fbpx Το success story του Χαμόγελου του Παιδιού και η μόνιμη εγκατάσταση στην ΑΜ-Θ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Μαρτίου, 2017 - 11:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

Το success story του Χαμόγελου του Παιδιού και η μόνιμη εγκατάσταση στην ΑΜ-Θ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαμόγελο του Παιδιού
Κώστας Γιαννόπουλος
Κομοτηνή

Πρόεδρος Κ. Γιαννόπουλος: "Όταν αρρώστησα με καρκίνο κι έκανα εγχείρηση, κατάλαβα ότι αν είχα κάνει σωστή πρόληψη, δεν θα είχα ανάγκη ούτε για εγχείρηση ούτε για χημειοθεραπεία"

«Έχουμε το ...προνόμιο να μην είμαστε εξαρτημένοι πολιτικά από κανέναν»

Διονύσης Βοργιάς

"Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν κι αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε κι ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά: αλβανάκια, άσπρα, και μαύρα, όλα είναι παιδιά και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο σύλλογος θα λέγεται: ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε", γράφει ο 10χρονος ιδρυτής του Χαμόγελου, ο Ανδρέας, τον Νοέμβριο του 1995.
"Πριν από 22 χρόνια, ο γιος μου μας έδωσε αυτό το μήνυμα, στο ημερολόγιό του. Τότε γεννήθηκε η οικογένεια του Χαμόγελου, η οποία έγινε μια ...μεγάλη οικογένεια. Μέσα από το ημερολόγιό του, ο γιος μας ...ταρακούνησε, υπενθυμίζοντας μας κάποια απλά πράγματα. Μας είπε να αφήσουμε τα πολλά λόγια και να βοηθήσουμε τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρώματος, θρησκείας. Το ημερολόγιο ανέφερε στο τέλος ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό το ημερολόγιο έχει γραφτεί στην ψυχή μας, κι αυτή η ψυχή είναι που παράγει έργο", αναδεικνύει ο πατέρας του, Κώστας Γιαννόπουλος, και πρόεδρος του Χαμόγελου, από την Κομοτηνή. 

 

 


Από το 1995 Χαμόγελο έχει βοηθήσει 1.200.00 παιδιά. Πανελλαδικά. Κάθε μέρα. Με χαμηλά το κεφάλι. Την παρουσίαση των απολογιστικών δράσεων για το 2016, με ηχηρά μηνύματα υπέρ της προσφοράς στον συνάνθρωπο, πραγματοποίησε ο πρόεδρος στην παρουσίαση του έργου του Χαμόγελου, το μεσημέρι της Τρίτης 14 Μαρτίου. Όλη την εβδομάδα άλλωστε στην πλατεία Ειρήνης έχει εγκατασταθεί η κινητή μονάδα "Οδυσσέας", που ενημερώνει και ευαισθητοποιεί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, αναφορικά με τους κινδύνους του διαδικτύου.


Αναφορικά με τον σκοπό της επίσκεψης, μας ενημερώνει σχετικά ο πρόεδρος: "Ο σκοπός της επίσκεψής μου και του ...Οδυσσέα έχει να κάνει με την ενημέρωση όλων, για να γνωρίζουν οι θεσμοί ότι εμείς -μέσα από τους θεσμούς- καταφέρνουμε να κάνουμε το έργο μας. Αν δεν υπήρχε συνεργασία με τους θεσμούς και πάνω από όλα τους πολίτες, ο ρόλος  μας θα ήταν απλώς να κάνουμε ...ευχές". Παράλληλα, πρόταξε τη λέξη έργα έναντι της λέξης λόγια. "Αντί να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο, προσπαθούμε να φανούμε χρήσιμοι στην κοινωνία και να συμπληρώσουμε, χωρίς να υποκαταστήσουμε τη λειτουργία της. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι σε όλη την Ελλάδα, όλη την ημέρα. Πολλές φορές αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, στην κοινωνία μας δεν είναι, γι' αυτό κι εμείς τα υπενθυμίζουμε. Μιλάμε για φροντίδα, ισότητα, αξιοπρέπεια, αγάπη, ανιδιοτέλεια, ευελιξία, πρωτοπορία, σεβασμό, συμμετοχή, συνέπεια συνεργασία".


ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΙΩΜΑ ΕΓΙΝΕ ...ΧΑΜΟΓΕΛΟ
Ο ίδιος έχασε τον γιο του και τα προηγούμενα χρόνια έδωσε μάχη με τον καρκίνο. Παρόλα αυτά, δεν εκπέμπει αρνητισμό, αλλά αποτελεί έμπνευση για τους νεότερους. "Όταν έχασα το γιο μου, συνειδητοποίησα πόσα πράγματα μπορούσαν να γίνουν. Όταν δεν χάνεται ένα παιδί, είδα πόσα πράγματα γίνονται και πόσα ακόμη μπορούν να γίνουν. Όταν εγώ αρρώστησα με καρκίνο κι έκανα εγχείρηση, κατάλαβα ότι αν είχα κάνει σωστή πρόληψη και το είχα εντοπίσει 1μιση χρόνο πριν, τότε δεν θα είχε ανάγκη ούτε για εγχείρηση ούτε για χημειοθεραπεία", τονίζει, προτρέποντας παράλληλα τους συμπολίτες μας να προλαμβάνουν τις ασθένειες. "Στην Ελλάδα έχουμε τη νοοτροπία ότι αυτά δεν συμβαίνουν σε μας, αλλά μόνο στους άλλους. Όμως, αυτά τα θέματα μπορούν να συμβούν στον καθένα, γι' αυτό πρέπει να μεριμνάμε με την κατάλληλη πρόληψη".


ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2016
Ο Κώστας Γιαννόπουλος πραγματοποίησε μια παρουσίαση 60 λεπτών, μέσα στην κινητή μονάδα, την οποία και παρακολούθησαν αρκετοί φορείς, όπως ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υποθέσεων Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος, η προϊστάμενη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κομοτηνής Γιώργος Κυμπαρίδης, ο πρόεδρος του Περπατώ Μιχάλης Ραγκούσης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, και άλλοι, όπως εκπρόσωποι του στρατού, της περιφέρειας, της εκπαίδευσης.


Εμείς την παρακολουθήσαμε και σας παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία που ξεχωρίζουν:
-452 εξειδικευμένοι επαγγελματίες εργάζονται στο Χαμόγελο,
-3.269 εθελοντές, εκ των οποίων οι 2.461 είναι σταθεροί και ενεργοί, συνεισφέρουν,
-το 2016 100.392 παιδιά και οι οικογένειές τους έγιναν αποδέκτες των παροχών του Χαμόγελου (43.859 στη βία, 27.900 στην υγεία, 170 στην εξαφάνιση, 5.739 στη δημιουργική απασχόληση),
-από το 1995 1.200.000 παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν γίνει αποδέκτες,
-οι γραμμές έκτακτης ανάγκης 1056, 116000, 116111 το 2016 δέχθηκαν 256.406 κλήσεις (708 την ημέρα).


ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ..."ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"¨
"Η "πληρωμή" μας είναι το ευχαριστώ που παίρνουμε όταν βοηθάμε", αναφέρει για το κοινωνικό έργο ο πρόεδρος, ο οποίος με τη σειρά του ευχαριστεί την κινητήριο δύναμη του συλλόγου: τον απλό κόσμο. "Η χρηματοδότησή μας είναι από κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά κυρίως από εσάς, τους πολίτες. Αυτό μας δίνει το ...προνόμιο να μην έχουμε κομματική εξάρτηση!", τονίζει για τη διαχρονικότητα και την ανεξαρτησία της προσπάθειας. Επίσης, υπογραμμίζει ότι "δεν εξαιρούμε κανένα παιδί, ούτε "δείχνουμε" κανένα παιδί που χρειάζεται στήριξη. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε έναν επαγγελματικό κι ένα συναισθηματισμό. Επίσης, δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά, ως θύτες-θύματα".


ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Ο κ. Γιαννόπουλος εκτός των άλλων έφερε και μια χαρμόσυνη είδηση για την Καβάλα ειδικότερα και γενικά για την περιφέρεια ΑΜ-Θ. Σε συνέχεια των περσινών εξαγγελιών, και μέσα στις νέες δράσεις του Χαμόγελου για την ΑΜ-Θ, θα είναι μια μόνιμη δομή με έδρα την Καβάλα. Για την μόνιμη δομή της Καβάλας εκτός από τους ανθρώπους που επαναπατρίζονται από την Θεσσαλονίκη και έρχονται στην Καβάλα, θα δοθούν νέες θέσεις εργασίας στο μόνιμο πλέον προσωπικό, ενώ γίνεται ανοιχτή πρόσκληση σε εθελοντές και με προκήρυξη σε κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, προκειμένου να καλυφθούν θέσεις για τα σπίτια των παιδιών και την στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.