενώ - απαντώντας στα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια ΑΜ-Θ - είπε πως "υπάρχουν ζητήματα, όπως τα βοσκοτόπια, στα οποία θα πρέπει να συνεργαστούμε (σ.σ. κτηνοτρόφοι και διοίκηση ΠΑΜ-Θ). Σας διαβεβαιώνω ότι θα έχετε ξεκάθαρη ενημέρωση για το τι θα γίνει και θα σας καλέσω όταν συζητηθούν τα βοσκοτόπια, για να συνεννοηθούμε". Τέλος, είπε πως "για μια σειρά από έργα υποδομής έχουμε εγκρίνει πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Υπάρχει μια διαδικασία και πιστεύω πως θα προχωρήσουν".

Τ. Χαρίτου: Δικαιολογημένη η δυσαρέσκεια
Δεν κρύφτηκε ο Τάκης Χαρίτου και με δήλωσή του αναγνώρισε πως "η δυσαρέσκεια και η ανησυχία του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων είναι δικαιολογημένων, γιατί έχουν πληγεί έντονα την φετινή χρονιά", λέγοντας σχηματικά πως έχει οδηγηθεί "στα όριά του" ο κτηνοτροφικός κόσμος, αλλά ανέδειξε και μία σειρά μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε "αναμφισβήτητα σημαντικά", όπως η σήμανση της προέλευσης στο γάλα, η ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα γάλακτος και κρέατος, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η ενίσχυση μέσω (de minimis) των κτηνοτρόφων, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.ά. "Είναι αναγκαία μεν, δεν αρκούν όμως", αναγνώρισε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σαν τους χρησμούς της Πυθίας ερμηνεύονται και ενίοτε παρερμηνεύονται πάντοτε στη χώρα μας, οι δηλώσεις ενός πρωθυπουργού, ειδικά όταν  περιλαμβάνουν ένα γενναίο πακέτο στήριξης για πολλούς.